Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Lütfi Kaşıkçı, Türkçe eğitimi almadan Suriyeli öğrencilerin Millî Eğitime bağlı okullarda, karma sınıflarda öğretime başlatılmasının hem Türk hem de Suriyeli öğrenci için zorluk oluşturdu?
İskenderun/SES
Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay genelinde eğitim gören her 6 öğrenciden birini ‘göçmen öğrenciler´in oluşturduğunu belirtti. Göçmen öğrencilerin yoğun olarak öğrenim gördükleri ilçelerin başında ise Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçelerinin geldiğini kaydeden Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, “Türkçe bilmeyen veya Türkçesi zayıf olan bir göçmen öğrenciyle ana dili Türkçe olan bir öğrencinin aynı sınıfta, aynı müfredata tabi tutulması sizce ne kadar doğru?” diye sordu. Kaşıkçı, 442.322 öğrencinin öğrenim gördüğü Hatay´da bu sayının 66.995´ini ise ‘göçmen öğrenciler´in oluşturduğuna dikkat çekti.
Hatay´da 400 binin üzerinde, geçici koruma kapsamı altında yaşayan göçmen olduğunu söyleyen Kaşıkçı, “Türkçe eğitimini tam olarak almayan göçmen öğrenci ile ana dili Türkçe olan çocuklarımızın aynı sınıf içerisinde ve aynı müfredata tabi tutulması, beraberinde zincirleme problemlerin doğmasına yol açmaktadır” dedi.
TBMM Genel Kurulu´nda, Hatay´da göçmen öğrencilerin yer aldığı karma eğitimin doğurduğu sıkıntıları dile getirdiği konuşmasında Kaşıkçı şunları belirtti: “Göçmen öğrenciler okul öncesi bir programla Türkçe anlayabilme ve konuşabilme seviyesine getirilmelidir. Bunun yanı sıra okul öncesi Türkçe eğitimi alamayan Suriyeli öğrencilerin Millî Eğitime bağlı okullarda ancak karma değil, ayrı sınıflarda öğrenim görmesi sağlanmalıdır. Her yıl sonunda yapılacak seviye belirleme sınavında başarılı olan öğrenciler ise Türk öğrenciler ile karma sınıfa alınmalıdır.
Bu konu sadece Hatay için değil, Kilis Gaziantep ve Şanlıurfa illerini de içerisine alan bölgede tüm öğrenci velilerinin ortak bir problemi. Türkçe bilmeyen göçmen öğrenciyi 1´inci sınıfa alıyoruz, bir Türk öğrenci ile aynı müfredatı uyguluyoruz. Hem Türk öğrenciyi geride bırakıyoruz, göçmen öğrencinin de eğitimi noktasında aslında istediğimiz seviyeye gelemiyoruz.”
9636,12%-0,25
34,65% 0,05
36,37% -0,03
2941,87% 0,36
4880,88% 0,00