Hrant Dink İskenderun'da da anıldı

İHD İskenderun Şubesi: Hrant Dink insan hakları ve ırkçılık, ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu.

GÜNCEL 22.01.2025 14:33:00 0
Hrant Dink İskenderun

İskenderun/SES

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, gazetesi Agos'un önünde silahlı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink'i, ölümünün 18. yılında andı. Düzenlenen anma toplantısında basın açıklamasını okuyan şube başkan yardımcısı Ayten Kılınç, Hrant Dink’in barış, kardeşlik ve demokrasi mücadelesine dikkat çekti, Hrant Dink'in İnsan Hakları Derneği ile Irkçılık ve Ayrımcılık Komisyonu için çok özel bir yere sahip olduğunu kaydetti. Dink cinayetinin planlı bir siyasi suikast olduğu ve bu cinayetin ardındaki güç odaklarının hesap vermediğini kaydeden Kılınç, Dink’in temsil ettiği barış ve kardeşlik değerlerini şöyle aktardı: “Hrant Dink insan hakları ve ırkçılık, ayrımcılık karşılığı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve ön yargının düşmanıydı; gerçekten, halktan, adaletten yana olanların dostuydu. Biz o zamandan bu yana olduğu gibi, bundan sonra da her ırkçılık örneği, linç girişimi, ayrımcılık, nefret vakasında harcayacağımız tüm emekte, verdiğimiz her mücadelede Dink'i yanınızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz. Hrant Dink ırkçılığa karşı mücadelemizde yaşayacak.”

Dink'in, 'devletin ve devletle aynı dalga boyunda düşünen, hisseden, refleks gösteren kesimlerin sinir uçlarına dokunan, harekete geçiren 1915 Ermeni soykırımının tanınması talebinde ısrarcı olmak yerine Türkiye'nin demokratikleşmesi gereğini' savunduğunu ifade eden Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O ilk kez Türk toplumuna bir Ermeni olarak, Ermenilerin tarihsel ve bugünkü varlığını, yaşadıklarını ,Türkiye'de bir Ermeni olmanın ne demek olduğunu anlattı, iki halk ve iki ülke arasında diyaloğu savunduğu, birbirimizi anlamamızı istedi, sürekli bunun için çağrı yaptı. Türkiye'de ilk olarak birisi televizyon ekranlarında bir Ermeni olarak konuştu, tüm açıklığıyla derdini anlattı. Devletin suç odakları ile iş gören karanlık odakları, Ermeni soykırımını tanımaya değil, birbirimizi anlama çağrısına, sadece buna, evet buna bile tahammül edemedi. Onun kurduğu ve yönettiği Agos, bizim Ermeni gerçeğinin hiç bilmediğimiz kılcal damarlarına ulaşmamızda bir deniz feneri işlevi gördü, aydınlattı, öğretti, ruhumuza seslendi, içimizdeki gerçekleri anlatma ateşine güç verdi. Agos bir çığır açtı. Türkiye'de Ermenilerin tarihini, Türkiye'de bir Ermeni olmanın hayal edemeyeceğimiz gerçeklerini anlattı. Yalnızca bilgimizi geliştirmedi, yalnızca aklımıza hitap etmedi kalbimize de seslendi duygumuzu olgunlaştırdı, hissetmeye yeteneğimizi keskinleştirdi.”

İnsan Hakları Derneği ile Irkçılık ve Ayrımcılık Komisyonu için Dink'in, çok özel bir yere sahip olduğunu da paylaşan Kılınç, televizyon kanallarında katıldığı tartışma programlarının onu görünür kıldığını, daha çok insanın Ermenilerin varlığı ve yaşadıkları ayrımcılığı ilk defa ondan duyduğunu ifade etti. Kılınç, bu görünürlülüğün de onun hedef tahtasına konmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Kılınç, şunları dile getirdi: "Katlinin gerçek failleri, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye'nin en baştan beri ve hala demirbaşı onlan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar. Şunu da unutmamak gerekir ki bu katliamda tetikçi olarak kullanılan Ogüns Samast geçtiğimiz günlerde tahliye edildi."

Anahtar Kelimeler: Hrant İskenderun' anıldı

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

Hatay ormanları yanıyor

  • BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57