Saadet Partisi (SP) Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, yurt dışında yaşayan vatandaşların bilgilerinin Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle paylaşılması ve maaş kesintisinin önemli bir sorun olduğunu ifade etti.
İskenderun/SES
Milletvekili Çalışkan, “Sorun sadece yabancı bir ülkedeki vatandaşlarımızın çifte maaşının engellenmesi değil. Genel itibarıyla, devlet vatandaşını ispiyon etmez, etmemeli" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu'nda gurbetçilerin sorunlarını ifade eden Hatay Milletvekili Çalışkan, son dönemde çıkarılan bir yasayla Türkiye'de bulunan gurbetçi vatandaşların banka hesap bilgileri ve tapu bilgilerinin Avrupa Birliği ülkeleriyle paylaşıldığını belirtti. Çalışkan, "Bu paylaşımlar nedeniyle vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Eskiden ülkemize getirdikleri birikimlerini şimdi üçüncü ülkelere veya bulundukları ülkede yatırım yapma yolunu seçiyorlar. Bu konuya daha köklü bir çözüm bulunması lazım" diye konuştu.
Türk Hava Yolları'nın yüksek bilet fiyatları nedeniyle gurbetçilerin yaz aylarında Türkiye'ye gelemediğini de anlatan milletvekili Çalışkan, banka ve tapu bilgilerinin paylaşılmasının da vatandaşların ülkeye olan sevgisini ve bağlılığını azalttığını söyledi. Yurt dışında emekli olan vatandaşların Türkiye'ye dönmek isteseler bile düşük emekli maaşları nedeniyle çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çalışkan, "Ülkemizde 12.500 lira emekli maaşı alınan bir yerde vatandaşa 'gel buraya yerleş' denmesinin bir anlamı yok. Orada da emekli burada da emekli. Bu noktada köklü bir çözüm bulunması lazım" değerlendirmesini yaptı.
“Gurbetçilerin sorunları sadece emeklilikle sınırlı değil”
Gurbetçilerin sorunlarının sadece emeklilikle sınırlı olmadığını da anlatan Hatay Milletvekili Çalışkan, şöyle konuştu: "Şayet böyle bir komisyon kurulacaksa, vatandaşlarımızın sadece emeklilik meselesi değil, emeklilikle birlikte diğer sorunlarını da içine alacak bir şekilde çalışma yürütülmesi gerekir. Saadet-Gelecek Grubu olarak yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların karşılaştığı sorunlarına çözüm bulmak için gerekli adımları atmaya kararlıyız."
9420,42%1,29
34,35% -0,03
36,42% 0,29
2834,02% -0,31
4751,95% -1,47