Tarih: 11.09.2024 16:35

HATSU, suya zam yaptı

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) genel kurulu, olağanüstü toplandı. Genel kurulda görüşülen 6 gündem maddesi karara bağlandı. HATSU, genel kurul kararıyla Hatay'da konutlardan bir aylık dönemde 12 metreküpe kadar tüketim için 8,10 TL/ metreküp, atık su tarifesi ise 4,05 TL/ metreküp olmak üzere toplam 12,05 TL/ metreküp olarak belirlendi. 

HBB'den yapılan açıklamaya göre, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk başkanlığında Erzin Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde yapılan genel kurulda, HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, meclise HATSU’nun gelir gider tablosundan borç stoğuna, enerji ihtiyacından deprem sonrası planlanan yatırımlar ve ciddi artış gösteren bakım onarım maliyetleriyle ilgili sunum yaptı.

İçme suyu, 'markette satılan su' ile karşılaştırıldı

HBB su iletiminde yüzde 85 oranında yer altı su kaynaklarını kullanırken, buna bağlı olarak ciddi bir enerji tüketimi olduğunu ve en büyük giderlerden birinin enerji olduğunu anlatan Cihangir, deprem sonrası iç göç nedeniyle özellikle nüfusta ciddi azalma yaşandığını belirtirken bunun abone kaybı anlamına da geldiğini ifade ederek su ücretinde neden artışa gidilmesi gerektiğini ifade etti. HATSU’nun da en büyük gelir kaynağının su geliri olduğunu anlatan Cihangir, "HATSU’nun aylık 45 milyon su geliri var. 41 milyon 500 İller Bankası payı ve 2 milyon 100 bin diğer gelir payımız var. HATSU’nun aylık geliri başlı başına personel giderini bile karşılayamamaktadır. Benzer durum elektrik giderinde de mevcut. Aylık gelirimiz 88 milyon, her ay 267 milyon civarında bir giderimiz var. Bütçemiz her ay 179 milyon açık veriyor. Biz süreci büyükşehir belediyesinden borçlanarak yürütmeye çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesine olan borcumuz 2 milyar TL bandını aşmış durumdadır. Kurumun sürdürülebilir olması, kendi hizmetlerini zamanında üretebilmesi ve yürütebilmesi adına kendi gelirleriyle ayakta kalması büyük önem taşımaktadır. Marketten suyun litresi 15 liraya alınırken, 1.000 litresi kırsal bölgelerde 1.60 lira, şehir merkezlerinde ise 6,38 liraya fatura ettik. Depremden sonra kırsala göçün artmasıyla beraber indirimli tarifeden yararlanan abone oranının arttığını ve abone sayısının da azaldı. Bu da ciddi bir gelir kaybı olarak HATSU üzerine maddi yük oluşturdu. Deprem sonrası yaşanan göçlerle beraber tahsilat oranı yüzde 90’dan yüzde 78 oranına düştü. İçme suyu ihtiyacının büyük bir kısmının terfi merkezlerinden sağlanıyor olmasından dolayı kurumun enerji tüketiminin yüzde 93’ünü su terfi merkezlerinin oluşturdu ve enerji kalemininde ciddi bir gider kalemi oldu. Sahada sürekli aktif bir şekilde çalışıyoruz. Sahada ciddi düzeyde biriken işleri bakım ve onarım hizmet alımları işiyle süpürmeye çalışıyoruz. Bu durum kurumun işletme giderlerinin artmasına sebep olmuştur. Dörtyol 1. Kademe ve 2. Kademe İçme Suyu, Payas İçme Suyu, Samandağ Tekebaşı İçme Suyu işlerine ait yapım ihaleleri yapılmış olup, Hassa Aktepe Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisi ve Arsuz Grup İçmesuyu Şebeke İnşaatı Yapım İşleri ihale süreçleri halen devam etmektedir. Bu işlerin toplam maliyeti 1.9 milyardır. Yüzde 75'lere varan kayıp kaçak oranının asgari düzeylere indirilmesi,  mevcut tesislerimizin yenilenmesi, işletme faaliyetlerinin etkin ve verimli yöntemlerle yapılabilmesi; sahip olunan personel, araç ve donanımlardan en verimli düzeyde faydalanılabilmesi amacıyla; CBS Sisteminin Geliştirilmesi ve Tüm Birimlerin Entegre Edilmesi İşi, SCADA Sisteminin Geliştirilerek İşletme Faaliyetlerinin Otonom Hale Getirilmesi İşi İçmesuyu Hatları Katodik Koruma İşi planlanan yatırımlar arasında. Bu planlanan yatırımlar toplam maliyeti yaklaşık olarak 200 milyon liradır" dedi.

Hatay’ın su fiyatlarında 30 büyükşehir arasında en son sırada yer olduğunu bütçe açığını kısmen de olsa kapatıp sürdürülebilir hizmet vermek amacında olduklarını devam eden işlerin sekteye uğramaması ve yapmayı planladıkları yatırımları hayat geçirebilmeleri için yeni bir ücret tarifesi hazırladıklarını ifade eden HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, "Hatay’ın altyapısıyla üstyapısıyla ayağa kalkması için bu yatırımların yapılması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk, "HATSU’yu kendi ayağı üzerinde duracak seviyeye getirmemiz lazım. Her ay 109 milyon 500 bin TL personel giderimiz var. Elektrik giderlerimizi ödeyeceğiz mecbur. Geldiğimiz günden bu yana akaryakıtta yüzde 10 tasarruf sağlamışız. Lüzumsuz harcamaları engellemişiz. HATSU’yu her ay 150-200 milyon finanse ediyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bugün 150-200 milyon TL demek, her ilçeye fazladan hizmet gitmesi demek" dedi ve HATSU’nun mali tablosunun iç açıcı olmadığını söyledi. Öntürk, "Su fiyatında artış yaparken yine son sırada kalalım. Gönül ister ki zam yapmayalım. Bu kuruma hep beraber sahip çıkacağız ve bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu. Hizmet bekleyen vatandaşlarımızı ve şehrimizi; susuz, kanalizasyonsuz kalma korkusundan kurtaracağız" diye konuştu.

Meclis Tarife Komisyonuna havale edilen  teklifi, büyükşehir belediyeleri konut tarife sıralamasındaki mevcut durum gözetilerek revize edilerek komisyonun tüm üyelerinin müşterek kararı doğrultusunda genel kurulca karara bağlandı. Kabul edilen tarifeye göre; konutlardan 1 aylık dönemde 12 metreküpe kadar tüketim için 8,10 TL/ metreküp, atık su tarifesi ise 4,05 TL/ metreküp olmak üzere toplam 12,05 TL/ metreküp olarak belirlendi. HBB, genel kurul kararıyla belirlenen su fiyatı tarifesine göre Hatay yine 30 Büyükşehir arasında son sırada yer aldığını açıklandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —