19 Ekim Muhtarlar Günü törenle kutlandı. İskenderun Muhtarlar Derneği Başkanı ve Denizciler Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Kekeç, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Kaymakam Recep Soytürk, Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Güven, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Mithat Tolunay´ın ve İskenderunlu muhtarların katılımıyla gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtı´na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu. Çelenk töreninin ardından Belediye Başkanı Seyfi Dingil´in evsahipliğinde down kafede düzenlenen kahvaltıda muhtarlar ve kent protokolü down sendromlu çocuklarla biraraya geldi.
Muhtarlar Günü kutlanırken Hatay´da görev yapan 6 muhtar, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden el çektirildi. Bir soru üzerine açıklamada bulunan Hatay Valisi Erdal Ata, “6 muhtarımız hakkında görevden el çektirme kararı verilmiştir. Bu onların suçlu olduğu anlamını taşımaz. Gerekli hukuki süreç tamamlandığında herhangi bir kusuru olmadığı belirlenir ise görevlerine döneceklerdir” dedi.
19 Ekim Muhtarlar Günü törenle kutlandı. Muhtarlar Günü kutlanırken Hatay´da görev yapan 6 muhtar, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden el çektirildi. Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü ve bir grup muhtar, gün kapsamında Hatay Valisi Erdal Ata´yı ziyaret etti. Ata, vali yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ve Hatay İl Mahalli İdareler Müdürü Lütfü Şaklar´ın bulunduğu heyeti makamında kabul etti. Ziyarette muhtarlarımızın, devlet-millet buluşmasında önemli bir görev icra ettiğini belirtten vali Ata, 'Muhtarlık müessesesi 1829´dan günümüze 189 yıllık bir tarihe sahiptir. Muhtarlık, modern kamu yönetiminin en temel öğesi olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir fonksiyona sahiptir. Muhtarlarımız mahallelerinin sorunlarını, taleplerini ilgili makamlara ileterek devletle vatandaş arasında adeta bir köprü görevi görmektedir. Diğer taraftan devletimizin yaptığı hizmetler ile ilgili gerekli duyurular muhtarlarımız marifetiyle köylerde veya mahallelerde vatandaşlarımıza iletilmektedir. Vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde 18 bini köy ve 32 bini de mahalle olmak üzere yaklaşık 50 bin muhtarlık ve muhtar bulunmaktadır. Hatay ilimizde 593 mahalle muhtarı halkımıza hizmet vermektedir. İnanıyorum ki aynı şevk ve heyecanla görevlerini ifa eden muhtarlarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamu hizmetlerinin yürütülmesinde devletinin yanında yer alacaktır. Kendilerine yaptıkları fedakârca hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum' dedi.
İçişleri Bakanlığı kararı ile Hatay´da görev yaparken, görevden el çektirilen muhtarlar ile ilgili açıklama da yapan vali Ata “6 muhtarımız hakkında görevden el çektirme kararı verilmiştir. Bu onların suçlu olduğu anlamını taşımaz. Gerekli hukuki süreç tamamlandığında herhangi bir kusuru olmadığı belirlenir ise görevlerine döneceklerdir” değerlendirmesini yaptı. Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Gülcü de kabulünden dolayı vali Ata´ya teşekkür etti.
'Muhtarlık; kültürümüzün yapı taş'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 19 Ekim Muhtarlar Gününa mesajla kutladı. Savaş mesajında şunlara yer verdi: 'Muhtarlık müessesesi; kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından biridir. Muhtarlar vatandaşlar ile belediyeler arasında bir köprü vazifesi görür. Muhtarlık, fedakarlık ve sevgi gerektiren zor bir görevdir ve muhtarlarımız da bu zorlu görevi büyük bir özveri ve meşakkatle yerine getirmektedirler. Bizlerle mahallelerin gelişimi ve değişimi hususunda çözüm ortaklığı yapan, gerek milleti, gerekse devleti temsil gibi önemli bir görevi yürüten muhtarlarımıza hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.'
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman da şu açıklamayı yaptı: 'Mahalle ve mahallelilerimizin sorunlarına gönülden tercüman olan, halkımızla kurduğumuz iletişimin temel taşları olan Muhtarlarımız, İlçemizde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerde büyük rol oynamaktadır. Mahallelerimizin ihtiyaçlarının belirlenmesinde en büyük yardımcılarımız olan Muhtarlarımızla kurduğumuz bağ, gerçekleştirdiğimiz hizmetleri çok daha değerli kılmaktadır.' Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise şu değerlendirmeyi yaptı: 'Muhtarlık sistemi ilk defa Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut Döneminde 1829 yılında hayata geçirilen bir sistemdir. Muhtarlık toplumumuz için çok önemli bir gelenek olup, aynı zamanda vatandaşımızın devlete açılan ilk kapısıdır. Vatandaşımız ilk muhtara derdini anlatır. Bundan dolayı muhtarlarımız çok önemli bir görev ifa etmektedir. Şehrimizin 95 mahallesinde birlik ve beraberliğin sağlanmasında muhtarlarımızın çok önemli bir rolü vardır.'
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da şunları belirtti: 'Yerel Yönetimlerin en önemli ayağından biri olan muhtarlarımız, seçilerek göreve geldiklerinden demokrasimizin en temel taşını oluşturmaktadırlar. Muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını korumak amacıyla, 19 Ekim gününün hükümetimiz tarafından Muhtarlar Günü olarak belirlenmiş olması, devletimiz ve hükümetimizce, en küçük yerel hizmet birimi olarak muhtarlarımıza verilen önem ve değerin göstergesidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın da belirli zaman dilimlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde muhtarla bir araya gelmesi ve onlarla istişarelerde bulunması muhtarlarımıza verdiği önemi göstermektedir. Yerelde halkla iç içe ve bire bir olan muhtarlarımız, vatandaşlarımızın sıkıntı ve sorunlarını en hızlı çözüme kavuşturabilen önemli bir müessesedir. Vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, bu hizmetlerden en hızlı ve kolay şekilde yararlanabilmesi, insanımızın daha mutlu, refah içinde bir yaşam sürmeleri için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm muhtarlarımızın gününü kutluyorum.'
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da 'Muhtarlarımızın fikirleri, düşünceleri her zaman bizim için önemli olmuştur' eğerlendirmesini yaptı.