Tarih: 15.01.2021 14:24

Hatay Turizm Destinasyon Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan turizm stratejisi için, uluslararası alanda turizm destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımı hedefleniyor. İller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması, illerde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla işbirliği modeli geliştirilmesi, her ilin kendini çok daha güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması konusunda da görüş alış-verişinde bulundu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan toplantıda yaptığı konuşmada, Hatay ili olarak turizm dendiğinde çok heyecanlandıklarını belirterek, kente katma değer oluşturabilmenin çabasında olduklarını kaydetti. Vali Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendi çapımızda bir takım faaliyetlerimiz, icraatlarımız uygulamalarımız var. Ancak bu yeterli sinerjiyi oluşturabiliyor mu? Oluşturamıyor. Bunu görüyoruz çünkü bugüne kadar ilimize gelen turist sayısı rakamlarla ortada, biz bunu arttırmak için buradaki diğer aktörlerle birlikte birtakım faaliyetlerde bulunuyoruz. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve turizm sektörünün de buraya özel bir ilgi göstermesi gerektiği aşikâr. Çünkü inanç turizmi anlamında ciddi değerlerimiz var. Bunlar iyi tanıtıldığı takdirde iyi bir potansiyel oluşturabileceğini biliyoruz. Gastronomi dendiğinde dünyada önde gelen şehirlerden bir tanesiyiz ve bu konuda da iddialıyız, bu iddiamız da tescillenmiştir. Dolayısıyla bu alanda da yürümemiz gerektiğine inanıyorum. Denizimiz var ama denizimizde yeterli faydayı göremiyoruz, belki altyapı eksikliklerimiz var ama tanıtımda da bir takım sıkıntılarımızın olduğu ortada, dolayısıyla bunların hepsini bir araya getirip değerlendirdiğimizde gözden geçirdiğimizde bir yol haritası çıkartmanız önemli.”

Valilik olarak dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolunu yaptıklarını ve bunun ciddi tanıtımının yapılmasının önemli olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekleyen Vali Doğan, gastronomi ile ilgili iddialarının devam ettiğini vurguladı. HBB´nin Gastronomi Evi´nin önemine de dikkat çeken, Adalı Konağı´nın da bu ihtiyaca yönelik hazırlandığını ve Mutfak Sanatları Merkezi´nin hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Vali Doğan, şunları söyledi: “Bunlar şehrimize gastronomi anlamında değer katacak, 2020 yılı gastronomi yılı diye biliyordum ama pandemiden dolayı eksik kaldı. Bunu 2021 yılında tamamlamamız lazım, bizim eksiklerimiz den bir tanesinde de yurtdışı uçuşlar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle Arap ülkelerinden, diğer ülkelerden olsun uçak seferleri anlamında Hatay´a giden-gelen yoktur. İnsanlar hasbelkader ve yahut da kendi tercihleri ile sosyal medyadan ya da arkadaş önerisi ile Hatay Antakya´ya geliyorlar. Hep Antakya´dan bahsediyoruz ama aslında bizim diğer ilçelerimizin de gastronomi, turizm, inanç turizmi ile diğer doğal ve tabiat güzellikleri anlamında büyük değerleri var. Samandağ´da Titus Tüneli herkesin görmek istediği bir mekân, biz Samandağ-Arsuz güvenlik yolu ile birlikte 2 tatil beldesini birbirine bağlamış durumdayız. Yine Kalkınma Ajansı ile birlikte projelendirdiğimiz bir kamping alanına başlıyoruz, projesi bitti arkadaşlar tamamladılar. Bu yıl içerisinde kamping alanını başlatmak istiyoruz. Planladık, projelendirdik, finansmanını da temin ettik. Dolayısıyla bunlar aslında birbirini tamamlayan yatırımlar hem deniz turizmi anlamında hem tarih, inanç turizmi anlamında öyle bir güzergâh oluşturarak sağlamak istiyoruz.”

Türkmen´den Barselona örneği

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen yaptığı açılış konuşmasında, “Destinasyon yönetimi konusunda Hatay´ın kamu ve özel sektör olarak beraber hareket etmesi gerekiyor. Bunu sadece Hatay özelinde değil tüm illerimiz için söylüyorum. Çünkü rakiplerimize göre çok gerideyiz. Barcelona örneğini vereceğim, Barcelona Hatay için güzel bir örnek olabilir. Çünkü gastronomi, tarihi, inanç turizmi, kültür turizmi, doğa bunların hepsi var. Bunları hep beraber yurtdışında nasıl tanıtacağımızı bulursak bence Antakya Barcelona´dan çokta geri kalmaz. Bu noktada beraber hareket etmek her türlü paydaşımızı bu oluşumun içerisinde bulundurmamız gerekecektir diye düşünüyor ve bizi kullanmanızı istiyorum. Bizim sizlerle beraber çalışmamız gerekiyor. Buraya gelme amacımız sizlerle beraber kontak kurup bölge uzmanlarımızla beraber her iki haftada bir paydaşlarımızla birlikte toplantılar yapmak. Şu anda pandemi dolayısıyla belki de bunu yüz yüze gerçekleştiremeyiz ama Zoom üzerinden de olsa biz Antakya´nın neyini Hatay´ın neyini öne çıkarabilirizi beraber çalışmak istiyoruz” dedi.

Toplantıya Vali Doğan´ın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri (DOĞAKA) Onur Yıldız, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdürü Ertan Türkmen, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz ve STK temsilcileri katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —