Tarih: 03.10.2023 18:38

“Hatay’ın sosyal dokusunu koruyacağız”

Facebook Twitter Linked-in

Hatay’ın Arsuz ilçesi Belediye Başkanı Asaf Güven, 6 Şubat depreminin ardından Hatay’dan göç etme eğilimindeki 1’i Yahudi, Ortodoks, Süryani, Protestan, Katolik ailelerin barınma ve ibadet ihtiyaçlarına cevap verilecek geçici barınma merkezinin Arsuz’da inşa edileceğini söyledi. Güven, “Yaptığımız 2 önemli sözleşmeyle  sadece Arsuz’un değil, tüm Hatay’ın sosyal dokusunu korumanın fiili adınımı atmış bulunuyoruz” dedi.

Belediye başkanlığı görevine başladığı 30 Mart’tan bugüne yürütülen çalışmalar, gerçekleştirilen projeler ve yapılanlar-yapılamayanları düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Belediye Başkanı Güven, 6 Şubat depremlerinde kayıplar ve hasarların yaşanmasına karşın göç alan bir ilçe olduklarını söyledi. Hatay’ın sosyal dokusunu korumaya yönelik ilk fiili adımın Arsuz Belediyesi tarafından atıldığına işaret eden Başkan Güven, depreminin ardından Hatay’dan göç etme eğilimindeki farklı din ve mezheplere sahip ailelerin barınma ve ibadet ihtiyaçlarına cevap verileceği geçici barınma merkezi için alan tahsis ettiklerini belirtti. Başkan Güven, iki meclis kararıyla biri 40 civarında diğeri 30 adet prefabrik konuttan oluşan 2 ayrı geçici barınma merkezi kurulmasıyla ilgili protokol imzaladıklarını belirtti.

“Biz, İskenderun, Antakya, Samandağ ve Arsuz’daki kardeşlerimizi burada tutmak için fiili adımı atmış bulunmaktayız. Ve bunun projesine başlandı” diyen Güven, 2 farklı proje ile kilisesi, sosyal donatı alanlarıyla 2 geçici barınma merkezinin Arsuz’da hayat bulacağını söyledi. Güven, “Burada amacımız bu kardeşlerimizin buradan gitmesini engellemek ve kalıcı yerlerini yapana kadar geçici barınmalarına yardımcı olmak” diye konuştu.

Deprem sonrası psikososyal destek çalışmaları hakkında bilgi veren, bu kapsamda 50 kadının istihdam edildiği ve önemli oranda çadırlarda barınanlara dağıtılan 5 bin adet çarçaf-yastık dikim projesini tamamladıklarını aktaran Başkan Güven, CHP’li belediyelerin bir bölümü başka Bodrum, Şişli, Sarıyer ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bir çok belediyenin bize katkısı olmuştur. Yaşanabilir şartlara sahip dostluk kenti Bodrum Belediyesi tarafından başlatıldı. Şişli Belediyesi’nin psikososyal merkezi tamamlanmak üzeredir.

Sokak hayvanları için rehabilitasyon merkezini kurma çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Güven, bu merkezin yeni belediye binasına yakın alanda, 7 konteynerden oluşacağını, 5’i kuduzla ilgili olmak üzere 81 kafesin bulunacağı merkezde kısırlaştırma, tedavi, ameliyatların yapılabileceğini ifade etti.

4 yıllık görev süresi içinde gerçekleştirilen çalışmaların yeterince anlatılamadığı yönündeki bir değerlendirme üzerine Başkan Güven, şunları söyledi: “Reklamı iyi yapmadık diyebiliriz. Ama bu kendi yapımdan kaynaklanıyor. ‘Yap sat’ değil de ‘yap görsünler’ mantığıyla giden, öyle yetişen biriyim. Benim hatam belki. Çünkü o konuda her zaman uyarılar oldu, ama yapıma ters geldiği için böyle bir durum sözkonusu. ancak yakın takip eden arkadaşlar bütün bu yapılanları biliyor.”

