Antakya/SES
Antakya´daki Cumhuriyet Alanında düzenlenen törende Atatürk Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Hatay Valiliği tarafından organize edilen ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Albay Halit Erbaş, protokol üyeleri, gaziler ve yurttaşlarla birlikte törene katılan vali Rahmi Doğan, Anıt Şeref Defterini imzaladı.
23 Temmuz törenle kutlandı
Antakya Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, çelenklerin sunulması ile başladı. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Vali Doğan, Anıt Şeref Defterine yazdığı mesajında şunlara yer verdi: “Hatay, insanlık tarihinin başladığı ilk andan itibaren sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, iklimi, önemli bir ticaret merkezi olması ve bir hoşgörü mozaiğini andıran kültürel çeşitliliğiyle her zaman cazibe merkezi olmayı başarmış güzide bir ilimizdir. Vatanseverliği ve milletine duyduğu büyük bağlılık ile Hatay halkı, ´Sen ben yok, biz varız.´ diyen Tayfur Sökmen´in önderliğinde her inanç ve kültürden müteşekkil 40 vekili ile 83 yıl önce vurulmak istenen esaret zincirlerini kırarak tarihsel geçmişi, kültürel yapısı ve ulusal kimliğiyle bir Türk yurdu olduğunu ortaya koymuştur. Bu vesileyle, yaşamının son günlerinde bile her zaman Hatay´ı düşünen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Kuvâ-yi Milliye ruhu ile hareket eden Tayfur Sökmen ve silah arkadaşları ile Hatay´ın anavatana katılması için oy birliği sağlayan 40 meclis üyesini rahmet ve minnetle anıyor, tüm Hataylı hemşerilerimi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
Tören, Vali Doğan´ın Anıt Şeref Defteri´ni imzalaması ile sona erdi. Anıttaki törenin ardından Vali Doğan ve beraberindekiler, Antakya Şehitliği´ni ziyaret etti. Okunan duaların ardından şehitlerin mezarlarına karanfil bırakıldı. Hatay Valisi Doğan, Hatay´ın Türkiye´ye katılışının 83. yıl dönümü kapsamında yayımladığı mesajında da şunlara yer verdi: 'Milli birliğimizin önemli bir tezahürü ve kırk asırlık Türk yurdu Hatay´ın anavatana katılışının 83. yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Hatay´ın Anavatan´a katılış süreci; Adana ziyaretinde halkla bir araya gelen ve Antakyalı Ayşe Fitnat Hanım´ın ´Paşam bizi de kurtar!´ haykırışına karşılık “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz!” cevabıyla yüreklere su serpen Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün diplomasi mücadelesinden Kuva-yı Milliye hareketine kadar birçok aşamada gerçekleşmiştir. Hatay, insanlık tarihinin başladığı ilk andan itibaren sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, iklimi, önemli bir ticaret merkezi olması ve bir hoşgörü mozaiğini andıran kültürel çeşitliliğiyle her zaman cazibe merkezi olmayı başarmış güzide bir ilimizdir. Vatanseverliği ve milletine duyduğu büyük bağlılık ile Hatay halkı, ´Sen ben yok, biz varız.´ diyen Tayfur Sökmen´in önderliğinde her inanç ve kültürden müteşekkil 40 vekili ile 83 yıl önce vurulmak istenen esaret zincirlerini kırarak tarihsel geçmişi, kültürel yapısı ve ulusal kimliğiyle bir Türk yurdu olduğunu ortaya koymuştur. Yaşamının son günlerinde bile her zaman Hatay´ı düşünen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Kuvâ-yi Milliye ruhu ile hareket eden Tayfur Sökmen ve silah arkadaşları ile Hatay´ın anavatana katılması için oy birliği sağlayan 40 meclis üyesini rahmet ve minnetle anıyorum.'
