İskenderun/SES
Gazetesinin önünde uğradığı suikastte yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 16. yılında çeşitli açıklama ve etkinliklerle anıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, "Hrant Dink bu coğrafyada söylemlerinden, kimliğinden ve sisteme karşı duruşundan dolayı sistem tarafından her fırsatta ölümle tehdit edildi. Maalesef tehditlerin önüne geçilmediği için de katledildi" değerlendirmesinde bulundu.
"Gerçek sorumlular hala ortaya çıkarılmamıştır"
İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, dernek binasında yaptığı açıklamada "Dink uzun süre tehditler almasına rağmen tehdit edenler hakkında herhangi bir işlem yapılmamış ve yeterli koruma sağlanmamıştır. Tehditlerle ve yapılabilecek bir saldırı ile ilgili istihbari bilgiler gelmesine rağmen ilgili kurumlar önlem almamışlardır. Dink’in öldürülmesinin ardından geçen 16 yıla rağmen gerçek sorumlular hala ortaya çıkarılmamıştır. İstanbul’da devam eden davada sadece tetikçi ve ona yardım edenlerin bir kısmı cezalandırılmış, ancak gerçek azmettirenler ve sorumlular hala açığa çıkarılıp cezalandırılmamıştır. Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı soruşturmanın yürütülmemesi, yani uygulanan cezasızlık politikasıdır. İnsan hakları savunucuları olarak cezasızlık politikasına hayır diyoruz! Dink cinayetinde etkili ve kapsamlı bir soruşturma talebimizi bir kez daha yineliyoruz" dedi.
Dink’i, sevgi ve saygıyla andıklarını ifade eden Coşkun, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye bir bütün olarak geçmişle yüzleşmeli, bunun için bir Hakikat Komisyonu kurulmalı. İnanıyoruz ki Hrant Dink cinayeti de dahil olmak üzere işlenen binlerce faili meçhul cinayet Hakikat Komisyonu marifeti ile açığa çıkarılabilir. Ancak bu komisyonun kurulmasından ısrarla imtina edilmektedir. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve önümüzdeki süreçte yaşananların bir daha tekrarlanmamasının en büyük güvencesi gerçeklerin ortaya çıkarılarak yüzleşilmesi ve sorumluların adil bir yargı önünde hesap vermesidir. İnsan hakları savunucuları olarak ülkemizde geçmişle gerçek bir yüzleşme sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."
"Basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı için teminat"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yönetim de 16 yıldır adalet beklenen Hrant Dink cinayetini azmettirenlerin artık bulunması gerektiğini belirtti. Basın Müzesi’nde Dink’in de yer aldığı öldürülen 67 gazetecinin resik ve fotoğrafının bulunduğunu anımsatan TGC yönetimi, şu açıklamayı yaptı: "19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi önünde silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink’i demokrasiye, insan haklarına olan inancı ve sevgisiyle hatırlıyoruz. Gazetecilerin siyasetçiler tarafından düzenli olarak hedef gösterildiği, sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığı bir ülkede gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Gazeteciler, yazdıkları haberler nedeniyle gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bir teminat olduğunun hiç unutulmaması gerekiyor. Ama ne yazık ki, Hrant Dink cinayetinden sorumlu olanlara açılan davalar günümüzde de hala sürüyor. Türkiye'de öldürülmüş 63. gazeteci olan Hrant Dink'in cinayetiyle ilgili 16 yıldır süren davaların sonuçlandırılmasını, gerçek azmettiricilerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz."