Akın Bodur
Hatay´ın Türkiye´ye katılmasının Atatürk´ün savaşsız, silahsız barış diplomasisiyle elde ettiği olağanüstü siyasi bir zaferi olduğunu ifade eden ve “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesinin uygulamadaki ilk örneklerinden birini oluşturduğunu belirten Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Atatürk´ün Hatay davasında izlediği politikanın her zaman örnek alınması gerektiğini söyledi. milletvekili Güzelmansur “Atatürk´ün Hatay meselesinde izlediği politika Türkiye´yi yönetenler tarafından örnek alınsaydı bugün Suriye´de, Irak´ta ve Ortadoğu´da Türkiye´yi tehdit eden ateş çemberinin oluşmasına izin verilmezdi” dedi.
Güzelmansur: Hatay, ülkenin en mutsuz dördüncü ili
Hatay´ı kurtarmak uğruna hayatını riske atan Mustafa Kemal Atatürk´e Hataylıların gönül borcunun sonsuza kadar süreceğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, Mustafa Kemal Atatürk ve Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, eski Bağımsız Hatay Devlit Parlamentosu üyeleri, Türkiye´ye katılma yönünde özgür iradelerini ortaya koyan Hataylıları rahmet, minnet ve saygıyla andığını ifade etti. Meclis genel kurulunda konuşan Güzelmansur, mozaik koleksiyonu zenginliği bakımından dünyada ikinci sırada yer alan Hatay arkeoloji müzesine, Anadolu´nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii´ne, Hıristiyanlığın ilk mabetlerinden olan St. Pierre Kilisesi´ne, dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahiline, dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olan Kurtuluş Caddesi´ne ve Türkiye´nin tek Ermeni Köyü Vakıflı Köyü´nün Hatay´da olduğunu anımsattı, Hatay´ın enlerin ve ilklerin şehri olduğunu söyledi.İktidarın yanlış politikalarının ve 7 yıllık Suriye savaşının etkisiyle Hatay´ın ekonomik ve kültürel sorunlarla baş başa kaldığını belirten Güzelmansur, şunları söyledi: 'Hatay Türkiye´de yaşanan ekonomik sorundan daha fazla ekonomik soruna sahiptir. Avrupa´nın ve Türkiye´nin Ortadoğu´ya açılan kapıları olan Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları kapatılmıştır. Bu nedenle ihracatımız düşmüştür. Hatay uluslararası taşımacılıkta Türkiye´nin 2. en büyük tır filosuna sahipken 3. sıraya gerilemiştir. Bankalar Hatay´ı potansiyel riskli bölge olarak gördüklerinden kredi vermemektedir. İlde Suriyeli sayısı 500 bini aşmıştır. Türkiye´de 2017´de işsizlik oranı yüzde 10.9 iken Hatay´da bu oran ne yazık ki yüzde 14.4´tür. Hatay Türkiye´nin en mutsuz dördüncü ilidir.”
7 yıldır savaşın gölgesinde olan ve 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Hatay´ın hak ettiği ilgi ve değeri görmesi igerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanına ve Bakanlara seslenen Güzelmansur, “4´üncü teşvik bölgesinde bulunan Hatay´ın 5´inci teşvik bölgesine geçmesi için acilen gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bunun için Büyükşehir Belediyesi 538 bin imza toplamıştır. EXPO 2021 ve gastronomi konusunda Uluslararası yapılacak tanıtım ve pazarlama çalışmalarına katkı verilmelidir. Güvenlik nedeniyle Cilvegözü sınır kapısı açılamıyorsa Yayladağı sınır kapısı bir an önce açılmalıdır. 24 yıldır tamamlanamayan Antakya, Samandağ ve Arsuz´u birbirini bağlayacak olan Samandağ-Arsuz karayolu acilen sonuçlandırılmalıdır. Amik Ovasına can suyu olacak olan Reyhanlı Barajı hemen bitirilmelidir. Gaziantep ve Kahramanmaraş´ı İskenderun limanına (LimakPort) bağlayacak olan Hassa Tüneli projesi de bir an önce gerçekleştirilmelidir' değerlendirmesini yaptı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55