Akın Bodur/İskenderun
2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre üniversiteli olmak isteyen gençlerin tercih başvcuruları başlıyor. ÖSYM, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu yayınladı. Üniversiteli olmak isteyenler, tercihlerini 07-14 Ağustos tarihleri arasında yapacak. Adaylar, kluvuzda yayınlanan Tablo-3´ten ön lisans, Tablo-4´ten de lisans programlarını tercih edebilecek. ÖSYM´nin yayınladığı kılavuza göre Hatay´da eğitim veren İskenderun Teknik Üniversitesi lisansta 1.195, önlisansta 915; MKÜ de lisansta 2.240, önlisansta ise 2.626 öğrenciye eğitim verecek. Hatay´daki iki üniversite bu yıl 6.966 öğrenciye kapılarını açabilecek.
Fakültelerde İSTE 1.195, MKÜ 2.240 öğrenci alacak
2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunua göre, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) 5 fakülte ve 2 yüksekokulundaki 22 bölümüne 1.195 öğrenci alacak. 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunua göre, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) de 10 fakülmte ve 2 yüksekokulundaki 40 bölümüne 2.240 öğrenciye eğitim imkanı verebilecek.
İSTE´de bölümlerin kontenjanı kaç?
İSTE, Barbaros Hayrettkin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin Deniz Ulaştırma vİşletme Mühendisliği bölümüne 40; Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin Su Ürünleri Mühehdisliği bölümüne 10; İşletletme Yönetim Bilimleri Fakültesinin Ekonomi bölümüne 60; Mimarlık Fükültesinin Peyzaj Mimarlığı bölümüne 40, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin Bilgisayar Mühendisliği bölümüne 70, Bilgisayar Mühendisliği (İ.Ö.) bölümüne 70, Biyomedikal Mühendisliği bölümüne 60, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne 70, Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İ.Ö.) bölümüne 70, Endüstri Mühendisliği bölümüne 60, İnşaat Mühendisliği bölümüne 90, İnşaat Mühendisliği (İ.Ö.) bölümüne 90, Makina Mühendisliği bölümüne 90, Makina Mühendisliği (İ.Ö.) bölümüne 90, Mekatronik Mühendisliği bölümüne 40, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne 15, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne 20; Sivil Havacılık Yüksekokulunun Havacılık Yönetimi Bölümüne 60, Havacılık Yönetimi (İ.Ö.) bölümüne 60; Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik yüksekokulunun Seyahat İşletmeciliği ve Turizm rehberliği bölümüne 60, Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümüne 80, Turiz ve Otel İşletmeciliği (i.Ö.) bölümüne de 40 öğrenci alacak.
İSTE´de yüksekokullara 915 öğrenci
İSTE, önlisan eğitim kapsamında Denizcilik Meslek Yüksekokulunun 4 bölümüne 150; Dörtyol Meslek Yüksekokulunun 5 bölümüne 135; İskenderun meslek Yüksekokulunun 16 bömümüne 630 öğrenci alacak. Buna göre İskenderun Teknik Üniversitesi önlisan eğitimi kapsamında bu yıl 915 öğrenciye eğitim verebilecek.
MKÜ hangi bölümlere kaç öğrenci alacak?
Kılavuzun kontenjanlarına göre MKÜ de Diş Hekimliği Fakültesine 80; Eğitim Fakültesinin Fen bilgisi Öğretmenliği bölümüne 60, İngilizce Öğretmenliği bölümüne 70, Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne 40, Rehberlik ve Psikolojeik Danışmanlık bölümüne 60, Sınıf Öğretmenliği bölümüne 80, Türkçe öğretmenliği bölümüne 70; Fen Edebilat Fakültesi Antrepoloji bölümüne 60, Arkeoloji bölümüne 60, Biyoloji bölümüne 15, Coğrafya bölümüne 60, İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) bölümüne 60, Kimya bölümüne 15, Matematik bölümüne 50, Sanat tarihi bölümüne 60, Tarih bölümüne 85, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne 60; Fizik Tedavi ve rehabilitasyon Yüksekokulunun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne 75; Hatay Sağlık Yüksekokulu Acil yardım ve Afet Yönetimi bölümüne 50, Hemşirelik bölümüne 90; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümüne 90, İktisat (İ.Ö.) bölümüne 40, İşletme bölümüne 90, İşletme (İ.Ö.) bölümüne 40, Maliye bölümüne 50, Siyabset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne 90, Siyaset Bilimi ve Kamü Yönetimi (İ.Ö.) bölümüne 60; İlahiyat Fakültesinin İlahiyat bölümüne 60,; İletişim Fakültesinin Radyo, televizyon ve Sinema bölümüne 60; Mimarlık Fakültesinin mimarlık bölümüne 70, Peyzaj mimarlığı bölümüne 60; Tayfur Ata Sökmen tıp Fakültesinne 175; Veteriner Fakültesine 60; Ziraat Fakültesinin Bahçe bitkileri bölümüne 20, Bitki Koruma bölümüne 35, Biyosistem Mühendisliği bölümüne 20,Gıda Mühendisliği bölümüne 20, Tarım Ekonomisi bölümüne 40, Tarla Bitkileri bölümüne 30 ve Zootekni bölümüne de 15 öğrenci alacak.
