Hatay'da Paskalya Bayramı kutlandı

Paskalya kutlaması St. Pierre Kilisesi ile Vakıflı’da kilisenin taziye salonunda gerçekleştirildi

12.04.2023 18:49:00 0
Hatay

İskenderun'daki Latin Katolik Kilisesi'nin depremler nedeniyle yıkılmasından dolayı Paskalya ayini, Antakya'daki St. Pierre Kilisesi'nde gerçekleştirildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da, Hristiyanların önemli dini bayramlarından olan, Hz. İsa'nın yeniden dirildiğine inanılan günün kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla ayin yapıldı.

Kentteki Hristiyan vatandaşlar, İskenderun'daki Latin Katolik Kilisesi'nin depremlerde yıkılması nedeniyle dünyanın ilk mağara kilisesi olma özelliği taşıyan ve afetten etkilenmeyen St. Pierre Kilisesi'nde bir araya geldi.

Antuan Ilgıt: Paskalya kutlaması hepimizin umutlarını tazeledi

Anadolu Havarisel Vekilliği Episkopos Genel Vekili Peder Antuan Ilgıt'ın yönettiği ayinde, İncil'den bölümler okunup dua edildi. Deprem nedeniyle bu yıl farklı ve oldukça zor bir Paskalya hazırlık devresi yaşadıklarını belirten Ilgıt, kendilerine bu olanağı tanıyan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür etti. Paylaşımında da Ilgıt, “Paskalya kutlaması hepimizin umutlarını tazeledi” dedi.

Vakıflı’da Türkçe-Ermenice kutlama

Türkiye'nin son Ermeni/Hristiyan Köyü olan Samandağ’daki Vakıflı köyünde de, Surp Asdvadzadzin Kilisesi depremlerde hasar gördüğü için Paskalya ayini kilisenin taziye salonunda yapıldı.

Hem şükür hem hayatını kaybedenler için dua edilen ayini Ermeni patrikliği tarafından Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni olarak atanan 
Avedis Tabaşyan’ın yönetti, cemaat üyelerine Türkçe ve Ermenice seslendi. Ayinin ardından gün için özel boyanmış yumurtalar tokuşturuldu.

Tabaşyan: Umutluyuz

Papaz Avedis Tabaşyan, “Bizler için bu sene çok farklı bayram oldu, coşkulu diyemeyeceğiz. Çok buruk geçiyor. Bugün bu dirilişin başka bir anlamı oldu. Biz 2 ay önce yıkıldık; yere düştük, harap olduk. Ama yüce Tanrı bizi ayağa kaldıracak güçte. Sadece bizler değil tüm 11 ilde yaşanan depremzedeler için de bir daha yaşanmasın” dedi.

Vakıflıköyün 100 yıllık bir kilisesinin ilk defa böyle bir şeyle sarsıldığını ve kilisenin
başucunda yeni yapılan binada ayinini gerçekleştirdiklerini belirten Tabaşyan, “Bir kilise dokusu yoktu, bizler için çok zor oldu. İnsanoğu toprak altına girene kadar diri kalmalı. Umut düş kırıklığı uğratmaz. Umutluyuz” diye konuştu.

Çapar’dan dayanışma vurgusu

Vakıfkıköyü Ermeni Ortodoks Cemaati Başkanı Cem Çapar ise “Paskalya bizim için dirilişi sembolize eder. Bu da bizim yıkıntılardan tekrar ayağa kalkışımızın nişanesi olsun istiyoruz. Bu yıkıntılardan bu şekilde ayağa kalkmak istiyoruz yeniden. İlgi de yoğundu. Çünkü 6 Şubattan bu yana ayin yapılmıyordu ve insanların bayramlaşmaya, kucaklaşmaya ihtiyacı vardı” diye konuştu.

Çapar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “85 milyonun yüreğini yanımızda hissettik; gerek yardımlarla gerek manen. Bu sayede 6 şubat sabahı Hatay için soğuk bir gündü, paramızla ekmek alacak fırın yoktu, erzak alacak market yoktu. Fakat biz ne üşüdük ne de acıktık o insanlar sayesinde.”


Anahtar Kelimeler: Hatay' Paskalya Bayramı kutlandı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55