“Haklar, dini referanslarla değiştirilemez”

Müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesinin yanı sıra Türk vatandaşlığına geçişle ilgili tartışma yaratacak düzenlemeleri içeren tasarı TBMM Başkanlığı´na sunuldu.

28.07.2017 11:36:50 0
“Haklar, dini referanslarla değiştirilemez”

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Hatay Barosu, tasarıyla il ve ilçe müftülerinin de evlendirme memurları arasına eklenmesini ‘yaşamın din kuralları ile düzenlenmesi olarak yorumladı, demokratik mücadele mesajı verdi.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 37 maddelik tasarının tartışma yaratacak maddeler içerdiğini belirten Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Meral Asfuroğlu, “sosyal hayatın dini kurallara göre düzenlenmesi, kadınlara evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakacağı, çocuk yaşta evliliklere, medeni haklara saldırının ve tek din esaslı yönetimin önünü açacağı” gerekçeleriyle karşı çıktıklarını kaydetti.

“Küçük yaşta zorla evlilikleri önü açılacak”
Evlilik yaşı da dahil olmak üzere Medeni Kanun´la getirilen düzenlemelerin bir kenara atılacağını ifade eden Av. Asfuroğlu, yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne geldi. Tasarıyla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına ekleniyor. İmamlara verilecek nikah yetkisi medeni hakların ve sosyal hayatın, kısacası yaşamın din kuralları ile düzenlenmesi demektir. Yapılacak değişikliklerle evlendirme yetkisi gibi, ileriki günlerde dini kurumlara boşama yetkisini de bırakabilirler. Bu kararla birlikte erken yaşta ve zorla evliliklerin önü açılacak. Kadınlar evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılacak, kadınların boşanma ve miras haklarının geriye gitmesine neden olacak. Müftülerin nikah kıyması çocuk yaşta evliliklerin önünün açılması demek. Evlilikler belli bir prosedüre bağlıdır. Medeni kanunda evlilik yaşı vardır. Medeni kanun bir kenara atılacaktır . Şimdi yapılan geriye dönüş hareketidir. Hukuk devletinde böyle bir düzenlemenin olmaması gerekir. Kadını evlendirmek, eve kapatmak, gereken yaşta özgür iradesiyle eş seçimini engellemek, kadını sadece aile içindeki rolüne sıkıştırmak kabul edilemez. Kadınların Medeni Kanuna dayalı hakları, dini referanslarla değiştirilemez. Medeni Kanun´daki kazanımlar kadınların mücadelesiyle elde edilmiş kazanımlardır. Bu değişiklikle, akraba evlilikleri ve çocuk yaştaki evlilikler artacak. Düzenlemeyle evlilik öncesi sağlık raporu gibi birçok prosedür gözetilmeyecek. Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak bizler, medeni kanunla tanınmış haklarımızın ve Cumhuriyet kazanımlarımızın elimizden alınmasına şiddetle itiraz ediyoruz. Tasarının yasalaşmaması için her türlü demokratik mücadelemize devam edeceğimizi kamu oyuna paylaşıyoruz.

Maddenin gerekçesi ne diyor?
Nüfus Hizmetleri Kanunu´nun 22. maddesi´ndeki “evlendirme yetkisi bulunan görevliler” arasına il ve ilçe müftüleri de eklenmesine ilişkin maddenin gerekçesinde, “Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmektedir” deniliyor. Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 50 TL para cezası öngören madde ise yürürlükten kaldırılıyor.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12