Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı’nda

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı’nda

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı'nda 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Şair, yazar, edebiyatçı ve STK'ların katıldığı basın açıklamasını platformun yürütme kurulu üyesi ve sözcüsü eğitimci/yazar Müslüm Kabadayı okudu.

Kabadayı konuşmasında, deprem sonrası yürütülen çalışmalardaki plansızlık ve bilimsellikten uzak anlayışa dikkat çekti. Kabadayı, "Hatay Valiliği tarafından 06.04.2023 tarihinde ilan edilen listeyle Hatay’daki hasarlı binaların acilen yıkılacağı, yıkılan binaların da acilen enkazlarının kaldırılacağı bildirilmiştir. Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel değeri olan yapılarının bir moloz, enkaz gibi görülüp yıkılmasını ve taşınmasını kabul etmiyoruz. Bütün kentlerimizdeki, yerleşim birimlerindeki tarihi ve kültürel yapıların ilgili bilim insanlarından oluşan kurullar tarafından incelenerek bilimsel bir çalışmayla korunmasını, güçlendirilmesini veya aslına uygun biçimde yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kadim kentlerimiz, ülkemizi beton mezarlığına dönüştürenlerin rant hırsına hiçbir biçimde kurban edilemez" dedi.

Hatay Tabip Odası, Hatay Barosu, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu, İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasında Kabadayı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu.      olarak, M.Ö. 195 yılında şair Euphorion’un Antakya’da kurduğu kütüphane kültürünün yeniden
canlandırılması için çalışacağız. Antakya Tykhe'sinin elindeki başak demetiyle kentin zenginliğini, ayağıyla bastığı erkeğin Asi (Orontes) nehrini, başındaki taçla yıkıntıları günümüze kadar gelen surları temsil ettiği kadim kentimiz Antakya başta olmak üzere tüm kentlerimizin yeniden ayağa kaldırılması için vargücümüzle çalışacağız. Hatay’ın yetiştirdiği büyük şair ve yazarlardan Ali Yüce’nin “Antakya Çarşıları”nın, Süleyman Okay’ın “Sevda Tutuklanamaz”ının, Sabahattin Yalkın’ın “Asi Destanı”nın, Ayla Kutlu’nun “IslakGüneş”inin, Burhan Günel’in “Acının Askerleri”nin ve daha nice yapıtın üretildiği coğrafyamıza sahip çıkacağız. Tarihin ilk ışıklı caddesi olan Herode’nin, günümüzün Kurtuluş Caddesi’nin aslına uygun olarak yeniden kültür-sanat ve edebiyat mekanına dönüştürülmesi için kalemlerimizi, fırçalarımızı ve notalarımızı kullanacağız. Bu amaçla bugün Antakya’da ilk örnek olarak çadır kütüphanemizi, sanat ve edebiyat insanlarının halkla buluşmasını sağlayacak mekanımızı hayata geçiriyoruz. Bütün çalışmalarımızı, şimdi aramızda bulunan demokratik kitle örgütlerimiz gibi Hatay’ın yaralarını sarmak için çalışan bütün platformlarla, bilim - sanat - edebiyat insanlarıyla dayanışarak yapacağız."



Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26