Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İskenderun Belediye Meclisi, kentteki hurdacıların denetlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kuracak. Millet Parkındaki 700 metrekarelik binanın tahsisine yönelik teklife CHP grubu, karşı öneri getirdi...

İSKENDERUN 5.06.2024 11:54:00 0
Hurdacıları

İskenderun/SES

İskenderun Belediye Meclisi, kentteki hurdacıların denetlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kuracak. Millet Parkındaki 700 metrekarelik binanın tahsisine yönelik teklife CHP grubu, karşı öneri getirdi, sözleşmenin komisyonda hazırlanmasını istedi.

İskenderun Belediye Meclisi, Haziran dönemi ilk oturumunu Belediye Başkanı Mehmet Dönmez başkanlığında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda gerçekleştirdi. Gündem dışı söz alan Belediye meclisinin CHP'li üyesi Haydar Güvercin, hurdacıların iş ve işlemleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından konu önergeye dönüştürülerek Başkan Mehmet Dönmez'in teklifiyle gündeme alınarak komisyon kurulması kararlaştırıldı. Meclis, dün yaptığı toplantıda, Araştırma Komisyonu kurulma teklifini, üye sayısı ve kriterlerin belirlenmesi için plan-bütçe komisyonuna gönderdi.

Hurdalıktaki işlemler kirlilik yaratıyor

Meclis'inin CHP'li üyesi Güvercin, kentin Muradiye mahallesindeki bir hurdacının bakır bölümünü çıkartmak için kabloyu yaktığını, bunları ezmek için de iş makinası kullandığını ifade ederek, "Bu işlemler sırasında çevre sakinlerinin can ve mal güvenliği tehdit altında kalıyor. Kablo yakma işlemi şehrin havasını kirlettiği gibi çevre kirliliği de yaratıyor. İş makinasının çalışması sırasında da büyük gürültü oluşuyor" dedi. Güvercin, bu tür tesislerin yerleşim alanları içerisinden tahliye edilmesini istedi.
Sunum sırasında fotoğrafları inceleyen İskenderun Belediye Başkanı Dönmez de "Keşke bana haber verseydiniz. Haberim olsa, yazabileceğimiz en yüksek cezayı yazardık" dedi. Bakır çıkartmak için yapılan kablo yakma işleminde ortaya kimyasal sorunun ortaya çıktığını anımsatan Dönmez, "Bu yakma işleminin yapılması için tesis kurulması gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Payas'ta kükürt dumanı, İskenderun'da toz

İskenderun Belediye Meclisi'nin CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan da Dörtyol istikametinden kente gelirken Payas üzerinde dumanların oluştuğunu gördüğünü belirterek, "O duman fabrikalardan çıkıyor. Kükürt ağırlıklı duman. Dumanlar yağmurla birleştiğinde sülfürik asite dönüşür ve bu çok tehlikeli. İskenderun'da da toz var. Bunlar ciğerlerimize gidiyor" dedi.
Kentin Yarıkkaya bölgesindeki taş ocaklarının yol yapmamak ve mazot kullanmamak için gelişi güzel ve usulsüz dinamit patlattığını ifade eden Bozdoğan, "Yarıkkaya bölgesindeki taş ocakları dinamitle patlatmalar yapıyor. Ama bu patlatmalar kuralsız ve usulsüz yapılıyor. 500 metreden yuvarlanan taş ve kayalar, aşırı toz oluşturuyor ve bu tozlar yöre insanı tarafından solunuyor. Oysa 500 metrelik yol yapsalar, kayaların yuvarlanması ve toz oluşumu önlenir. Yol yapmamak, mazot harcamamak için bu yapılıyor. Bu sorun önlenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grubu, sözleşmeyi görmeden yetki vermedi

18 maddenin görüşüldüğü İskenderun Belediye Meclisi'nde, CHP Grubu, Pirireis Mahallesinde yıkılan 50 dönümlük stat yerine yapılan Millet Parkında bulunan 700 metrekarelik binanın 'Ortak Hizmet Projesi' kapsamında, belediye ile Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında sözleşme (protokol) imzalaması için belediye başkanı Dönmez’e yetki verilmesini de sözleşme koşullarını görmek için yetki vermek yerine, komisyona gönderdi. Dönmez, içerisinde kütüphane, cafe gibi yerlerin olacağı binanın döşenmesi için sözleşmeyle Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne devredileceğini, daha sonra geri alınacağını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Bozdoğan, sözleşmenin süreli olmasını ve 'alt kiracıya verilmemesi' şartı getirilmesi gerektiğini ifade etti. Dönmez ısrar edince CHP Grubu 'beş dakika ara istedi' ve CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin'le yapılan görüşme sonrası, teklifin komisyona gönderilmesi ve sözleşmenin orada düzenlenmesi istendi ve teklif plan-bütçe komisyonuna gönderildi.
 


Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10771,36%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79