İçmesuyuna zam önerisine ´ret´

İçmesuyuna zam önerisine ´ret´

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulu, 2022 yılı ücret tarifesi konusunu görüşmek üzere 3. kez toplandı.

Antakya/SES

HATSU´nun zamlar altında ezilmemesi ve hizmet edebilmesi için talep edilen ücret tarifesi Cumhur İttifakı tarafından reddedildi.
HATSU Genel Müdürü Polat, elektrik, akaryakıt, demir, çimento, içme suyu-atık su boruları gibi altyapı malzemelerindeki artış yaşandığını belirtti ve ücret tarifesi konusunun çok kritik bir konu halinde olduğunu, HATSU´da işlerin durma noktasına geldiğin belirtti. Polat, “Maliyetlerin altından kalkacak durumda değiliz. Şu an ki maliyetler elektrik, akaryakıt, personel ve Temmuz ayında asgari ücrete bir zam daha bekleniyor. Elektriğe yüzde 25 bir zam geldi ve bir zam daha geleceği söyleniyor. Bütün bu maliyetlere rağmen biz suyu halen 2021 yılı birim fiyatının altından veriyoruz. Kasım ayında alınan indirim kararı öncesinde meskenlerdeki birim su fiyatı 5.08 TL iken, en son Mayıs ayı Genel Kurulunda alınan karar ile beraber 4.88 TL´ye geldi. Hala daha 2021 yılı birim fiyatından daha aşağıda vatandaşlarımıza suyu arz ediyoruz. Maliyetlere baktığımız zaman 2021 yılı ile bugün arasında neredeyse 3 ile 4 kat arasında değişim söz konusu. Şu anda 6 ayda bizim biriken ve vadesi geçmiş 373 milyon borç bulunmaktadır. Bunun içinde elektrik, Çevre Temizlik Vergisi, Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi borçları ve yapılandırılan borçlar var. Biz halkın en temel ihtiyacını halka arz eden bir işletmeyiz. Bu işletmede gelir-gider dengesi yoksa bu işletmeyi sürdürme şansınız yoktur. Şu anda HATSU olarak aylık gelirimiz 40 milyon TL´dir. Ama gidere baktığımız zaman sabit giderler ve daha önce intikal edilmiş borçları eklediğimiz zaman aylık giderimiz 110 milyon TL civarındadır. Biz şu anda elektrik faturamızı ödeyemiyoruz. Şu anda HATSU bu maliyetlerin altında eziliyor diyemiyoruz, bertaraf olmuş durumda. Bu kurum Hatay´ın kurumu, bu kurum devletimizin kurumu, bu kurumu lütfen ayağa kaldıralım. HATSU batıyor değil, HATSU adım atacak durumda değil. Her ay bir önceki aydan daha ağır bir yükle devam etmeye çalışıyoruz. Hizmet veremeyecek duruma geldik şu anda. Yarın ağır zamlarla maliyeti artan elektrik faturalarını ödeyemediğimiz zaman vatandaşa bu suyu arz edemeyeceğiz. Bu hepimizin sorumluluğu. HATSU olarak bugünün koşullarında oluşan maliyet artışlarından biz sorumlu değiliz. Her işletme gibi bizde bu maliyetlerin altından eziliyor ve bertaraf oluyoruz. Vatandaşlarımıza en temel hizmetleri sunamadığımız zaman buradan hepimiz mesul olacağız. Su iletim bedeli şu anda 12 TL´yi bulmuş durumdayken biz halen 4.88 TL´ye suyu veriyoruz. HATSU olarak gerekli tasarruf tedbirleri almış durumdayız. Bu asgari hizmeti sağlamak adına elimizden geleni yapmaya çalışırken artık bu artan maliyetlerle bunu sürdürme şansımız yok. 593 tane mahallemiz var, 593 tane mahalle muhtarımızın bir eksiği var, hiçbir yer tamam değil. Her tarafa hizmet götürmek zorundayız. Biz burada rahat davranmamalıyız, ne icra ne de meclis üyeleri olarak. Sizler de sahadasınız birebir sizler de muhtarlarımızla muhatap oluyorsunuz. El birliğiyle bu durumu siyaset üstü bir pozisyonla değerlendirerek bir çözüm bulmanızı talep ediyoruz' dedi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, suyun iletim bedeli kadar artış talebine Cumhur İttifakı ´ret´ oyu, Millet İttfikı ise ´evet´ oyu verince, içmesuyu fiyatlarında artış olmadı.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin ise sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, içmesuyuna zam yapıllamasının HATSU´nun batma noktasına getirdiği belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesi işlemlerinin Sayıştay tarafından sürekli denetlendiğini, Sayıştay raporlarında; 'İdare yönetimince maliyet değerlerine dayalı bir çalışma yapılarak HATSU Genel Kuruluna sunulmasına karşın genel kurulun tarife belirleme görevini, mevzuatta öngörülen hesaplamalara dayanmaksızın yetkisiz olarak kullandığı tespit edilmiştir' ifadesine yer verildiğini anlatan milletvekili Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Sayıştay, ‘hizmetlerin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi, daha kaliteli ve etkin bir şekilde hizmet sağlanabilmesi için tarife ücretlerinin mevzuat hükümlerine uygun olması zorunludur´ diyor. Tüm bunlara rağmen AKP ve MHP´li meclis üyeleri tarafından HATSU batırılmak isteniyor. Hatay zarara uğratılmak isteniyor. Hükümetin yaptığı zam oranları ve döviz kurlarındaki artışlar çok yüksek. 2021 Kasım´da sondaj açımının metresi 1051 TL´ye mal olurken, şu an 1800 TL´ye mal olmaktadır. Yani; 23 Mayıs 2022 tarihinde HATSU Genel Kurulu´nun oy çokluğu ile almış olduğu yüzde 20 oranındaki zam, İSKİ Kanunu ile HATSU Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş olan HATSU Tarifeler Yönetmeliğinde yer alan esaslara göre hesaplanan su ücret tarifesi hesaplamalarının çok altındadır.'



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00