‘İnfaz yasası´ tasarısını değerlendiren HDP´nin Hukuk Ve İnsan Hakları Komisyonu ile Hukuk Komisyonu üyesi Av. Mehtap Sert: Hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak
TBMM´de görüşülen halk arasında af yasası olarak tanımlanan infaz yasasındaki değişiklik ve düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede HDP´nin Hukuk Ve İnsan Hakları Komisyonu ile Hukuk Komisyonu üyesi Av. Mehtap Sert, ‘kamuoyunda çok fazla tartışma yaratan ve kamu vicdanına hitap etmeyen infaz paketinde hak ihlallerinin birçoğu fark edilmeden yasallaşmış olacak´ uyarısı yaptı.
Yeni infaz düzenlemesinde çokta dikkat çekmeyen ciddi sorunlardan birini çocuk yaşta cezaevinde olanlara dair disiplin suçlarının artırılması ve ifade özgürlüğüne dair getirilen kısıtlamaların oluşturduğunu ifade eden Av. Mehtap Sert, “Yeni infaz yasası ile çocukların disiplin yönetmeliğine ekstra cezalar eklenmiştir. Odaya kapatma yada aile görüş yasağının dört ay kadar uzatılması gibi. Disipline edilmesi gereken bir suç işlediğinde çocuğun eyleminin düzeltilmesi için öncelikle kendini güvende hissettiği bir ortamın yaratılması gerekir. Ziyaretçi yasağı ile çocuğun ailesiyle iletişimi tamamen kesilmiş hale gelecek . Kaldı ki infaz rejimine göre cezaevinde yatma süresi kısa olan çocukların cezaevinde tüm kaldığı sürenin ziyaretçi görüş yasağı ile geçmesi anlamına da geliyor. Gelişimini tamamlamamış çocuğun ailesinden tecrit edilmesi kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
Süreli ve süresiz yayınlarla gazetelerin ceza infaz kurumlarına kabulüyle ilgili de yapılmak istenen değişikliğin ve Adalet Bakanlığının yetkilendirilmek istenmesini ‘ifade özgürlüğünün kısıtlanması´ olarak yorumlayan Sert, şunları kaydetti: “Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı zaten iktidarın takdir yetkisine bağlı Bu durumda ifade özgürlüğü kısıtlanacak. Çünkü yeni yaşam, evrensel, sol, birgün gibi gazetelerin verilmesi engellenebilecek. Türkiye de cezaevleri çocuklar için ıslah kurumu olmaktan çıkıp , ayrıca cezalandırıldıkları kurumlar haline dönüştürülecek. Süreç içerisinde pratikte bu tehlikeyle yüz yüze geleceğiz.”
Ayrımsız uygulanması talebiyle insan temelli kaygılarla desteklemelerine karşın infaz paketindeki eksikliklere de dikkat çeken Av. Sert, yaptığı yazılı açıklamada, düzenleme kapsamı dışında bırakılacak suçların terör suçları, kasten öldürme, organize suçlar, uyuşturucu, cinsel istismar, mükerrer suçlar olacağına dair paylaşımlar yapıldığını ve mevcut haliyle değerlendirildiğinde düzenlemenin eşit ve adil olmadığını kaydetti. Av. Sert, şunları ifade etti: “Yargımızda soruşturma, kovuşturma ve yargılamalarda hem terör tanımının geniş olması hemde uygulamada bunu aşan fiili uygulamalar yaşanmaktadır. Nitekim hiç suça karışmadığı sadece düşüncesini ifade ettiği için insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar, öğrenciler terörist isnadıyla yargılanıp hüküm giymektedir. İnfaz paketi terör suçları derken anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmektedir. Ülkemizle birlikte tüm dünya küresel bir krizin içindedir. Yetkililerin açıklamalarına göre virüsün ülkemiz nüfusun tamamını bir şekilde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Salgının diğer ülkelerde yayılma hızı dikkate alındığında kısa süre içinde hastalığın cezaevlerinde mahpuslar arasında görülmesi kaçınılmazdır. Türkiye´de cezaevlerinin mevcut kapasitelerinin üç-dört katı insan nüfusu barındırmaktadır. Bu durum mahpusların sağlığı açasından ciddi riskler taşımaktadır. Cezaevi koşulları nedeni ile bağışıklık sistemleri zayıf olan mahpuslar virüse karşı savunmasız durumdadır. Bu sebeple Kanunun ilgili maddesi ayrımsız eşit bir şekilde uygulanmalıdır.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55