Hassa´da pekmez üretimi başladı

Hassa´da pekmez üretimi başladı

Hassa´da üzüm pekmezi yapımına başlandı. Üzümleriyle de bilinen Hassa´da, geleneksel usulle çalışan maserelerde üzümler sıkılıp, odun ateşinde kaynatılarak yapılan pekmez, sofralara ulaşıyor.

 

Amanos Dağının eteklerindeki Söğüt ve yöresindeki köyden dönüşen mahallelerde doğal olarak yetişen üzümler, masere adı verilen büyük ocaklarda işlenerek, 14-15 saatlik bir işlemin ardından pekmeze dönüştürülüyor. Pekmez üretiminin yörede başlaması, bu kokunun da Söğüt övasına yansımasına yol açtı.
Maserelerde üzümler çiğneme ve pres yardımıyla sıkılıp, içine üzüm toprağı dednilen beyaz toprak atılarak, pekmez yapımında kullanılan bu toprak üzüm suyunun çökelmesini sağlıyor. Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil ediliyor. Bu işleme ise kestirme adı verilir. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlandığını anlatan yöredeki yurttaşlardan Mustafa Gül, 'Toprak katılmayan pekmez ekşi ve bulanık görünümlü olur. Çökelti sonucu üzüm suyu cam gibi berraklaşır. Berraklaşan üzüm suyu teşt denilen geniş, yayvan büyük kazanlarda kaynatılır. Odun ateşinde kaynatılan üzüm şırası sürekli çalpaklanır.(savrulur).Bu işlem şıranın pekmez haline dönüşmesine kadar devam eder. Kaynayan şıranın üzerinde köpükler oluşur. Köpüklerin rengi önce beyaz, sonra da sarıya dönüşür. Şıranın üzerindeki köpük sarı rengini aldığı zaman, şıra pekmez halini almış olur. Kaynatma sırasında şıraya hiçbir katkı maddesi katılmaz. Pekmezi önemli kılan da katkısız bir şekilde doğal yapılmasıdır' değerlendirmesini yaptı.
Hassa´da işletme sahibi Halil Zehir de, pekmezle ilgili şu değerlendirmede bulundu: 'Doğal ve organik yetiştirdikleri üzümlere herhangi bir zehir katmadıklarını belirterek, yalnızca kükürt kullandıkları üzümleri maserelerde pekmez yapıyoruz. Pekmezimiz yıllardan beri dededen, babadan intikal eden bir meslek. Biz kendi bağlarımızdan doğal ve organik şekilde bir yandan tepeletiyoruz. Bunu sade toprakla tepeleyip, presle sıkıyoruz. Ve diğer kazanlarda kestiriyoruz. Bu pekmeze çalpak pekmezi denir. Bölgenin de en meşhur pekmezi budur. Bunda herhangi bir katkı yok. Sadece maya olarak toprak kullanırız. Dedelerden kalan bu geleneği devam ettiriyoruz.'
Pekmez köpüklerinin yöre halkının yanında büyük bir önemi bulunduğun da anlatan işletmeci Zehir, 'Köpükleri almak için civar köylerden dahi insanlar maserelere gelir. Köpükler adeta kapışılır. Kavanozlarla evlere taşınır. Köpüklerin, çam ağacından yapılan kaşıklar ve dut yaprağı ile yenmesi ayrı bir haz verir. Bu gelenek de günümüze kadar devam ettirildi' diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: Hassa pekmez üretimi başladı

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00