Hatay´da 6.537.090 narenciye ağacı var

Dörtyol Kaymakamlığı, Tarım ve Orman Hatay İl ve Dörtyol ilçe müdürlükleri, Dörtyol Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlenen 'Akdeniz meyve sineği 2020 yılı ulusal eylem planı' tanıtım toplantısı Dörtyol´da yapıldı.

GÜNCEL 1.02.2020 09:15:43 0
Hatay´da 6.537.090 narenciye ağacı var

Akın Bodur/İskenderun

Toplantıda MKÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Demirel, üreticilere Akdeniz Meyve Sineği 2020 yılı ulusal eylem planı hakkında bilgiler verdi ve üreticilerin sorularını yanıtladı.
Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, 'İlde 250.504 dekar alanda turunçgil üretimi yapılmakta olup, ağaç sayısı 6.537.090 adet ve üretim miktarı 972.209 ton ile narenciye üretiminde önemli bir yere sahip. Hatay, Türkiye´de narenciye ihracatında ikinci sırada. Narenciye üretimindeki verim kayıplarının önemli bir bölümünü Akdeniz meyve sineği adlı zararlıdan kaynaklanmaktadır. Akdeniz meyve sineği (AMS), polifag bir zararlı olup dış karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfırdır. Turunçgillerin en önemli zararlısı olan AMS ile mücadele ülke ekonomisi açısından önemlidir. AMS, başta Narenciye olmak üzere Nektarin, Şeftali, Kayısı, İncir, Nar, Trabzon Hurması, Yenidünya, Vişne, Kiraz, Elma, Bağ, Armut, Ayva, Avakado, Alıç ve Hünnap olmak üzere toplam 327.790 dekar alanda bulunan ürünlerinde vuruk yaparak, önemli zarara neden olmakta. İlde AMS mücadelesi pilot projesi 2012 yılında başlamış olup kültürel, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele şeklinde yapılmaktadır. Bu kapsamda bakanlık ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği alınarak 2 bin adet delta tipi yakalama tuzağı, 132.844 adet kitle yakalama tuzağı, 70.652 litre Ziray (cezbedici), 62.144 kilo yüzde 25´lik Malathion dağıtımı ücretsiz olarak üreticilere yapıldı. Ayrıca Hatay genelinde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonun takibi, 95 ayrı noktada monitör (izleme) tuzak vasıtasıyla haftalık olarak yapılmaktadır. AMS konukçusu olan meyve türlerinde önleyici kültürel tedbirlerin alınması, biyoteknik mücadele ve kimyasal mücadelenin birlikte değerlendirilmesi ile entegre zararı yönetimi prensipleri doğrultusunda eşzamanlı ve toplu mücadele yapılması başarıyı artıracaktır. Konukçuların üretim alanı bahçeleri, nakil araçları, işleme ve paketleme tesisleri, hal, pazar vb. satış noktalarında, hayvan pisliği yığınları, çöp ve çevrede atıkların toplandığı yaşamını idame ettirdiği her yerde mücadele yapılması gerekmektedir. Gıda ve Kontrol genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüleri, üniversiteler, Zirai Karantina Müdürlükleri, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, valilik ve kaymakamlıklar, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, ziraat odaları, kooperatifler, belediyeler, muhtarlar, ihracatçı birlikleri, yaş meyve ve sebze işletme ve paketleme tesisleri, basın, sivil toplum ve meslek Kuruluşlarının koordineli bir şekilde Ulusal Eylem Planı çatısı altında gerekli sorumluluklarını yerine getirmesi, Akdeniz Meyve sineği ile mücadelede başarıyı arttıracaktır' değerlendirmesini yaptı. Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıya, Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Galip Akti, MKÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Demirel, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı H. İbrahim Seçer, Ziraat Mühendisleri Odası YK üyesi Tanju Katipoğlu, Hatay Arı Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Ekici, üreticiler ve zirai ilaç bayileride katıldı.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55