İskenderun´da süs havuzlarının yıkılarak yerini beton yapılara bırakmasıyla öncelikli olarak ilçedeki canlıların su ihtiyacını karşılamakta güçlük çektiği görüldü.
Burak Milli/İskenderun
İlçede adını içerisinde bulunan havuzlardan alan ´Havuzlu Çarşı´nın yerini balonlu çarşıya, Şehit Pamir Caddesi´ndeki süs havuzunun da yerini saat kulesine bırakmasıyla, son olarak Fener Caddesi´nin sonunda bulunan yunus heykelli süs havuzunun da yıkıldığı görüldü.
Şehir merkezi içerisinde neredeyse tek kalan Şehitler Parkı içerisinde bulunan süs havuzunun ise suyunun akmamasıyla canlıların neredeyse su ihtiyacını karşılayacağı alanın kalmadığı şehirde havyvan ve çevre dernekleri de bu duruma tepki gösterdi.
Özellikle yaz aylarında güvercin ve kedilerin serinlemesine ve su ihtiyacını gidermesine yarayan havuzların yerini beton yapılara bıraktığına dikkat çeken İskenderun Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Mine Altay, İskenderun´da canlıların su içecek ortamlarının kalmadığını söyledi.
Betonlaşmaya karşı olduğunu da dile getiren Altay, 'Hayvanları düşünen yok. Bu duruma biran önce çözüm bulunması gerekiyor' dedi.
'Ortak akılla çevre hizmeti sunulmalı'
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Kara Yıldırım da şehirlerin fikir, ticaret, kültür, bilim ve sosyal kalkınma alanlarının merkezi olduğunu söyledi.
Güvenli ve yeşil kentsel alanların yaygınlaştırılması ve korunmasının yerel yönetimlerin amaçları arasında olması gerektiğini ifade eden Kara, 'Yerel yönetimler çevre hizmetleri konusunda çalışan birimleri biraraya getirerek çözüm önerilerini tartışmalı ve ortak akılla çevre hizmetlerinin sunulması için katkı sunmalıdır. Bu noktada yeşilin yaygınlaştırılması nefes alabileceğimiz alanların artması ve kent içinde sulak alanların ve parkların korunmasında sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaşam alanlarımızın kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından daha da önem arzedecektir' şeklinde konuştu.
Vatandaşlarda kent içerisinde hem hayvanlar hemde insanlar için yeşil ve sulak alan oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, yöneticilerden bu duruma el atmasını istedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01