Bilim kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ‘hastanelerin ciddi bir yük altında´ olduğunu belirten Bakan Koca, Hatay´ın yanı sıra Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu´da vaka sayısının armaya devam ettiği uyarısında bulundu.
Dünyada olduğu gibi Türkiye´de de son birkaç ay içerisinde hızlı bir artışla karşı karşıya olunduğunu kaydeden Bakan Koca, test kapasitesinin arttırıldığını, pozitif vaka sayısının 1,5 milyonu aştığını, bunlardan 550´sinin hastalık geçirdiğini, 15 bin kayıp verildiğini bildirdi.
Önlemlerin daha sıkı uygulamasının sürdürüldüğünü, salgının zirve yaptığı nisan ayına göre günlük vaka sayısının 5 kat, ölümlerde yüde 55 artış olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Koca, Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu´da vaka sayısının artışını sürdürdüğünü aktardı. Koca, “Birçok ilde artış kontrol sağlansa da en ufak bir gevşekliğe tahammülüz yoktur. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu´da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hatay hasta vaka sayısının hastane yükünün artığı illerimizden birisi. Yoğun bakım yüzde 84.8, solunum cihazı yüzde 79,3. Adana vakanın son iki haftadan bu yana arttığı, artış hızının düşmeye başladığı il. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78, solunum cihazı yüzde 41.8. Mersin vaka sayısının ve hastane yükünün de arttığı bir il. Yoğun bakım yüzde 68,5. Bu durum polikliniklere yansıdı. Ancak yatan hasta ve yoğun bakım açısından yüksek doluluk oranlarımız devam etmektedir. Daha sıkı kısıtlayıcı tedbirler kaçınılmaz olmuştur” dedi.
Bakan Koca, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep´te ise vaka artışının düşmeye başladığını kaydetti. Koca, “Mesai sürelerinin kısaltılması, bazı işyerlerinde hizmet verilmemesi, sokağa çıkma kısıtlaması gibi günlük hayatı fazlaca etkileyen tedbirlerin uygulanması ertelenemez hale geldi. Zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek bulaşma hızını düşürmemiz mümkün olacaktır. Etkili korunma tedbirlerinin uygulanması konusunda ısrarcıyız. Çünkü henüz pandemiden kurtulabilmenin başka bilinen bir yolu yok” diye konuştu.
HTO Başkanı da koronaya yakalandı
Covid testi pozitif çıkan ve evinde tedavi ile karantina süreci başlatılan Hatay Tabip Odası (Başkanı Dr. Sadık Nazik, durumunun ağırlaşması üzerine hastanede tedaviye alındı. Dr. Nazik, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, '8 gün süren kovid tedavinin sonunda herhangi bir iyileşme sağlanamayınca, bugün itibariyle Hatay Devlet Hastanesi´nde yatışım yapıldı. Tedavim devam ediyor. Hastalığımın başından itibaren arayan, mesaj gönderen, whattsapp mesajı ile geçmiş olsun dileklerini ileten tüm dostlara en içten teşekkürlerimi sunarım. Bu süreçte, hastalığımdan dolayı kimseye cevap veremedim. Ne olur affedin. Daha bir 10 gün daha telefonu kullanamayacağım. Dinlenme ihtiyacı hissediyorum. Bu arada, aramaz ve mesaj göndermezseniz, daha çok memnun olurum. Kalpleriniz benimle, biliyorum. 10 gün sonra, daha sağlıklı bir şekilde görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın' ifadesine yer verdi.
