Hatay’ın Anavatana Katılışının 85. Yılı

İskenderun/SES

HATAY 23.07.2024 21:32:00 0
Hatay’ın Anavatana Katılışının 85. Yılı

Hatay’ın Anavatan’a katılışının 85. Yıldönümü kutlama etkinlikleri Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Antakya Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, Vali Mustafa Masatlı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Mete, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Şehitlikteki tören, MKÜ'deki panelin ardından kutlama programı Hatay Medeniyetler Korosunun konseri ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanındaki tören saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile bayrağın göndere çekilmesi ile başladı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı. Vali Masatlı, törende yaptığı konuşmada, Hatay'ın ana vatana katılışının 85. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Hatay halkının kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini, azim ve kararlılığıyla kırmayı başararak büyük bir zafere imza attığını belirten Masatlı, Anıt Şeref Defterine şunları yazdı: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hatay’ı ‘Şahsi meselemdir’ diyerek sahiplendiği ve bizzat yürüttüğü politika eseri ortaya konan bu güçlü vatan sevgisi ve sarsılmaz milli irade; bölünmez bütünlüğümüz adına, tarihimizin en parlak sayfalarından birini oluşturmakta ve bu toprakların, milletimiz için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda, her durum ve şartta tek vücut olmayı başarmış milletimizin, kazandığı bu siyasi ve diplomatik başarı ile kırk asırlık Türk yurdu olan Hatay’ımız kendi kaderine terk edilmemiş, sonsuza kadar da edilmeyecektir. Aziz şehitlerimiz; bu şanlı gün, her bir Türk vatandaşımızın kalbinde bir bağımsızlık meşalesi olarak yanmaya devam edecek ve kalbi, sizlerin mukaddes emanetiniz olan bu topraklar için atan Hataylıların gösterdiği cesaret, vatanseverlik ve kadirşinaslık, milletimizin o berrak hafızasında sonsuza dek yaşayacaktır” dedi.

Kutlama programı, Antakya Şehitliğinde  Kur’an-ı Kerim okunmasıyla devam etti. Vali Masatlı ve protokol üyeleri daha sonra şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

Erdoğan'da yıldönümü mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 23 Temmuz Hatay’ın ana vatana katılmasının 85. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ana vatanla bütünleşme kararı, Hataylıların güçlü iradeleriyle alınmıştır. Bu kucaklaşma kararı, millî birlik ve bütünlüğümüze değer katmış, uluslararası camiada da barışçıl yerlerde öne çıkmış ve saygınlığı artırmıştır" dedi.

Öntürk'ten '8. kez inşa' mesajı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay'ın Ana Vatana Katılışı’nın 85. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Öntürk'ün mesajı şöyle: "23 Temmuz 1939'da ise Ana Vatana Katılış Töreni’nde, Antakya'daki kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk bayrağı çekilmesi, Hatay’ın tarihteki önemli yerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğü içindeki rolünü daha da güçlendirdi. Ne yazık ki ilimizi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen asrın felaketi, Hatay’ımızda büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Depremin ilk anlarından itibaren devletimiz; tüm kurum ve kuruluşlarıyla bütün kaynaklarını seferber etti. Hatay hepimizin şahsi meselesi şiarıyla, depremin yaralarını sarmak ve memleketimizin inşa ve ihya çalışmalarına katkı sağlamak adına tüketmemiz gereken ne kadar enerjimiz varsa harcamaya başladık. 18 yıl boyunca işgale direnen atalarımız, eşsiz bir mücadele örneği sergileyerek önce bağımsız bir devlet olmuş ardından da ana vatana olan hasretini dindirmiştir. İşte, tarihimizden aldığımız umut, güç, irade, dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla 8. kez yıkılan şehrimizde depremin izlerini tamamen silmek için tüm hemşehrilerimizle el ele vererek azimle çalışıyoruz."

MKÜ'de 85. yıldönümü paneli

Hatay MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Özkaya, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Atabey ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel'in sunum yaptıkları 23 Temmuz Hatay'ın Ana Vatana Katılışının 85. Yıl Dönümü Paneli, Hatay MKÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panel, Vali Mustafa Masatlı, milletvekilleri, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, İl Protokolü ve vatandaşlarımızın da katılımıyla gerçekleştirildi.


Anahtar Kelimeler: Hatay’ Anavatana Katılışının .

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

Ruhsatsız yapıya hazır beton yasağı

Yayladağı'nda madenciliğe karşı 'Toprağımızı koruyacağız' tavrı

AFAD uyardı: Giderleri kurumlar karşılasın

Konteyner kentlerde moral etkinliği

Müze gibi evde 5 döneme ait eser ele geçirildi

60 parsele 'geçici olarak el konuldu'

7 mahalleye dolmuş seferi

'Cinayet zanlısı' tutuklandı

HBB 5 milyar lira borçlanacak

Eğitim yılı öncesi okullarda inceleme

Mücbir sebep hali, uzatıldı

İskenderun'da hurdacılara denetim

  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,23% 0,28
  • EURO

    37,62% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2919,65% 0,14
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41