İÇKD 10 soruya yanıt arıyor

İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD), canlı hayvan sevkiyatıyla ilgili Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğü´ne ile Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı´na verilmek üzere on soruluk bir dilekçe hazır

GÜNCEL 27.07.2019 12:04:33
İÇKD 10 soruya yanıt arıyor

Nesrin Geyik/İskenderun

 Hatırlanacağı gibi İskenderun, Türkiye´nin canlı hayvan ithalatının tahliye limanlarından biri ve son olarak İspanya´dan bahte belgeyle besilik canlı hayvanların getirildiği liman olarak yeniden ülke gündemine gelmişti.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın canlı hayvan sevkiyatı ile ilgili yönetmelikte yer alan usüllerin yerine getirilip getirilmediğini on soruluk bir dilekçeyle sorguladıklarını söyledi. Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapıldığına dair yanıt istediklerini belirten Başkan Kara, “Canlı hayvan ithalatında dilekçemizdeki soruların gereklerinin uygulanması ve cevapları, insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli. Kamuoyunda ve kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından da önemlidir” dedi.
Dernek binasında dernek yönetimi ve üyelerinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yönetmeliğin amacı; yolcu beraberinde gelen tek tırnaklı hayvanlar dışındaki ev ve süs hayvanları hariç, diğer canlı hayvanların ülkeye girişinde tabi olacağı veteriner kontrollerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Anılan Yönetmeliğe göre Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğünde, merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilen ilgili personelin, hayvan ve insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak korumak amacıyla yürütülen belge, kimlik ve fiziksel kontrolleri kapsayan her türlü resmi kontrolü kapsamaktadır. Bu bağlamda hayvan ithalatında aşağıdaki sorularımızın gereklerinin uygulanması ve cevapları insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli olup kamuoyunda kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından önemlidir.”
Kara, yanıtını almak istedikleri şu soruları paylaştı: “Canlı hayvanların sertifikalarında veya belgelerinde yer alan bilgiler, ilgili mevzuat ile belirlenmiş hangi garantileri karşılamakta? Sevkiyatların daha önceden reddedilmedikleri ile ilgili bir tespit yapılmış mıdır? Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapılmaktadır? Hayvanlara eşlik eden sertifikalarda veya belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla nasıl bir klinik muayene yapılmaktadır? Hangi hallerde ve ulusal mevzuat çerçevesinde yapılması öngörülen labaratuvar testleri yapılmaktadır? Hangi hallerde numuneler kalıntı açısından incelenmekte ve analiz yapılmaktadır? Numuneler, veteriner sağlık sertifikasında belirtilen şartlara uygunluğunun kontrolü için hangi onaylı labaratuara gönderilmektedir? Sevkiyattaki tüm hayvanlar kontrol edilmekte midir ? hayvan miktarının fazla olması durumunda sevkiyatın kontrolü nasıl yapılmaktadır?Yönetmeliğin 7.maddesi (5)fıkrasında da bahsedildiği üzere klinik muayeneler, tüm hayvanların görsel muayenelerini mi içermektedir? Klinik muayene bütün sevkiyatı temsilen seçilen minimum 10 hayvan olacak şekilde hayvanların en az % 10´nu üzerinden yürütüldüğü düşünüldüğünde 20.000-25.000 adet büyük baş hayvan sevkiyatının olduğu limanlarda Veteriner Sınır Noktası kontrol müdürlüklerinde kontrol işlemleri kaç veteriner ile kaç günde tamamlanmaktadır?
Kontroller sonucunda, ülkeye girişi yasaklanmış bir yabancı ülke veya bir bölgeden, insan ve hayvan sağlığı için risk teşkil eden bir hastalık şüphesi veya varlığı tespit yapılmış mıdır? ihracatçı ülkenin, ulusal mevzuatlarımız tarafından belirlenen şartları karşılayamadığı sevkiyatlar var mıdır?”

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,45% 0,28
  • EURO

    51,25% 0,15
  • GRAM ALTIN

    6257,38% 0,19
  • Ç. ALTIN

    10614,40% 0,00