Kaçak yapılaşmaya karşı devletten destek gerekiyor

Deprem sonrası kaçak yapılaşmaya ilişkin bir soru üzerine Güven, şunları kaydetti: “Her türlü kanuni, yasal işlem yapılmaktadır. Bizim görüp, haber alıp da işlem yapılmayan yer yoktur. İmar kanunu nettir. Uyarılıyor, kaldır deniyor, kaldırmayınca para cezası alınıyor, 1 ay içinde kaldırılmadığında da yıkım kararı alınıyor. Savcılığa bildirim yapılıyor, tapuya da şerhleri konuyor. Arsuz’un konumu farklı. İskenderun’a da benzemiyor, Samandağı’na da benzemiyor. Herkes burada, herkes bir şeyler yapıyor. Birileri belki mecbur kalmıştır; ama birileri de fırsat kolladığı için yapıyordur. Bunu sadece ve sadece Arsuz Belediyesi’nin gücüne bırakmak insafsızlıktır da. Uygulamaya gücümüz yetmiyor. Devletle beraber yapılması gerekiyor.

“Kredi için bize söyledikleri: Para yok para yok para yok”

Arsuz depremden belki Antakya’ya göre daha az etkilenen bir ilçe olarak görünüyor. Bakanlığın resmi kayıtlarında orta hasarlı ilçe olarak görülüyor. Arsuz’un kayıplarıyla, yıkılan binalarıyla birlikte uğradığı zarar, Marmara depreminden çok daha ağırdır. Arsuz’da 2 binin üzerinde bina, 10 binin üzerinde bağımsız bölüm yakıldı, ağır hasarlı ya da yıkılıyor. Ağır bir deprem travması geçiren bir Arsuz, ama  bununla beraber İskenderun’u Antakya’yı barındıran, oradaki depremzedeyi barındıran bir Arsuz. Şu anda sadece çöp eskiye nazaran kat kat artmış durumda. Sadece bunun maliyetini ve işgücünü düşünürseniz, Arsuz’un üstündeki yükü tahmin edebilirsiniz. Merkezi yönetimden ek bir ödenek konulmadı. Kredi dahi kullandırılmadı. Açık ve net söyledikleri; para yok, para yok para yok.”

4 yıl içerisinde neler yapıldı?

4 yıl içerisinde belediye olarak yürütülen ve tamamlanan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Güven, satır başlarıyla şunları aktardı:

“Karaağaçta yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüş ve bisiklet yolu yaptık. Kolay değildi, birçok yerde olmaz dendi. Kamu yararı olması nedeniyle biz ısrar ettik ve 4 km şu anda tamamlanmış ve vatandaşlarımızın kullanımına açılmış durumda.

“GES’den kår elde ettik”

Hatay’da en önemli projelerden bir tanesi ya da bütün dünyayı ilgilendiren iklim değişikliği problemi var. Yenilenebilir enerji problemi var. Güneş enerjisi sistemi yani GES’i biz Hatay’da kurduk ve sanıyorum bir yerde var. Onun dışında ilk defa Arsuz’da da kuruldu. 500 kilovat üretiyoruz. Hem belediyemizin elektrik faturalarını karşılıyor hem de fazladan elektrik üretimi sağladığı için kår etmiş durumdayız.

Altyapı sonrası yol çalışmaları

2019 yılında yapılması gereken yani toz toprak ve çamur içerisinde yüzlerce yol vardı. Altyapısı yok. Biz şimdiye kadar çok şükür 1.004.500 m2 parke taşı döşemiş durumdayız. Hedef bir buçuk milyonu geçmekti ama maalesef bu deprem nedeniyle gene belki bir buçuk milyona yaklaşacağız mart ayına kadar ama biraz geride kalacağız. Bu kadar kilometre parke taşı döşenmiş, daha da en azından 1 milyon m kareye yakın ihtiyaç hala vardır. 21 km sathi kaplama ve 10 kilometrede beton asfalt yaptık. Bunların hepsi dosya içerisinde ve nerede yapıldığı kayıtlıdır.  24 adet istinat duvarı, 107 adet köprü ve menfez yapılmıştır. Tüm listeler kayıt altındadır. 100 kilometreye yakın yeni yol açılmıştır. 2 kilometreye yakın büz boru döşenmiştir.