MKÜ´de 2.616 öğrenciye önlisans imkanı
MKÜ, önlisans eğitimi kapsamında Altınözü Tarım Bilimleri Meslek yüksekokulunun iki bölümüne 35; Antakya Meslek Yüksekokulunun 27 bölümüne 1.325; Hassa Meslek Yüksekokulunun 2 bölümüne 75; Hatay Sağlık hizmetleri Meslek Yüksekokulunun 6 bölümüne 340; Kırıkhan Meslek Yüksekokulunun 6 bölümüne 235; Reyhanlı Sosyal Bilimler meslek Yüksekokulunun 5 bölümüne 225; Samandağ Meslek Yüksekokulunun 2 bölümüne 60; Sanat ve Tasarım Meslek Yüksekokulunun 5 bölümüne 180; Yayladağı Sosyal Bilimler yüksekokulunun 5 bölümüne 195 öğrenci alacak. Buna göre MKÜ, bu yıl önlisan kapsamında 2.616 öğrenciye eğitim verecek.
İSTE, yeni bölümler açtı
İSTE, fakültelerde açtığı yeni bölümlere yeni eğitim yılınrda öğrenci alacak. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi´nin yeni bölümlerinden olan Endüstri Mühendisliği Bölümü´ne bu yıl ilk kez öğrenci alınacak. İSTE Endüstri Mühendisliği Bölümü, 2018 YKS´ye girip tercih yapacak olan üniversite adayları, sayısal puanla 60 öğrenci alacak. İSTE Endüstri Mühendisliği Bölümünde, her sektörde çıkabilecek problemleri analitik düşünce yaklaşımıyla ele alabilen, çözüm yaklaşımı üretirken disiplinler arası sınırları ortadan kaldırıp, disiplinleri sentezleyebilen; ulusal ve uluslararası ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde çözüm önerileri üretebilen; bakış açısı, bilgi, çalışma alanı, teknoloji açısından kendisini sınırlandırmayan, sınırları her alanda her şekilde ortadan kaldırabilen endüstri mühendisleri yetiştirilmesinin amaçladığı belirtildi.
Rektör bölümde ders verecek
İSTE Rektörü Türkay Dereli, şu açıklamayı yaptı: “Endüstri Mühendisliği Bölümümünde, öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve potansiyel mezunlarımızın sinerjileriyle, İskenderun gibi sanayisi gelişmiş bir lokasyonda çok başarılı projeler ve daha nitelikli işbirlikleri geliştirilmesini sağlayacağına yürekten inanıyorum. Endüstri mühendislerinin daha iyi bir İskenderun, Türkiye ve dünya için çalışacaklarına, üreteceklerine ve dünyayı değiştirebileceklerine, Türkiye´nin 2023 ve 2053 ve 2071 vizyonuna büyük katkı yapacaklarına inanıyorum. Ben de bu bölümde ders vermeyi planlıyorum. İSTE Endüstri Mühendisliği Bölümü, güncel konulara hâkim, teknolojiyi yöneten, araştırmacı ve girişimci endüstri mühendisleri yetiştiren ve tüm paydaşlar ile sürekli iletişim ve işbirliği içerisinde, mesleğin gereği olan teorik bilgilerin yanı sıra verilen eğitimin sanayiye uygulanmasını da göz ardı etmeyen, üniversite-iş dünyası işbirliğini yaşayan, yenilikleri çevik düşünce ile ele alan bir bölüm olacaktır” dedi.
İSTE Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Eroğlu da 'İnsan, makine ve malzemeden oluşan bütünleşik sistemlerin süreçlerinin tasarlanması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yönetilmesi ile ilgilenen endüstri mühendisleri, bu tür sistemlerden elde edilecek sonuçların belirlenmesi, kestirilmesi ve değerlendirilmesinde; matematik ve fizik ile birlikte sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve beceriyi mühendislik çözümleme ve tasarımının ilke ve yöntemleriyle birleştirerek kullanırlar' değerlendirmesini yaptı.
Dr. Eroğlu, tercih yapacak adaylara şöyle seslendi: 'İnsan odaklı olması ve bütünsel bakış açısıyla olaylara yaklaşması Endüstri Mühendisliği´ni diğer mühendislerden farklı kılan en önemli niteliklerin başında gelmektedir. Endüstri Mühendisleri, her düzeydeki yöneticinin karar verme aşamasında karşılaşabileceği sorunları çözebilecek geniş bir bakış açısına ve bilgi birikimine sahip olabilecek şekilde yetişir. Bu nedenle üretim, sağlık, ulaşım, çevre ve bilgi-işlem gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlarda çalışabilir. Endüstri mühendisliği öğrencileri; takım çalışmasına yatkın bir şekilde, yeniliği sadece takip etmekle yetinmeyip yeniliği yöneten, mühendislik ve yönetim problemlerine sistematik bir çözüm yaklaşımı bulabilme yetenek ve donanımlar ile mezun olduklarında her sektörde rahatlıkla iş bulabilmekte, ama daha da önemlisi kendi işlerini kurup yönetebilen girişimciler olabilmektedir.'
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12