Arsuz´da ulaşım tepkisi;
İskenderun/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin Hatay Ulaşım Master Planı´nın Toplu Taşıma Rehabilitasyon ve Hat Optimizasyon Dönüşüm Projesi kapsamında tek tip marka ve model aracın dayatma olduğunu savunan Arsuz İlçesi ve Beldeleri Ulaşım Kooperatif üyeleri, projenin hak kayıpları getireceğini savundu.
Arsuz´a bağlı Akçalı mahallesinde gerçekleştirilen toplantıda projenin, esnaf için uygulanabilir, sürdürülebilir olmadığı belirtilerek, esnafın borç yükü altına sokulmak istendiği savunuldu. Çeşitli engelemelerle karşı karşıya bırakıldıklarını belirten kooperatif üyeleri, projeyle ilgili bir çok maddeyi dayatma olarak nitelendirdi, esnafın haklarının korunmadığını kaydetti.
Şöförler adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bakanlıkça ‘Engelli Ulaşılabilir´ ibaresi ile engellilerin araca binişini kolaylaştıran ataşman veya rampa montajı yapılarak proje ve onayı ile mümkün iken tek marka araca dayatmanın nedenini anlamakta zorluk çekmekteyiz! Hatay´da yaşanan UAP dönüşümünün planının gerekçesinde Sayıştay raporlarının gerekçe gösterilmesi sonucunda araç yaş, marka, model, engelli ulaşılabilirlik, alçak tabanlı araç tanımı halkımızda bir bulgu olmadığı halde tamamen kişisel olarak ulaşım kişisel talebi ile projenin tıkanma ve esnafın sosyal yaşamını sarsmıştır. Sonuç olarak yapılan değerlendirme ve alınan ortak esnaf kararında esnaflar olarak söz konusu projenin uygulanabilir, sürdürülebilir, uzlaşmacı esnafın hukukuna, haklarına aykırı olup esnafın geleceğini troller. İşletme sistemini doğuracağından talep edilen Bakanlık “engeli ulaşılabilir standarttaki araçlar maddesi dışında esnafın katılımı istenen proje maddelerinin kişisel ve hukuki olmadığı iyi niyetli bir yaklaşım olmadığı çözüm yolunun esnafın mevcut ekonomik koşullarda sistemin ve projenin uygulanabilir, sürdürülebilir olması açısından taraflar ile karşılıklı olarak esnafın geleceğinin hak ve hukukunun korunduğu teminat altına alınacağı yöntemi ile olacağı tespit edilip karar altına alınmıştır.”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01