Hukuk hâkim olsun istiyoruz

Yeni Adli Yıl dün düzenlenen törenle açıldı. Adli yılın başlangıcı 1 Eylül Pazarg ününe denk gelince adlı yıl töreni dün yapıldı.

GÜNCEL 3.09.2019 13:48:11 0
Hukuk hâkim olsun istiyoruz

İskenderun/SES

 Hatay barosu ve hukukçular, Antakya´da Atatürk Anıtına çelenk sunup, saygı duruşunda bulundu.
Yeni adlı yıla tartışmalı başlandığının arkında olduklarını ifade eden Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, 'Bugüne kadar yargı ile ilgili yapılan tüm değerlendirmelerimizde; öncelikle yurttaşlarımızın genel ve ortak kaygılarını, ülkemizin uluslararası camialardaki çıkarlarını ve yargının paydaşları olan avukatların, hâkimlerin, savcıların öne çıkan genel durumunu ortaya koyar ve bu sorunların nereden geldiğini, neden var olduğunu, neden çözülemediğini anlatır ve çözüm yolları ararız' dedi.
'Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi; Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi; İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması; Performans ve verimliliğin artırılması; Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması; Adalete erişimin kolaylaştırılması ve hizmetlerden memnuniyetin artırılması; Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması; Hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması; Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması'nın yargının son zamanlardaki en sorunlu alanları olduunu ifade eden Hatay Barosu Başkanı Dönmez, 'Bu tespitler tarafımıza ait değil. 30 Mayıs 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesinde öne çıkan ana başlıklar. Yargı Reformu Strateji Belgesi´nde yazılan her bir başlığın varlığı, bugüne kadar kamuoyu ile paylaştıklarımızı çok daha anlamlı kılıyor. Her eleştirimize ´siyaset yapıyorlar, biraz da işlerine bıraksınlar, cübbelerini çıkarıp da gelsinler´ diyenler tarafından hazırlanan ve 30 Mayıs 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi´nde yazılanlar, siyasi iktidarın 17 yıllık iktidarı döneminde yargıya ilişkin bugüne kadar çözemediği sorunların sadece bir kısmını içeriyor ve bugüne kadar yapılanların ve yapılmayanların birer itirafı gibi karşımızda duruyor. Belgede 30 Mayıs 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan sorunları, bu tarihten önce ortaya koyup bizler çözüm ararken, bu çözümü yurttaşlarımızın ortak ihtiyacı ararız ve bu eğer siyaset ise evet yaptığımız dibine kadar siyasettir. Öyleyse bilmeyenler bilsin isteriz ki; biz kör siyaseti değil, hukukun üstünlüğünün siyasetini yaparız. Hukukun üstünlüğünün siyasetini yapma yetkimizi de, gücümüzü de Avukatlık Kanunundan alırız' açıklamasını yaptı.
Yargının çözüm bekleyen birçok sorununun, hala olduğu yerde durduğunu anlatan Dönmez, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Siyaset ve medyanın adalet mekanizmasına yoğun bir şekilde etki ettiği bir ülkede; yargının unsurlarının söyleyeceği sözlere siyasetin kendini kapatması, demokratik hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz. Bizler de konuşmayan, konuşamayan yargı adına ses oluruz. Ayağa dolanan taş misali her siyasi iktidar döneminde, ayağa değen o taşı ayıklamak için yapılan her girişim, yargımızı daha da bağımlı ve daha da taraflı haline getirdi. Hem de son Anayasa reformunda, Anayasaya ´tarafsız´ ibaresi eklenmiş olsa bile, bu böyledir. Yargının işleyişine yönelik tüm düzenlemeler yasalarda mükemmel şekilde yer almış olsa bile, ´yargımız bağımsız ve tarafsız mı, hâkim güvencesi var mı?´ sorusuna verilecek yanıtlar, yargı camiamızın bütün uzun hayat hikâyesinin özetini çıkartır. Biz de soruyoruz; Yargımız bağımsız ve tarafsız mı, hâkim güvencesi var mı? Yargı bağımsızlığı ve hâkim güvencesi, sadece yargıya ve hâkime tanınan bir imtiyaz değil; toplumun tüm kesimlerinin, demokratik düzenin ve giderek devletin güvencesidir ve yurttaşlarımız bu güvencelerin yokluğunun acısını çok çekti.'
Adli yıl açılışları her zaman birer samimiyet testi olduğunu belirten Hatay Barosu Başkanı Dönmez, 'Toplumun tüm kesimleri Türkiye´nin demokratikleşmesini, yargının siyasallaşmaktan kaçınmasını istiyor. Bu sebeple bizler devletin yapılanmasında şeffaflık, liyakat istiyoruz, hayatımızda ve ülkemizde hukuk hâkim olsun istiyoruz. Anayasal kurumların göreceli değil, somut olarak işlevsel ve hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Yargı ile diğer kurumlardaki cemaatleşmenin-tarikatlaşmanın önüne geçildiğinin somut örneklerini görmek istiyoruz. Artık kimin hâkim-savcı olacağına sadece liyakat karar versin istiyoruz. Adalet ve hukukun üstünlüğü; kamu görevlilerinin uygulamalarında ne hissettikleriyle değil; o uygulamaya muhatap olan yurttaşımızın ne hissettikleriyle ilgilidir ve bu uygulamaya muhatap olan yurttaşlarımızın sigortası olan yargı yetkisi; taraf tutmaktan, devleti koruma refleksinden ve idare etme kaygısından uzak hareket ettiği takdirde işlevseldir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi yerine, tarafsızlık ve bağımsızlığı doğrudan zedeleyecek, yargıyı yürütme emrinde bir organ, hiyerarşik yapıya dahil bir erk olarak çizilen görüntü, işlerin düzgün gitmediğine dair önemli bir göstergedir.'


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55