Ayşe Fitnat anıldı
Kurtuluş mücadelesinin simge isimlerinden Şenköylü Ayşe Fitnat da mezarı başında bir grup Şenköylü tarafından anıldı. Şenköylü Ayşe Fitna´ın, Mustafa Kemal Atatürk´ün Adana ziyaretinde coşkulu kalabalık tarafından karşılandığı sırada Hatay´ın kurtuluşunun tarihi sözlerinden biri olan “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz” sözlerinin söylenmesine vesile olduğu bulunuyor. Anmada, aşık Vehbi Gülen´in yazdığı “Şenköyü´nün gururu” adlı şiir ile Hasan Göktürk tarafından yazılan “Anıyoruz Ayşe Fitnat´ı” adlı şiir de okundu. Aşık Vehbi Gülen, 'Aşık Vehbi´den Esintiler” adlı şiir kitabını imzalayarak Şenköylülere hediye etti, emekli öğretmen Kadir Oktay da “Keldağ´ın Yiğitleri-2” adlı kitabını yöre halkına armağan etti. Etkinlik kapsamında, 1921´de Yayladağı´nda, Fransız işgali sırasında Ermeni çetelerce katledilen 3 kadın da Urumu mevkiindeki mezarı başında anıldı. Anmaya Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Gökçe, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile yurttaşlar da katıldı. Yayladağı Belediye Başkanı Yalçın, 'Mezar yerinin tescillenmesi için de girişimlere başladık' dedi ve oayın dünyada duyulması adına Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne (TBMM) araştırma önergesi verilmesi için çalışma yapacaklarını ifade etti.
83 metrelik künefe
Hatay´ın Türkiye´ye katılışının 83. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 38. Kütltür ve Sanat Festivali de düzenlendi. Festivalde 83 metrelik künefe yapıldı. 83. yıla özel olarak hazırlanan 83 metrelik künefeye vatandaşlar ilgi gösterdi. 83 metrelik künefe HBB Mehteran Takımı´nın marşları eşliğinde vatandaşlara ikram edildi. Antakya EXPO alanındaki etkinliğe Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir, HBB Başkanı Savaş ve HBB yöneticileri de katıldı.
HBB´den toplu sünnet
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen toplu sünnet şöleni EXPO Antakya alanında yapıldı. Hastanede yapılacak olan sünnet öncesinde çocuklar palyaço, EXPO maskotları Defne ve Zeytin eşliğinde eğlendi. Etkinlikte konuşan Hatay Milletvekili Tokdemir, “Bugün Hataylıların gurur günü. 18 yıl Fransız işgaline karşı mücadele etmiş şerefli insanların çocuklarıyız. Bu anlamlı günde çocuklar ve ailelere bu imkanı sağlayan büyükşehir belediyemize teşekkür ediyorum' dedi. Hatay Milletvekili Güzelmansur da sünnet olan çocuklara sağlıklı bir ömür diledi. Milletvekilleri Tokdemir ve Güzelmansur çocuklara futbol topu ve oyuncak hediye etti.
HBB sanat çevresiyle buluştu
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay´ın anavatana katılış yıl dönümü etkinliklerinde sanat, akademi, siyaset ve iş dünyası bir araya geldi. Buluşmada, Türk askerinin 1938 yılında Hatay´a girişinde 48. Alay Bandosu tarafından seslendirilen Hatay Marşı da söylendi. Etkinlikte konuşan HBB Başkanı Savaş, 'Şehrimiz önce bağımsızlık sonra da anavatana katılma mücadelesi verdi. İyi ki bu mücadeleyi vermişler. Bugün tefekkür etme, yakın tarihi yeniden gözden geçirme günüdür. Bugün anı yaşama değil, gelecek adına atılacak adımlar için plan ve program yapma günüdür. Dostlarımızla birlikte ülkemizin ileri gitmesi için düşünmeliyiz. Ülkemizi ödünç aldığımız torunlarımız için canı gönülden çalışmalıyız. Bugün kurtuluş günümüz ama aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran ve birçok yeniliğe imza atan ve bütün bunları yaparken aklının bir köşesinde Hatay olan, Hatay´ın anavatanıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle buluşmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü anma günüdür' dedi. Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan da, “Tüm insanlarımız özgürlüğü sever ancak kimse Hataylılar kadar özgürlüğün farkında olamaz. Bu, Hatay´ın töreni, Türkiye Cumhuriyeti´nin sevinci, bayramı olmalı' diye konuştu. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt ise, “Hatay, Mustafa Kemal Atatürk´ün hayattayken kazandığı son diplomatik zaferidir' değerlendirmesini yaptı.
Hatay´a gelen Ankara, Adana, Mersin ve Muğla Büyükşehirleri ile KKTC-Girne Belediyesi halk oyunları grupları da çeşitli yörelerin oyunlarını sahneledi.