İÇKD 10 soruya yanıt arıyor

İÇKD 10 soruya yanıt arıyor

İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD), canlı hayvan sevkiyatıyla ilgili Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğü´ne ile Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı´na verilmek üzere on soruluk bir dilekçe hazır

Nesrin Geyik/İskenderun

 Hatırlanacağı gibi İskenderun, Türkiye´nin canlı hayvan ithalatının tahliye limanlarından biri ve son olarak İspanya´dan bahte belgeyle besilik canlı hayvanların getirildiği liman olarak yeniden ülke gündemine gelmişti.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın canlı hayvan sevkiyatı ile ilgili yönetmelikte yer alan usüllerin yerine getirilip getirilmediğini on soruluk bir dilekçeyle sorguladıklarını söyledi. Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapıldığına dair yanıt istediklerini belirten Başkan Kara, “Canlı hayvan ithalatında dilekçemizdeki soruların gereklerinin uygulanması ve cevapları, insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli. Kamuoyunda ve kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından da önemlidir” dedi.
Dernek binasında dernek yönetimi ve üyelerinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yönetmeliğin amacı; yolcu beraberinde gelen tek tırnaklı hayvanlar dışındaki ev ve süs hayvanları hariç, diğer canlı hayvanların ülkeye girişinde tabi olacağı veteriner kontrollerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Anılan Yönetmeliğe göre Veteriner Sınır Noktası Kontrol Müdürlüğünde, merkezi yetkili makam tarafından yetkilendirilen ilgili personelin, hayvan ve insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak korumak amacıyla yürütülen belge, kimlik ve fiziksel kontrolleri kapsayan her türlü resmi kontrolü kapsamaktadır. Bu bağlamda hayvan ithalatında aşağıdaki sorularımızın gereklerinin uygulanması ve cevapları insan ve toplum sağlığı açısından çok önemli olup kamuoyunda kafalarımızdaki soruların açıklığa kavuşması bakımından önemlidir.”
Kara, yanıtını almak istedikleri şu soruları paylaştı: “Canlı hayvanların sertifikalarında veya belgelerinde yer alan bilgiler, ilgili mevzuat ile belirlenmiş hangi garantileri karşılamakta? Sevkiyatların daha önceden reddedilmedikleri ile ilgili bir tespit yapılmış mıdır? Veteriner Sınır Noktasına gelen hayvanların fiziksel kontrolleri nasıl yapılmaktadır? Hayvanlara eşlik eden sertifikalarda veya belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla nasıl bir klinik muayene yapılmaktadır? Hangi hallerde ve ulusal mevzuat çerçevesinde yapılması öngörülen labaratuvar testleri yapılmaktadır? Hangi hallerde numuneler kalıntı açısından incelenmekte ve analiz yapılmaktadır? Numuneler, veteriner sağlık sertifikasında belirtilen şartlara uygunluğunun kontrolü için hangi onaylı labaratuara gönderilmektedir? Sevkiyattaki tüm hayvanlar kontrol edilmekte midir ? hayvan miktarının fazla olması durumunda sevkiyatın kontrolü nasıl yapılmaktadır?Yönetmeliğin 7.maddesi (5)fıkrasında da bahsedildiği üzere klinik muayeneler, tüm hayvanların görsel muayenelerini mi içermektedir? Klinik muayene bütün sevkiyatı temsilen seçilen minimum 10 hayvan olacak şekilde hayvanların en az % 10´nu üzerinden yürütüldüğü düşünüldüğünde 20.000-25.000 adet büyük baş hayvan sevkiyatının olduğu limanlarda Veteriner Sınır Noktası kontrol müdürlüklerinde kontrol işlemleri kaç veteriner ile kaç günde tamamlanmaktadır?
Kontroller sonucunda, ülkeye girişi yasaklanmış bir yabancı ülke veya bir bölgeden, insan ve hayvan sağlığı için risk teşkil eden bir hastalık şüphesi veya varlığı tespit yapılmış mıdır? ihracatçı ülkenin, ulusal mevzuatlarımız tarafından belirlenen şartları karşılayamadığı sevkiyatlar var mıdır?”



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00