Dünya Böbrek Günü
İskenderun/SES
10 Mart, farkındalık amacıyla Dünya Böbrek Günü olarak kutlanıyor. Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, Türkiye´de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğunun saptandığını belirtti.
Kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkede salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Türk Nefroloji Derneği´nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye´de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10´un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır. Hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; Düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenilmeli ve vücut ağırlığı korunmalı, tuz azaltılıp yeterli sıvı alınmalı, sigara içilmemeli, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmalı, kan basıncı ve kan şekeri düzenli olarak ölçtürülmeli.'
Böbrek kanseri belirtileri
Böbrek kanserinde erken teşhisin önemli olduğunu belirten Dr. Yusuf Diker de, kilo kaybı, böğür ağrısı ve idrardan kan gelmesinin böbrek kanseri belirtisi olabileceğini belirtti. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Palmiye Hastanesinin Üroloji Uzmanı Dr. Diker, 'Genellikle 45 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen böbrek kanseri; normal işlevlerini yerine getiren hücrelerin işlevlerini yitirerek, anormal derecede büyümesidir. Böbrek tümörü oluşumunun nedeni tam olarak bilinmese de, risk faktörleri kanser oluşumunu tetikleyebilir. Aşırı sigara kullanımı, aşırı kilo, böbrek fonksiyonlarında bozukluklara yol açan vücudun aşırı yağlanması, uzun süre kan basıncı yüksekliği, kronik böbrek yetmezliği hastalığı, genetik yatkınlık, doğuştan gelen atnalı böbrek, polikistik böbrek hastalığı gibi hastalıklardır. Erken evrede böbrek kanseri hiçbir belirti vermeksizin sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Bu yüzden yıllık ultrason takiplerinin yapılması önerilir. Kilo kaybı, böğür ağrısı ve idrardan kan gelmesi böbrek kanseri belirtisi olabilir. Bu nedenle her belirtiyi dikkate almak gerekir” değerlendirmesini yaptı.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12