Höyük'te maden ısrarı

2 krom maden ocağı için 4. kez ÇED toplantısı girişimi

HATAY 22.05.2024 08:59:00 0
Höyük

Sadet Berkyürek/Arsuz

Arsuz'da ormanlık ve yaban hayatı koruma bölgesinde yapımı planlanan 2 maden ocağı için 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yaptırılmayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılım Toplantısı, önümüzdeki hafta yeniden yapılacak. 2 maden ocağı için halkın katılım toplantısı 28 Mayıs Salı günü ilki 10.30, ikincisi için saat 11.30'da başlayacağı açıklandı.

Arsuz'un tarım, hayvancılık ve turizm değerleriyle bilinen kırsal mahallesi Höyük sınırları içinde kalan alanda  açılması planlanan krom maden ocağı, yöre halkının tepkisine karşın 4. kez yeniden ÇED toplantısıyla gündemde. İlk kez Ekim 2020'de Krommer Madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesi hakkında yöre halkının katılımı için yapılması planlanan ÇED görüşmesi, tepkiler üzerine Hatay Valiliği tarafından ertelenmiş,  gerçekleştirilmeyen ÇED toplantısı tepki buluşmasına dönüşmüştü. 2021 yılının Nisan  ile Ocak 2022'de de halkın katılım toplantısı yöre halkının tepkisi üzerene gerçekleştirilememişti.

Höyük'te salı günü  yapılması kararlaştırılan 2 toplantı ile bölgeye maden ocağının açılmasına yönelik maden ocağı ısrarı 4. kez denenecek. Biri  497,13 hektar, diğeri 1.323,78 toplam 1.820 hektarlık ruhsat alanı içindeki krom ocağı sahasının yörede yaşayan 5 bin kişi ile bölgedeki orman ve tarım alanını olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.  

Muhtar Dural: Bölgemize maden istemiyoruz

Arsuz´un coğrafyasını hep beraber korumayı sürdüreceklerini, bölgeye maden ocağı kurdurtmayacaklarını belirten Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Dural, turizmi canlandıracak projelerin yanında olacaklarını söyledi. Dural, “Maden ocağı kurdurmayacağız buraya. Otel ve turizmle ilgili bir şey yapılacaksa turizmi canlandıracak projenin yanında oluruz. Ama çevremizi, içme ve sulama suyumuzu, toprağımızı, kirletecek hiçbir maden ocağına izin vermeyeceğiz, karşı olacağız, hep beraber madene hayır diyeceğiz” diye konuştu. Dural, mahallenin içmesuyu havzasının planlanan sahada kaldığını, Meryem Ana su kaynağı ile Höyük sıcak su alanının da aynı alanda bulunduğuna işaret eden Dural, su kaynaklarını etkileyecek proje ile ilgili HATSU'ya başvuru yaptıklarını, ekibin koordinatları belirleyerek olumsuz görüş bildirdiğini ifade etti.

"Krom ocağı projesinden vazgeçilmeli

Hatay Tabiatı Koruma Derneği adına yine 2022 Nisan ayında yapılan açıklamada biyolojik çeşitiliğine dikkat çekilerek, projeden vazgeçilmesi çağrısında bulunulmuştu: “Arsuz YHGS içinde ve yakın çevresinde Çizgili sırtlan, Ayı, Kurt, Saz kedisi, Yaban kedisi, Alaca sansar, Kuyruksüren, Yaban keçisi gibi pek çok nadir memeli türü barınmakta, ayrıca pek çok endemik bitki türü bulunmaktadır. Bölge ayrıca Kelebek türleri, Geyik böcekleri gibi önemi omurgasız gruplarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenlerle Arsuz YHGS sınırları içinde kalan krommer krom ocağı açma projesinden bir an önce vaz geçilmeli alan YHGS ilan edilme amacına uygun şekilde korunmaya devam edilerek gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmalıdır.”


Anahtar Kelimeler: Höyük' maden ısrarı

Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75