HBB’den 'anız yakmayın' uyarısı

Hatay Büyükşehir Belediyesi, son günlerde artan orman, bahçe ve tarla ve otluk alan yangınlarına karşı anız yakılmaması konusunda uyardı.

HATAY 19.07.2024 16:22:00 0
HBB’den

Anız yakmanın topraktaki yararlı mikroorganizmaların faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediği, ekosistem dengesi ve toprak yapısına da büyük zararlar verdiği anımsatılan açıklamada, Çevre Kanunu’na göre anız yakanlara para cezası kesildiğini de ifade edildi.

İskenderun/SES

Son günlerde bölgede artan orman, bahçe ve tarla ve otluk alan yangınlarına karşı Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), anız yakılmaması konusunda uyardı. HBB, il genelinde son günlerde tarım alanlarında sıkça karşılaşılan anız yangınlarının yanı sıra temizlik amacıyla yapılan bahçe yakma konularında çiftçilerin ve toplumun duyarlı olması çağrısında bulundu ve anız yakmasın parasal cezası olduğu anımsatıldı.

3 ayda 409 anız, 140 bahçe yangını

HBB'den yapılan açıklamaya göre, her yıl yaz aylarında meydana gelen anız yangınlarının çevresel ve ekonomik zararlara neden olurken,  bu tür yangınların kontrolsüz yayılması ormanlık alanlara ve yerleşim birimlerine sıçrayabiliyor. Açıklamada, "Hatay Büyükşehir Belediyesi HBB İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından 2024 Nisan-Haziran ayları arasında il genelinde 409 anız, 140 bahçe yangınına müdahale edildi. Ekiplerin hızlı ve etkili müdahaleleriyle yangınlar büyümeden kontrol altına alındı. Ancak, vatandaşların ve çiftçilerin 'anız ve bahçe yakmaması' konusunda daha bilinçli ve dikkatli olmaları gerekiyor" ifadesine yer verildi.

Anız yakımı toprağı olumsuz etkiliyor

Çevre Kanunu’na göre anız yakanlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce para cezası kesildiğini de anımsatılan HBB açıklamasında, "Ziraat mühendisleri, anız yakmanın topraktaki yararlı mikroorganizmaların faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğine, ekosistem dengesine ve toprak yapısına da büyük zararlar verdiğine dikkat çekti. Yangınlara yönelik tüm önlemlerin alındığını hatırlatan Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ise vatandaşların yangın çıkma riski taşıyan bölgelerde dikkatli olmaları gerektiğini aktararak herhangi bir şüpheli durumda ise 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunmaya davet etti" ifadesine yer verildi.

Anız yakmanın cezası ne?

Çevre Kanunu'nun idari nitelikteki cezaları düzenleyen 20. maddesine göre, anız yakmanın cezası dekar başına 386,79 lira. Maddedeki düzenleme şöyle: "... Bu Kanunun ek 1. maddesinin c bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 20 Türk Lirası (386,79 TL) idarî para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır."

 


Anahtar Kelimeler: ' yakmayın' uyarısı

İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18