Hatay Valiliği´nden İdlip yalanlaması

Hatay Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin İdlip´e, Hatay sınırından gireceği yönündeki iddiaları yalanladı. Bu yöndeki haberler üzerine yapılan yalanlamada, TSK´nın faaliyetlerine ilişkin açıklamanın valilik tarafından yapılmaya

8.05.2017 13:06:32 0
Hatay Valiliği´nden İdlip yalanlaması

Irak Kürdistan Bölgesi´nin başkenti Erbil merkezli medya grubu Rûdaw´a konuşan ÖSO komutanı, güvenliği sağlamak üzere TSK´nin önceki gece İdlip´e gireceğini öne sürdü. Hatay Valiliği´nden yapılan açıklamada ise bu iddia yalanlandı.

Rûdaw´a konuşan Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Ziyad Hac Ubeyd, güvenliği sağlamak amacıyla Suriye topraklarına girmek üzere Türk askerlerinin sınırda toplandığını belirtti. Tuğgeneral Ziyad Hac Ubeyd, Türk askerlerinin Harım ve Etme bölgelerinin sınırın karşısında 30 Kilometre boyunca konuşlandırıldığı iddiasına yer verilen haberde Türk askerlerinin Ahrar uş Şam ile birlikte güvenliği sağlayacağı ifadelerini paylaşmıştı.

Hatay Valili´nden 6 Mayıs Cumartesi günü yapılan yazılı açıklamada ise “Arapça yayın yapan bazı siteler ve sosyal medya hesaplarında iddia edildiği gibi Türk ordusunun İdlib bölgesine gireceği şeklindeki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir açıklamanın Valiliğimiz tarafından yapılması da söz konusu değildir” denildi.

 

4 bölgede çatışmasızlık mutabakatı

Rusya, Türkiye ve İran, Astana´da 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Suriye barış görüşmeleri sırasında ülkede güvenli dört bölge oluşturulmasına yönelik anlaşma metni Rusya Dışişleri Bakanlığı´nın internet sitesinde yayınlandı. Rus haber ajansı Sputnik´in internet sitesinde yer alan mutabakat metnine göre Suriye´nin 4 yerinde oluşturulan çatışmasızlık bölgelerinin çerçevesi şöyle: İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, başkent Şam´daki Doğu Guta, Suriye´nin güneyinin belli bölgeleri (Deraa ve Kuneytra vilayetleri). BBC Türkçe´nin haberinde çatışmasızlık bölgelerinin altı ay süreli geçici bir önlem olduğu ve garantör ülkelerin anlaşması durumunda otomatik olarak devam edeceği, bu bölgelerin sınırları boyunca güvenlik şeritleri oluşturulacağı, kontrol ve gözlem noktalarındaki çalışmaların garantör ülkelerin mutabakatına uygun olarak gerçekleştirileceği aktarıldı. 

Metinde bu bölgelerde hava saldırıları dahil olmak üzere tarafların silah kullanımının sona ereceği belirtildiği de ifade edilen BBC Türkçe´nin haberine göre Mutabakat; IŞİD, Nusra Cephesi, El Kaide bağlantılı örgütler ya da Birleşmiş Milletler´in ´terör örgütü´ listesindeki örgütleri kapsamayacak, bu örgütlere operasyonlar sürecek.

 

PYD ‘güvenli bölge´ planını reddetti

Öte yandan Demokratik Birlik Partisi (PYD), Rusya´nın güvenli bölge önerisini reddederek, söz konusu girişimi Suriye´yi bölmek olarak yorumladı. Reuters´a konuşan PYD Sözcüsü İbrahim İbrahim, Rusya´nın Suriye´de güvenli bölge önerisinin mezhepçilik üzerinde Suriye´yi böleceğini savunarak, bunun bir suç olduğunu belirtti. İbrahim İbrahim, “Rusya´nın önerisi Suriye´de, Kürtlerin kontrolündeki ülkenin kuzeyine (Rojava) tehdittir” dedi.

 


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2506,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00