Hak sahiplerinin 10 Ağustos'a kadar borçlanabilecek

6 Şubat depreminden etkilenen ve noter kurası ile kendilerine konut çıkan hak sahiplerinin, açık borçlandırma işlemini 10 Ağustos'a kadar yaptılması gerekiyor.

HATAY 26.06.2024 08:58:00 0
Hak sahiplerinin  10 Ağustos

Konut yapılacaklara konut kredisi 20 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Orta hasarlı konutları için onarım yardımı kredisi ise 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Yeni işyeri yapılacaklar için kredisi yıllık yüzde 4 faizli ve 10 yıl vadeli olarak, 7269 sayılı kanunun 40. maddesine göre borçlandırılacak.

İskenderun/SES
Hatay'da 6 Şubat depreminden etkilenen, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısı ile Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşların açık borçlandırma işlemlerini 10 Ağustos'a kadar yaptılması gerekiyor. Açık borçlandırma işleminin kanunun 40. maddesine göre yapılacağı belirtildi.

Açık borçlandırma işlemi 10 Ağustos'a kadar

Uygulamanın 12 Haziran'da başladığını ve 10 Ağustos'ta sona ereceğini ifade eden Hatay Valisi Mustafa Masatlı imzalı 'ilan' başlıklı yazıda şunlara yer veriliyor: "06.02.2023 tarihli ilimizde hissedilen deprem afetlerinden etkilenen il merkezleri ve ilçelerinde 7269 sayılı kanun (Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısı ile Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun) kapsamında hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşlarımızın açık borçlandırma işlemlerinin 12 Haziran 2024 - 10 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir. Hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşlarımızın açık borçlandırma işlemleri, 7269 sayılı kanunun 40. maddesine göre yapılacaktır. Söz konusu borçlandırma işlemlerinin yapılabilmesi için, kurada konut çıkan hak sahiplerine borçlandırma işlemleri başlamadan önce mahallinde yerel basın, internet, SMS, tebligat vb. yollarla duyuru yapılarak verilecek 60 günlük yasal süreden haberdar olmaları sağlanmalıdır.
Bu kapsamda; borçlandırma işlemlerinin etkin ve verimli bir şekilde koordinasyonunun sağlanması amacıyla söz konusu il ve ilçelerde yeteri kadar borçlandırma senedi bulundurulması, banka ve AFAD personeli görevlendirilmesi, konut teslimi için tebligat yapılanlardan borçlandırma senedine imza atmayan hak sahibine konut teslim edilmemesi, 7269 sayılı kanunun 3177 sayılı kanunla değişik 40. maddesine göre 60 günlük yasal sürede borçlandırma işlemlerini yapmayan hak sahiplerinin hak sahipliklerinin iptal edilmesi gerekmektedir."

20 yıl vadeli ve faizsiz kredi

Hak sahiplerinin borçlandırılmasına ilişkin bilginin de yer aldığı yazı şöyle devam ediyor: "Başkanlığımızca ihale ve emanet usulü ile yeni konut yapılacaklar veya Evini Yapana Yardım öntemine göre konut yapılacaklara konut kredisi açılarak, kredisi 20 yıl vadeli ve faizsizdir. Orta hasarlı konutları için onarım yardımı yapılacakların kredisi 10 yıl olup, vadeli ve faizsizdir. Yeni işyeri yapılacaklar için kredisi yıllık yüzde 4 faizli ve 10 yıl vadeli olarak, 7269 sayılı kanunun 40. maddesine göre borçlandırılacaktır. Mülk sahibi ebeveynleri vefat etmiş, reşit olmayan kişiler için velisi veya vasisi tarafından borçlandırma işlemleri yapılabilecektir."

40. madde nedir?

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısı ile Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 40. maddesi şöyle: "Bu kanuna göre inşa edilecek binalar borçlanma bedelleri üzerinden Türkiye Emlâk Kredi Bankası lehine birinci derecede ve sırada İpotek tesis edilmek ve borçlanma muamelesi tekemmül ettirilmek suretiyle bu kanundan faydalanacak kimselere temlik ve tescil olunur. Borçlanma bedelleri 4947 sayılı kanun hükümleri dairesinde tahsil edilerek fon hesabına yatırılır. Borçlanma bedelleri faizsiz olarak 20 yılda ve senelik eşit taksitlerle tahsil edilir, İlk taksit temlik tarihinden bir yıl sonra başlar. Her hangi bir taksitin zamanında ödenmemesi halinde ödenmiyen günler İçin yüzde 5 faiz alınır. Birbirini takip eden üç yıla ait taksitlerin ödenmemesi halinde bütün borç muacceliyet kesbeder ve 4947 sayılı kanun hükümlerine tevfikan tahsil olunur."


İskenderun'da trafiğin yönü yine değişiyor!

HBB'nin yeni kadrosu meclisle tanıştı

Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

İskenderun Otogarı, Cebike'ye

Sanayi kuruluşlarına HBB denetimi

Hatayspor, transfere 456 milyon lira harcayabilecek

Kreşte tarım eğitimi de verilecek

Hak sahiplerinin 10 Ağustos'a kadar borçlanabilecek

Figen öğretmen gözyaşlarıyla uğurlandı

AKP'den 'istişare toplantısı'

Hatayspor 'tek listeyle' kongreye gidiyor

Gadir Hum Bayramı kutlandı

Çirkin'den Suriyelilere 'toprak almayın' çağrısı

9 boğulma tehlikesi, 2 boğulma

Öğretmen Figen Yıldırım yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% 0,03
  • EURO

    34,94% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2437,27% 0,08
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,00