Savaş 15 gün izolasyon istedi
CHP´li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay için 15 günlük izolasyonun şart olduğunu belirtti. Savaş, 'Şehir artık ara mevsimleri yaşamıyor. Kasım ayı itibariyle havalar soğuyor ve dar gelirli vatandaşlarımız sobalı evlerde tek odada uzun süre birlikte vakit geçirmek zorunda kalıyorlar. Hal böyle olunca solunum yolu rahatsızlığı olan bir kişi hastalığı bütün aile bireylerine bulaştırıyor. Tanı konuluna kadar insanlar hastalığı birbirine bulaştırmış oluyor. İlk 4-5 günlük çok önemli, hastalığı engellemenin yolu ilk andan itibaren izole olabilmek. nsanları en az 15 gün evlerinde tutmak zorundayız. Ancak bunu yaparken de gerekli şartları sağlamalıyız. Bunun lokomotifi hükümet olmalı. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, esnaf odaları, iş insanları bu duruma destek vermeli. Bunu kimse tek başına çözemez. Sadece bir araya gelirsek çözebiliriz. Vatandaşın evinin rızkını karşılayacak desteği verip vatandaşı evde tutmalıyız. Bunu yaparken siyaset yapmamalıyız, siyaset aramamalıyız. Gerekli ekonomik şartlar sağlanmazsa insanlara evde kal demek zulümdür. Hastalığın daha da yayılmasını önlemek için 15 günlük izolasyon şart. 15 günlük izolasyon olmazsa olmaz' dedi. Savaş, HBB filyasyon ekibinin 14.634 kamu kurum ve kuruluşunu, 3.058 iş yerini, 1.630 ibadethaneyi, 10.532 konutu, 12.686 park, cadde ve meydanı, 42.528 toplu taşıma aracını dezenfekte ettiğini, 19 bin litre el dezenfektanı, 102 bin adet kolonya ve 600 bin maske dağıttığını, 17.077 aileye nakdi, 36 bin aileye ayni yardım yaptığını, 1 milyon ekmek dağıtıp 628 adet iş yerinin kirasını ertelediklerini de belirtti.
'Özel hastaneler kamu hastanesine dönüştürülsün'
Toplumsal Özgürlük Partisi Hatay İl Sözcüsü Hasan Özgün, koronavirüs salgınının yayılışını durdurmak için hiçbir önlem alınmadığını, halkın hastalık ve ölümle baş başa bırakıldığını savundu. Bütün özel hastanelerin kamu hastanelerine dönüştürülmesini öneren ve sosyal güvencesine bakılmaksızın herkes düzenli testlerden geçirilmesin öneren Özgün, 'Salgının artış oranı bakanlık tarafından yüzde 125 olarak açıklanırken, yoğun bakımların doluluk oranlarının da yüzde 86 olduğu açıklandı. Ancak biliyoruz ve görüyoruz ki yoğun bakım doluluk oranı yüzde 100´e ulaşmış durumda. Yoğun bakımda yer bulamayan hastaların ne yazık ki yaşamlarını yitirdiklerine tanık oluyoruz. Devlet hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde, servislerde ve hatta acil servislerde yaşanan yoğunluktan ötürü hasta kabulü yapılamaz duruma gelindiği açıkça görülüyor. Bu tabloyu yaratanlar egemenlerdir. Bir avuç zenginin servetinin korunması uğruna, kapitalist mal ve hizmet dolaşımının artması uğruna işçiler, emekçiler, yoksullar salgına feda edildi. Sağlık örgütlerinin ısrarlı uyarılarına rağmen aceleyle “normalleşme”yi hayata geçiren siyasal iktidar, ölümlerin, hastalıkların, sağlıkta şiddetin esas sorumlusudur' açıklamasında bulundu.
Toplu taşımaya HES kodu 20 Aralık´a kadar
Hatay Büyükşehir Belediyesi, ildeki toplu taşıma araçlarına binişte HES kodu tanımlatma süresini uzatıldığını ve 20 Aralık tarihine kadar HES kodunun zorunlu hale getirildiğini bildirdi. HBB´den yapılan açıklamada, 'İçişleri Bakanlığının ‘Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması´ genelgesine istinaden bu kararın zorunlu hale getirildi. Vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden faydalanırken mağduriyet yaşamaması için HES kodlarını Hatay Kart´larına tanımlamaları gerekir. Cep telefonlarındaki Hatay Kart Mobil uygulaması aracılığıyla hatay.bel.tr ve hataykart.com adresleri üzerinden HES kodu tanımlanacak. 20 Aralık tarihine kadar HES kodu tanımlanmayan kartlar kullanılamayacak' ifadesine yer verildi.