Hatay Tabip Odası (HTO) yönetimi, Osmaniye Devlet Hastanesinde meslektaşları bir hekime karşı sözel ve psikolojik saldırı yapıldığını savundu ve bunu kınadığını açıkladı.
İskenderun/SES
Hatay Tabip Odasından yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Osmaniye Devlet Hastanesi´nde MHRS randevusu olmadığı halde polikliniğe başvuran bir savcı meslektaşımıza uygun olmayan söz ve davranışlarda bulunarak kendisinin muayene edilmesini istemiştir. Hekim arkadaşımız daha önce muayene edilerek tedavisi düzenlenen kişiye kendisini ilk tedavi veren hekimin kontrol etmesi gerektiğini ifade etmiştir. Fakat bir süre sonra savcı, mesleki yetkisini kötüye kullanarak meslektaşımızı ters kelepçe ile gözaltına aldırma istemiyle şikâyet etmiş, meslektaşımız hukuksuz bir şekilde polisler eşliğinde poliklinikten alınarak ifadeye götürülmüştür. Meslektaşımızın ifadesi alınırken tabip odamız ve diğer meslektaşlarımız üstün dayanışma örneği göstermiştir ve meslektaşımız serbest bırakılmıştır. 17 Nisan 2012´de görevinin başında katledilen Dr. Ersin Arslan´ın ölüm yıldönümü ve Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü yaklaşırken, sağlıkta şiddete karşı hiç durmadan mücadele ediyoruz. Sağlıkta Şiddet Yasası için yıllardır mücadele etmemize rağmen geçen yıl Meclis´te çıkan yasa ne yazık ki sağlıkta şiddeti önlemekten uzaktır. Bu nedenle TTB´nin önerdiği etkin yeni bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu bu olaylar ile daha da açığa çıkmaktadır.
Bir yılı aşan bir sürede 24 saat canla başla çalışan bugüne kadar meslek grupları arasında en fazla hastalanan ve vefat eden meslek grubu olarak dün bizi alkışlayanların pandemi koşullarında bile bizi ters kelepçe ile gözaltına aldırmak istemelerini ve bu süreçte meslektaşımıza yapılan sözlü ve psikolojik şiddeti kınıyoruz. Dün yaşanan olayda mesleğimiz ve meslektaşımız adına üzüntülerimizi bir kez daha bildirirken, mesleki güçlerini etik ve mesleki değerler dışında kullananları bir kez daha kınıyor ve bunun karşısında hiçbir hastanın diğerinden daha üstün olmadığını bilerek etik yaklaşım gösteren meslektaşımız ile dayanışarak, olayın takipçisi olacağımızı ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz.'
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre de, Osmaniye Devlet Hastanesi´nde görevli Ortopedi Uzmanı Doktor Kemal Gökhan Günel, savcı Mehmet B´.nin talimatı üzerine savcılıkta ifade verdi. Günel, savcının ´Seninle uğraşırım´ dediğini ve sesini yükselterek tehdit ettiğini, daha sonra odasından ayrıldığını ve geri döndüğünde polikliniğin kapatılmış halde olduğunu belirterek, 'Yaşananların ardından mevcutlu bir şekilde ifadeye çağrıldığımı öğrendim. Savcı, tamamen nüfuzunu kullanarak usulsüzlükte bulundu ve görevini kötüye kullandı' dedi. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise 'Cumhuriyet Savcısı M.B´nin daha önce başlanılan ortopedik tedavisinin devamı olarak 12.04.2021 tarihindeki randevusu için hastaneye gittiğinde nöbetçi doktorun asıl doktorun izinli olduğunu gerekçe göstererek tedaviden kaçınması üzerine kendisini tanıtarak randevusunu hatırlatmasına rağmen nöbetçi doktorun muayene odasından ayrılarak tedaviden kaçınıp güvenlik görevlilerine aşağılayıcı şekilde M.B´nin dışarı çıkarılması talimatını verdiği, tedavi olmaksızın hastaneden ayrılan Cumhuriyet Savcısı M.B´nin şikayeti üzerine cumhuriyet başsavcılığımızca nöbetçi doktor hakkında hakaret suçundan soruşturmaya başlanılmıştır. Nöbetçi doktor, aynı gün başsavcılığımızca şüpheli sıfatıyla ifadesi alınarak serbest bırakılmıştır' değerlendirmesine yer verdi. Türk Tabipleri Birliği ise olaya tepki gösterdi ve “Osmaniye Devlet Hastanesi´nde meslektaşımıza yönelik bir savcı tarafından görevini kötüye kullanarak yapılan psikolojik şiddeti kınıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız. Kimden gelirse gelsin sağlık alanında yaşanan şiddete karşı mücadelemiz sürecek” açıklamasını yaptı. Olayın basına yansıması üzerine HSK da savcı Mehmet B. hakkında inceleme başlatarak, olayı incelemesi için müfettiş görevlendirdi.
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00