Sosyal projelerin başında kadınlar geliyor

Yaklaşık 10 okulda çeşitli şekillerde tadilatlar ve düzenlemeler yaptık. En önemli yaptıklarımızdan bir tanesi ne biliyor musunuz? Kadınlarımızın ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri satabilecekleri ve ev ekonomisine katkı sağlayacakları Kadın Eli Semt Pazarlarını kurduk. Ayrıca kooperatifleşmeleri için öncülük ettik. Bunun yanında Arsuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulmasına da öncülük ettik.  Depremden etkilenen belediye binamızın yerine Akçalı mahalle sınırlarımız içerisinde bulunan arazimizde Belediye Binamızı inşaa ettik. Bunların dışında sizlerin de hatırlayacağı üzere Dünya Futvoolley Şampiyonası elemeleri Arsuz’da, 12 ülke ve 49 sporcunun katılımıyla gerçekleşti. Muay Thai Türkiye etabı Arsuz’da yapıldı. Yine Türkiye Plaj Futbolu Elemeleri her yıl Arsuz’da yapılmakta. Ve buradan milli takıma giden çocuklarımız oldu. Yaz spor kursları ve turnuvaları düzenliyoruz. Geçen sene 1448 sporcu katılımıyla gerçekleşti. Ve daha sayamadığımız ama her biri kayıtlı olan birçok şey var yapılan isteyen listeyi arkadaşlarımızdan alabilir.

Hangi projeler gündemde?

“Peki şu anda ne düşünüyoruz? Yani en ciddi projelerimiz neler var şimdi? Biliyorsunuz burada en önemli sorunlardan bir tanesi hayvanlarla ilgili başıboş köpekler ve hayvanlarla ilgili. Onun için l Hayvan Rehabilitasyon Merkezini, yeni belediye binamızın ilerisinde kurmaya başladık ve devam ediyor. Beşi kuduzla ilgili olmak üzere 881 kafesten oluşan bir merkez kuracağız.

Karaağaç’a kent meydanı

Şu an Karaağaç ek hizmet binasının olduğu parkın yanında ve o çevrede 7 bin metrekarelik bir Kent meydanı yapmaya çalışıyoruz ve yakın zamanda yapımına başlayacağız.

Cadır karavan projesine deprem arası

Arsuz’da çadır karavan alanına başlamış ve yüzde 30’unu bitirmiştik. Ancak yine depremden dolayı maalesef ara vermek zorunda kaldık. Hatta Türkiye çapında en iyi proje ödülünü Arsuz’a kazandıran bir projemizdi. Bunun yanında sahil yürüyüş yollarımızdan birini madenlide yapacağız. İlk etapta HADO’dan zilli çayına kadar ki kısmı kapsayacak. Daha sonra da Gülcihan’a kadar ulaştırmayı planlıyoruz. Yine projeleri bitmiş ihalesi, hatta kamu ihale kurumuna da müracaat edilen 13 adet Park projemizin de yakın zamanda yapımına başlayacağız. Şu anda iklim değişikliği ile ilgili Avrupa Birliği projemiz var. Bu projede gene çiftçiden önce personel, sonra çiftçi eğitimi var. Bulgaristan’ın Varna şehriyle de kardeşlik projemiz var. Ben geçen hafta bakanlıkta onayladım ve bunu hayata geçireceğiz. Bununla ilgili de 2 park ve 1 Caddenin bir sokağın gene aydınlatılması bu yenilenebilen enerjiyle aydınlatılması olayı var.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —