Atıkların uygun alanlara taşınarak depolanması, depolama öncesi sızıntıları önlemek amacıyla zeminin uygun yöntemlerle geçirimsiz hale getirilmesi gerektiğini belirten HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mahir Çiçek, “Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı bu yönde yapmakta ve ilgili kurumlara sürekli uyarılarda bulunmaktayız” dedi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Mahir Çiçek, deprem sonrası enkaz kaldırma ve ağır hasarlı binaların yıkım çalışmalarına HBB olarak da destek verdiklerini aktardı; ancak, uygun yöntemlerin kullanılmadığı konusunda ise uyardı. Hatay’da deprem öncesinde de iç-dış ve özellikle mülteci göçü alması nedeniyle gerçekleşen nüfus artışı; insan davranışlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişimi, gemi atıkları, İskenderun Körfezi ve sanayisinin gelişmiş olması nedeniyle deniz ve hava kirliliği gibi sorunlara yol açtığını kaydeden Çiçek, deprem sonrası enkaz taşıma ve depolamanın ciddi bir hava kirliliği sorununa yol açtığını bildirdi.
Çiçek, şunları ifade etti: “Enkaz kaldırma çalışmaları, enkazdan geriye kalan atık malzemelerin depolanması ve hafriyat ayrıştırma ile birlikte ciddi bir hava kirliliği sorununa yol açabilmektedir. Enkazdan ortaya çıkan molozlarda, metal elektronik cihazlarda, sıva, izolasyon malzemelerinde asbest gibi farklı kimyasal toksik maddeler de bulunmaktadır. Bu atıkların tarım alanlarında, sulak alanlarda ve su havzalarında depolanması sakıncalıdır ve gelecekte de daha büyük sorunlar yaratabilecektir. Atıkların uygun alanlara taşınarak depolanması, depolama öncesi sızıntıları önlemek amacıyla zeminin uygun yöntemlerle geçirimsiz hale getirilmesi gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı bu yönde yapmakta ve ilgili kurumlara sürekli uyarılarda bulunmaktayız.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55