Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, yüzde 60 asemptomatik seyreden koronavirüs hastalığının ildeki yaygınlığı tespit etmek ve ilde uygulanması gereken stratejileri belirlemek amacıyla 26 Haziran´a kadar yürütülecek araştırma için seçilen örneklem hanelerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlendiğini açıkladı. Buna göre araştırma için Hatay´da 3.338 hane seçildi ve her hane için 2 adet yedek hane belirlendi. Belirlenen hanelerin listesi bakanlık tarafından Hatay´a gönderildi.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin, ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020´de, Hatay´da ise 15 Mart 2020 tarihinde görüldüğünü belirtti.
Hatay Valiliği aracılığıyla yapılan Hatay İl Sağlık Müdürlüğünün yazılı açıklamasında şu değerlendirmeye yer verildi: 'Hatay olarak, olası bir pandemiye yönelik tüm sağlık kurumlarımızı kapsayacak şekilde planlarımızın hazır olması salgına zamanında ve doğru müdahale edebilme olanağı sağlamıştır. Jeopolitik konumuna ve yoğun nüfus hareketliğine rağmen ilimizde önemli düzeyde başarılar elde edilmiştir. Bu başarıların ilde sürmesi ve önümüzdeki dönemde yürütülecek hazırlık çalışmalarını planlamak amacıyla Bakanlığımızın ülke genelinde Yeni Koronavirus Hastalığı Seroprevalans Araştırması ilimizde de başlamıştır. Bakanlığın talimatları doğrultusunda dünyada benzeri olmayan ve ilk olarak yapılacak olan bu araştırmada il düzeyinde hastalık sıklığını ve geçirilmiş hastalık düzeyini, saptamayı amaçlıyoruz. Yüzde 60 asemptomatik seyrettiğini bildiğimiz yeni koronavirüs (Covıd-19) hastalığı için ilimizdeki yaygınlığı tespit etmek, önümüzdeki dönemde il özelinde uygulamamız gereken stratejileri göstermesi açısından büyük önem arz etmektedir. 15-26 Haziran tarihleri arasında yürütülecek araştırma için seçilen örneklem haneler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenmiş olup, Hatay genelinde 3.338 hane seçilmiş, her hane için 2 adet yedek hane belirlenmiştir. Belirlenen hanelerin listesi bakanlığımızca tarafımıza gönderilmiştir. Çalışma için tüm ilçe sağlık müdürlüklerinde önceden oluşturulan filyasyon ekipleri görevlendirilmiştir. Çalışma kapsamında; belirlenen adreslerden birer kişiden kan numunesi ile burun ve boğaz sürüntü örneği alınacak ve anket doldurulacaktır. Alınan numunelerde kişide aktif veya önceden geçirilmiş bir hastalık varlığı araştırılacaktır. Pozitiflik tespit edilmesi durumunda hastalar ivedilikle tedavi altına alınacak ve olası bulaş engellenmeye çalışılacaktır.'
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12