Hatay´da yaşanan daralmayı destek ve projelerle aşmak istediklerini söyleyen Başkan Savaş, Hatay´ı Ortadoğu´da ve Akdeniz havzasında ticaret ve turizm merkezi yapmak istediklerini ifade etti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın 7 yıldır savaşın gölgesinde yaşadığını ve ekonomik sıkıntıların arttığı belirterek, “Savaş ortamından kaynaklı olarak ekonomimiz sığlaştı. İhracatımız ve lojistik sektörümüz de oldukça düştü” dedi.
TGRT Haber televizyonunda programa katılan Başkan Savaş, Hatay´ın projelerini anlattı, beklentilerini dile getirdi. Programda Hatay´ın tarih, kültür ve medeniyet birikimini dönüştürecek potansiyeline dikkat çeken Savaş, “Amanoslarda ve etrafında tıbbi ve aromatik bitkilerimiz ve çiçek çeşitliliğimiz konusunda Asya ve Avrupa´daki bütün coğrafyalar içinde bir numarayız. 3 bine yakın çiçeğimiz ve 850 civarında da tıbbi aromatik bitkilerimiz var. Coğrafyamızın güzelliğinden, tarihi geçmişimiz ve medeniyet birikimimizden de faydalanmak için 2 yıl önce bu büyük organizasyon için başvuru yaptık. Geçen sene 21 Ocak´ta Düsseldorf´ta Çin ve Avustralya ile yarışarak EXPO 2021´i aldık. Bu dev organizasyon için hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2021´de Hatay´ı tüm dünyaya tanıtacağız. Hatay´a ve coğrafyamıza katkı sağlayacak EXPO yapacağız” dedi.
Roma döneminde 3 büyük kentten birini Hatay´ın oluşturduğunu ve ticaretiyle dünyaya entegre olduğuna da işaret ettiği konuşmasından Başkan Savaş, bunun Ortadoğu ile Anadolu´yu birleştiren ve ticaret dolayısıyla da birçok kavimin alışveriş yaptığı bir merkez haline gelen kentin kültürel zenginliğinin de kaynaklık oluşturduğunu ifade etti. Hatay´ın hem EXPO´yu alan hem de gastronomi şehri ilan edilen tek şehir özelliği taşıdığını da vurgulayan Başkan Savaş, 600´ün üzerindeki yemek çeşidini dünyayla paylaşmak istediklerini kaydetti.
Demiz Otobüsleri projesi hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay´ı Orta Doğu ve Akdeniz havzasında ticaret ve turizm merkezi yapmak istiyoruz. Bizim denize bağlı 7 tane ilçemiz var. Ama biz deniz ulaşımından hiç faydalanmıyorduk. HADO ile ilk etapta Mersin, Kıbrıs ve Beyrut´a seferler yapacağız. Bir tane deniz otobüsünü kiraladık. Hatay´ı ticaret konusunda geliştirmek istiyoruz. Hatay´ın 7 yıldır çekmiş olduğu sıkıntılardan kurtulmasını ve ekonomik olarak da geleceğe hazır olmasını istiyoruz. Biz belediyeciliği sadece altyapı ve üstyapı yapmak olarak algılamıyoruz. O şehrin potansiyel ekonomik gelişmişliğini de katkı sağlayan bir olgu olarak görüyoruz.”
Hatay nüfusunun 3´te biri oranında Suriyeli sığınmacının yaşadığına ve bunun istihdam üzerindeki baskısına da dikkat çeken Savaş, şunları belirtti: “Küçük esnafımızın ve çiftçimizin birçok alanda işçi kısmını Suriye´den gelenler karşılıyor. 2012 yılında 6 buçuk milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2016 yılı sonunda 4,3 milyar dolara düşmüş durumda. 4 yılda ciddi bir kaybımız var. Biz ekonomimizin canlanması için teşvik bölgesinin yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Gelen yatırımların çoğu Osmaniye ve Kahramanmaraş´a kayıyor. Bizim geçen sene 7 tane müessesemiz Osmaniye´ye taşındı. Hatay´ın da yatırımdan mahrum kalmaması için, ekonomik anlamda gerilemememiz için hak ettiğimiz teşvik bölgesinde olmamız lazım. Bunun için de 6 ay sürecek bir kampanya hazırladık. Ve bu imza kampanyasında 500 bin kişiyi hedefledik. Ama 21 günde 517 bin 259 imzaya ulaştık. Şu anda da 585 bin imzamız var. İlgili bakanlıklarımıza da bu konuyu ulaştırdık. Devletimizin ellerini omuzlarımızda hissetmek istiyoruz.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55