Hatay Tabip Odası, tedbirlerin kademeli ve yerel dinamikleri gözeten bir gevşeme politikasının hayata geçirilmesini istedi.
Hatay Tabip Odası, aşının bulaşıcı hastalıklar için hayat kurtaran, her canlı için vazgeçilmez ortak bir değer olduğunu belirtti. Hekimler, tedbirlerin Haziran 2020´deki gibi birdenbire kaldırılması yerine kademeli ve yerel dinamikleri gözeten bir gevşeme politikasının hayata geçirilmesinin mutasyonlar ve doğal olarak enfeksiyonun yayılımını engelleyeceğini, hastalık oluşumu ve kayıplar yaşamamızın önüne geçeceğini ifade etti.
Covıd-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılarla yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağının açık olduğunu belirten Hatay Tabip Odası, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bugüne kadar dünyada uygulanmaya başlanan aşıların hastalığı önleme konusundaki etkililikleri farklı olmakla birlikte ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkililiklerinin yüksek olduğu, farklı yaş ve risk gruplarında etkililik ve yan etki açısından değişiklikler gözlendiği, bugüne kadarki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı gözlenmektedir. Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası olarak koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli aracı aşılamanın, COVID-19´a bağlı ağır hastalıkları, yurttaş ve sağlık çalışanlarının ölümlerini azaltacağını düşünüyoruz. Topluma aşıyı tanıtacak ve kabullendirecek, toplumun güvenini yegâne kazanmış olan sağlık çalışanları olarak, aşılar ve aşılama kampanyasıyla ilgili belirsizliklerin gelinen bu son aşamada giderilmesini istemek de toplumu koruma adına sorumluluğumuz ve hakkımızdır. Aşı sonrası istenmeyen etkilerin izlemi konusunda sağlıkçılar ve toplum da sürecin parçası olmalıdır. İlimiz maalesef hala vaka sayısı açısından riskli konumdadır. Bakanlığın verilerine göre nüfusuna göre en çok vaka görülen 40. ildir. 65 yaş üzeri aşılamada ilimiz ortalamanın altındadır. Bunun en büyük nedenleri aşılamada şeffaf olunmaması, bakanlıktan yeterince güven verici açıklamalar yapılmaması, ilimize yeterince aşı verilmemesi ve aşı dağıtımında yetersiz olunmasıdır. Sağlık çalışanları bütün güçleriyle aşı yapmaya odaklanmışken, aşılama için olağanüstü çaba harcarken aşı yok denilmesi, aşı dağıtılmaması sağlık çalışanları ile halkı karşı karşıya getirmektedir. Mutant virüsün varlığından dolayı halk sağlığı önlemlerine uyum her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el hijyeni kurallarına uyum, mümkün olduğunca evde kalma, gereksiz seyahatleri erteleme, kapalı ortamların iyi havalandırılması, önerilen izolasyon ve karantina sürelerine mutlak uyumun sağlanması, aşı çalışmaları ile ülke şartlarına uygun doğru, etkin ve hızlı veri üretilmesi ve paylaşılması en önemli önlemlerdir. Toplumda aşılanmışlık ve bağışıklık oranlarının henüz yeterli düzeylerde olmamasından dolayı uygulanmakta olan sıkı kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesi konusunda son derece temkinli olunması gerekir. Tedbirlerin Haziran 2020´deki gibi birdenbire kaldırılması yerine kademeli ve yerel dinamikleri gözeten bir gevşeme politikasının hayata geçirilmesi mutasyonların ve doğal olarak enfeksiyonun yayılımını engelleyecek, hastalık oluşumu ve kayıplar yaşamamızın önüne geçecektir. Hatay Tabip Odası olarak daima bilimin, toplumcu koruyucu sağlık hizmetinin savunuculuğuna devam edecek, aşıyla ilgili gelişmeleri yakından takip edip yurttaşlarımızı ve tüm sağlık çalışanlarını bilgilendireceğiz.'
9629,75%0,84
34,57% 0,08
36,20% 0,56
2965,86% -1,31
5031,94% 0,00