"Hükümet zammını al başına çal"

İskenderun'da emekliler, AKP Hükümeti'nin, en düşük emekli aylığını 12 bin 500 lira olarak açıklamasını protesto etti.

TÜRKIYE 16.07.2024 15:24:00 0

İskenderun/SES

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi üyeleri, düzenlediği basın açıklamasında "Hükümet zammını al başına çal" sloganı attı. Sendikanın şube başkanı Mustafa Çankaya, "İşsizliğe ve geleceksizliğe mahkum edilmiş gençlerimizden  sonra toplumun en yoksulları emeklilerdir. Nasıl ki çalışanların büyük çoğunluğu artık asgari ücret civarında aylık almaya mahkum edildiyse, emeklilerin aylıkları  da gün gün dipte eşitleniyor" dedi. Meclis'e sunulan düzenleme ile an düşük emekli aylıklarına yapılan artışla temmuz ayında emekliler zam almaya hak kazanacak. Ancak ödeme takviminin SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 17’sinden itibaren başlaması ve SGK aylıklarının 10 bin liraya göre hesaplanıp işlemlerin tamamlanmasından dolayı temmuz ayında zamlar ücretlere yansımayacağı belirtildi. Emekli maaşlarına yapılan artış oranları, ağustos ayının ilk haftası itibarıyla temmuz ayındaki farklarla beraber ücretlere yansıtılacak.

“TÜİK verilerin, ekonomi yönetiminin siparişine göre ayarlandı”

"İntibak yasası çıkarılsın; Bayram ikramiyesi asgari ücretle eşitlensin; Sağlık kesintileri kaldırılsın; Emekliler insanca yaşayacak maaş istiyor; Boş tencere, boş file, mutfakta yangın var; Emekli maaşı kiraya yetmiyor, faturaları ödeyemiyoruz" dövizleri arasında, Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, "TÜİK verilerine göre Haziran ayı enflasyonu 1,64 /altı aylık enflasyon yüzde 24,7 olarak açıklandı. Haziran ayı enflasyonu çarşıya pazara göre değil, ekonomi yönetiminin siparişine göre ayarlandı. Emeklilere, dul ve yetim  aylıklarına yapılacak Temmuz ayı artışları, bu ayarlanmış 24,7’lik enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Yetmedi, memur emeklilerine Ocak ayında yapılan  zam gerekçe gösterilerek sadece yüzde 19,31 artış yapılacak" dedi.

“Toplumun en yoksulları emekliler”

Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de katılımla destek verdiği açıklamada, "Sefalete teslim olmayacağız; Hükümet zammını al başına çal" sloganı arasında konuşmasını sürdüren 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Çankaya, şunları söyledi: "AKP yönetimi bilinçli bir sınıfsal tercih yaptı, ekonomi yangınının tüm yükünü emekçilere kesti. Şu anda, işsizliğe ve geleceksizliğe mahkum edilmiş gençlerimizden sonra toplumun en yoksulları emeklilerdir. Sefalet o kadar derin, kök aylık ucubesi o kadar akıl dışı ki, büyük olasılıkla  bu sadaka artışı yapmak zorunda kalacaklar. Ama bu hiç bir derde deva olmayacak, ayrıca bu artışı bütçeden vermeyecekler, çalışma gün sayısı ve primine göre daha yüksek aylık alması gerekenlerden budayıp verecekler. Nasıl ki çalışanların büyük çoğunluğu artık asgari ücret civarında aylık almaya mahkum edildiyse, emeklilerin aylıkları  da gün gün dipte eşitleniyor. Oysa ki yerli ve yabancı büyük sermayenin, dolar milyarderlerinin kârları katlanmaya devam ediyor, onlara ardı ardına vergi muafiyetleri yapılıyor. Depremde en büyük yıkımı yaşamış ilçemiz İskenderun’un yaraları hâlâ sarılmadı, depremzedeye konut olması gereken bütçe yandaşlarınıza aktarılmaya devam ediyor. Çoktan iflas etmiş neoliberal kapitalizmin buyruklarından çıkmayan iktidarı ve ekonomi yönetimini uyarıyoruz. Serbest piyasayla, altta kalanın canı çıksın anlayışıyla varılacak yer toplumsal felakettir, bu yoldan geri dönün. Ülkemiz yeteri kadar zengin, bu zenginlik  dolar milyarderleri ve milyonerlerinin hesaplarında yatıyor. Onlardan servet vergisi almadan kurtuluş yok. Hâlâ borç-faiz ekonomisiyle düze çıkacağımız masalıyla bizi oyalamayın. Çözüm cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi devlet öncülüğünde tarım ve sanayi işletmeleri kurarak istihdam yaratmaktadır, dışa bağımlı hâle getirdiğiniz tarımı desteklemektedir, iflasa sürüklediğiniz esnafı, KOBİ’yi teşvik etmektedir. And olsun ki  bu zulmünüze teslim olmayacağız; Emekçi halk olarak kendi azim ve kararımızla kaderimizi elimize alacağız. Emeklilerin sabrı ve bilgeliğiyle, 'birlikte üreten, eşitçe bölüşen Türkiye' idealimize ulaşmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimize dost da düşman da emin olabilir."

Emekliler, İntibak Yasası'nı istedi

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Çankaya, 16 madde halinde sıraladığı talepleri arasında "Aylık bağlama  oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılması, en düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenmesi; Emekli aylıklarının Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmesi; Emekli, dul ve yetimlere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensini; Emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarının 2002 öncesi gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkarılmasını ve zammın bunun üzerine uygulansını; İntibak Yasası'nın çıkarılmasını; Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. Tüm sağlık kesintilerine son verilsini; Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsını; Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda, promosyonların günün koşullarına göre güncellensini" de ifade etti.


Anahtar Kelimeler: "Hükümet zammını başına "

İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18