İskenderun'da "Kalker ocağı, kırma-eleme ve hazır beton tesisinin" kapasite artışı ve bir adet Asfalt Plent Tesisi kurulması için planlanan 'Halkın Katılım Toplantı'sı başlamadan kapandı.
Akın Bodur/İskenderun
Önceki yıllarda Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 'ÇED gereklidir' kararı verdiği ve 2023 depremi sonrası aynı işletme için 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi üzerine Akçay Mahallesi'nde kurulan "Kalker ocağı, kırma-eleme ve hazır beton tesisinin" kapasite artışı ve bir adet Asfalt Plent Tesisi kurulması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği kapsamında yapılması planlanan 'Halkın Katılım Toplantı'sı yapılamadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünden gelen toplantı yöneticisi M. A.'nın, "toplantı açılmış ve halkın bilgi almak istememesi üzerine kapanmıştır" yönünde tutanak tutmaya çalışması üzerine, yöre halkının "gerçeği yansıtmayacak" böyle bir tutanağa imza atmayacaklarını söylemesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünden gelen heyetin 'tutanak tutmadan' ayrılması üzerine yöre halkı kendi tutanağını tuttu.
Muhtarlar ve yöre halkı kendi tutanaklarını tuttu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğü görevlilerinin alandan 'tutanak tutmadan' ayrılması ve "toplantı açılmış ve halkın bilgi almak istememesi üzerine kapanmıştır" yönünde tutanak tutacaklarını söylemesi üzerine alanda bulunan Akçay Mahallesi Muhtarı Ali Karahan, Güzelçay Mahallesi Muhtarı Muhsin Bebek, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Mehmet Türkoğlu, Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin ile katılımcı siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının yöneticileri ile yöre halkı kendi tutanaklarını tutup, imzaladı.
Yazılan tutanak valilik ve bakanlığa gönderilecek
Hatay Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderileceği belirtilen tutanakta şunlara yer verildi: "29.08.2024 tarihinde saat 11.00’de İskenderun ilçesinde yer alan Akçay İlkokulu bahçesinde 20057419 (Er): 2270075 ruhsat nolu kalker ocağı, kırma eleme ve hazır beton tesisi kapasite artışı ve ilave asfalt plent tesisi projesi kapsamında Çevre Şehircilik İ Müdürü tarafından gelen yetkililere, Akçay mahallesi, Fatih Sultan Mehmet mahallesi, Güzelçay mahallesi sakinleri ve bölge halkı olarak, toplantının açılmaması gerektiğini, bölgede bu projenin istenmediğini, projenin çevreye zarar vereceğini belirtilmesi üzerine gelen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından toplantı yapılmamasına rağmen, toplantının şifahen yapılıp bittiği belirtilmiş ve toplantının bulunduğu yerden tutanak tutulmaksızın ayrılmıştır. Yapılan bu işlem ÇED Yönetmeliğine aykırı bir şekilde ve gerçeği yansıtacak şekilde yapıldığından iş bu tutanak aşağıda imzası bulunan ve ekli sitedeki isimler tarafından tanzim edilmiş ve imzalar altına alınmıştır."
Firma nasıl bir tesis istiyor?
İskenderun'un Akçay Mahallesi'nde Amanos Taş Yapı İnşaat San. ve Tic. A.Ş. tarafından Yarıkkaya mevkiinde kurulan 20057419 (Er: 2270075) ruhsat nolu "Kalker ocağı, kırma-eleme ve hazır beton tesisinin" kapasite artışının yapılması ve "1 adet Asfalt Plent Tesisi" kurulmak isteniyor. Kapasitesi arttırılmak ve kurulmak istenilen tesisler, İskenderun kent merkezine 3 kilometre, Akçay mahallesine 230 metre mesafede bulunuyor. 30,49 hektar büyüklüğündeki ÇED alanının 38,30 hektar arttırılarak toplam 68,79 hektara çıkarılması isteniyor. Mevcut durumda 1.500.000 ton/yıl olan ocak üretim miktarının 2.500.000 ton/yıla arttırılarak, 4.000.000 ton/yıla çıkarılması isteniyor. Tesisin 430.000 ton/yıl olan kırma-eleme tesisi üretim miktarının da 2.000.000 ton/yıla çıkarılması talep ediliyor. Proje alanında bulunan 100 metreküp kapasiteli hazır beton üretim tesisine ilave olarak sahaya 200 metreküp kapasiteli ikinci bir beton üretim tesisi kurulması ve beton üretim kapasitesinin 300 metreküp'e çıkarılması talep ediliyor. Firma, proje alanına planladığı 1 adet 340 ton/sa (ton/saat) kapasiteli asfalt plent tesisinin kurulmasını da istiyor.
9109,34%2,37
34,27% 0,11
37,63% 0,02
2916,40% -0,16
4900,39% 0,00