Hatay ‘özel afet bölgesi’ ilan edilmeli

Hatay ‘özel afet bölgesi’ ilan edilmeli

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu.

"Son 500 yılın en ağır felaketini yaşayan şehrimizi afet bölgesi ilan etmeniz için daha başka hangi felaketleri yaşamalıdır. Şimdi değilse ne zaman?” Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) adına yapılan çağrıda bu soruya yanıt isteniyor.

Hatay’da 16 meslek odasının oluşturduğu HAMOK’un yazılı basın açıklamasında, “Enkaz kaldırma çalışmalarının kontrolsüz yapılması, asbest tehlikesi, su ihtiyacı, çevre temizliği ve haşere sorunları şehrimizin adeta kaderine terk edildiğini göstermektedir” denildi. “Genel hayata etkili afet bölgesi” ilanının etkili bir şekilde yerine getirilmesi ve gerekli hukuki düzenlemelerin yapılarak Hatay'ın ayağa kaldırılması için özel olarak afet bölgesi ilan edilmesinin zorunluluğu vurgulanan aynı açıklamada kentin siyasi ve idari yetkilileri olmak üzere tüm kesimler bu çağrıya destek vermeye davet edildi.

Ticari hayat sürdürülebilmeli

HAMOK’un açıklaması satırbaşlarıyla şöyle:

"Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu çeşitli bölgelerde yaşam büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Bu doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler 7269 sayılı kanun kapsamında afet bölgesi ilan edilmekte, afet bölgesi içerisinde bulunanlar, çeşitli desteklerden faydalanmaları sağlanmaktadır. Bu kapsamda barınma, güvenlik, sağlık, eğitim, psikolojik, sosyolojik, ekonomik destekler sağlanmakta, halkın maddi kayıpları karşılanmakta ve ticari hayat sürdürebilir kılınmaktadır.  

Ancak istatistiklere bakıldığında ölüm ve yıkım sayısının en çok olduğu Hatay ilimizde  maalesef özel afet bölgesi ilanının gereklerinin yerine getirilmediği görülmektedir.

Barınma, beslenme ve su ihtiyaçları karşılanamaz durumda

Hatay ilinde  6 ve 20 Şubatta yaşanan yıkıcı depremler neticesinde Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa ve İskenderun ilçelerinde Dünya tarihinde görülmemiş ağır bir yıkım ile son 500 yüzyılın felaketi yaşanmıştır.  Binlerce insanımız  hayatının kaybetmiş on binlercesi uzuvlarını kaybetmiştir.

Sağ kalanlar da barınma, yeme içme, su  sağlık ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir.  

Moloz, trafik ve can güvenliği

Şehrin bu ilçelerinde molozların kontrolsüzce halk sağlığını tehdit edecek şekilde toplanması  havaya, tarım arazilerine, tüm canlılara  ciddi zararlar vermekte ve yaşam mücadelesi  veren halkımızın gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşama riskini de arttırmaktadır. Moloz taşıyan kamyonlar trafik ve can güvenliğini tehlikeye düşürmekte kazalara sebebiyet vermektedirler.

Güvenli okullar ‘devlet binası’ oldu

Hatay’ın bu ilçelerinde ayakta kalan okullar devlet binası haline dönüştürülmüş binlerce öğrencinin nerede ve nasıl eğitim göreceği hususunda belirsizlikler kalan halkımızı adeta başka illere göçe zorlamış ve dönmek isteyen halkımızın dönüş imkanını ortadan kaldırmıştır.

Borçlar silinmeli

Hatay’ın yeniden ayağa kalkabilmesi için, barınma, ilaçlama, iş olanaklarının artırılması, eğitim, sağlık sorunlarının acilen giderilmesi şarttır.  

Şehrin ayağa kalkabilmesi  ve iş hayatının başlayabilmesi için özel teşvikler verilmesi ve mevcut SGK, vergi borçları , doğalgaz, elektrik ve su borçlarının silinmesi gerekmektedir."



Anahtar Kelimeler: Hatay bölgesi’ edilmeli

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

Paskalya'da dualar sağlık ve barış için

Muhtar Taş'ın adı oturduğu sokağa

İsraillin toprak alımına soru önergesi

İskenderun zemini çöküyor

Belediye "kariyer.net"le iş bulacak

12 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı

Denizciler'e 5 kat sınırı

İskenderun’da Katoni binası yandı

Deprem yargılamaları mercek altına alındı

Güzelmansur: Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88