'Hareketsizlik ölümlerde dördüncü sırada risk faktörü'

Dünya Yürüyüş Günü İskenderun´da yürüyüşle kutlandı

Akın Bodur/İskenderun

03-04 Ekim Dünya Yürüyüş Günü, İskenderun ve Antakya´da etkinliklerle kutlandı. Dünya Yürüyüş Günü, 1991 yılından beri her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu kutlanıyor. Kutlama gününe ilişkin ülkeler farklı günler de belirleyebiliyor. Dünya Yürüyüş Günü ile gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.
İskenderun Sağlık Müdürlüğünün dün kentte düzenlediği etkinliği sağlık çalışanları, öğreciler ve yurttaşlar katıldı. Kaymakamlık önünde toplanan yürüyüşe katılanlar, İskenderun Deniz Müzezi yakınlarına kadar 'Sağlıklı ve uzun yaşam için hareket et' dövizyleyürüyerek gitti ve toplandığı yerde yürüyüşü sona erdirdi. Bir esnaf da yürüyüşe katılanlara su ikram edip, balon hediye ederek destek verdi. İskenderun´da yürüyüşe katılanlar İskenderun Anaokulunda öğrencileri ziyaret edip, onlara balon hediye etti ve teknolojiyi fazla kullanmayıp, yürüyüş ve spor yapmalarını, ebeveynlerinden de bunu yapmalarını istedi. Dr. Müge Tellioğlu da anaokulu öğrencilerine sağlığı korumak için yürüyüşün önemi olduğunu anlattı.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Geliştirilmesi Birimi de önceki gün Antakya´da yürüyüş düzenledi.
İskenderun´daki yürüyüşte konuşan halk sağlığı uzmanı Dr. Ömer Alışkın, günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Dr. Alışkın, 'Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, ´spor´ kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir' dedi.

'Toplum fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalı'
2010´da yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72´sinin; 06-11 yaş nüfusun ise yüzde 60´ının hareketsiz olduğunun belirlendiğini ifade eden halk sağlığı uzmanı Dr. Alışkın, 2016 TÜİK Sağlık Araştırmasınya göre de 15 yaş ve üzeri bireylerin günlük faaliyet durumlarının cinsiyete göre dağılımında çoğunlukla oturan veya duran erkek oranının yüzde 33,5, kadın oranının ise yüzde 48,6, toplamda de yüzde 41,1 olduğunu belirtti. Toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazanması gerektiğini anlatan Dr. Alışkın, şunları söyledi: 'Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın beş günü en az 30 dakika; 05-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.'

Yürüyüş, günlük aktivite içine yerleştirilmeli
Kişilerin yürüyüşü günlük aktiviteler içine kolayca yerleştirebileceğini anlatan Ömer Alışkın, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir–iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü´ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.'



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00