Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, ilin demografik yapısının değiştiğini ve Hatay´da Suriyeli seçmen sayısının arttığını söyledi.
Antakya/SES
Savaş, ´sığınmacı sorununur´ barış içinde çözülebileceğini ifade etti.
Dünyada en fazla sığınmacının Türkiye´de olduğunu anımsatan ve bu oranın yüzde 55 olduğunu ifade eden HBB Başkanı Savaş, “Yüzölçümü 357 bin kilometrekare olan Almanya´da 532 bin Suriyeli varken, 5 bin 524 kilometrekarelik ilde sadece resmi rakamlara göre 550 bin Suriyeli var. Hatay´da dünyanın 4. büyük ekonomisine sahip ülkesinden daha fazla sığınmacı var. Böylece demografik yapımız gittikçe değişiyor” dedi.
Yayladağı´ndaki her 5 seçmenden birinin Suriye´den gelen sığınmacı olduğunu anlatan Savaş, “25 ayda vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı 13 bin civarında. Suriyeli seçmen sayısı yüzde 38 arttı. İlk kez oy kullanacak Suriyeli sayısı 6 bin. En çok Yayladağı´nda artış oluyor' değerlendirmesini yaptı. HBB´den yapılan açıklamaya göre, Savaş şu değerlendirmeyi yaptı: 'Suriye, ülkelerine gelen Filistinlilere sadece vatandaşlık verip seçmenlik vermedi. KKTC, 12 yıl sonra vatandaşlık veriliyor. Bize sığınmacı olarak gelenlere neden vatandaşlık veriliyor. Eskiden bakanlar kurulu karar veriyordu ve 2 ay süreyle itiraz hakkı vardı. Ancak şimdi buna Cumhurbaşkanı karar veriyor ve itiraz şansı da yok. Ülkede 3 milyon 690 bin Suriyeli seçmen olduğu söyleniyor. Eğer bu doğruysa ve iktidar eksik olduğu yerlere bu seçmenleri yerleştirirse 60 milletvekili çıkarmış oluyor. Ülkemizin vatandaşı olmak bu kadar kolay olmamalı. Millet İttifakı iktidarında sığınmacı sorununu barış içinde çözülecek. Millet İttifakı, sığınmacıların gidişi konusunda önemli adımlar atacak. Onlar bizim din kardeşimiz. Onlara öteki olarak bakmıyoruz, ancak hayat boyu sığınmacı olarak kalamazlar. En kısa vakitte gerekli altyapıyı oluşturup barış ortamını saplayıp Suriyelileri kendi ülkelerine gönül rahatlığıyla göndereceğiz. Suriye´deki huzur Türkiye´deki huzuru da doğrudan etkiliyor.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55