İskenderun/SES
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, AKP iktidarının, 'hayalperest Suriye politikası' nedeniyle 350 milyar dolarlık milli servetini çöpe attığı için millete; yanlış Suriye politikasının faturasını en ağır ödeyen il olduğu için Hatay’a ve "Esad’la görüşün" dediklerinde hakaretlere maruz bıraktığı için CHP’ye özür borcu olduğunu söyledi.
“IŞİD lideri El Bağdadi, sınırımızdan 5 kilometre içeride öldürüldü”
Hatay Milletvekili Güzelmansur, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "İktidarın maceraperest Suriye politikasının faturasının en az 350 milyar dolar oldu. Suriye'de ne yazık ki iktidarınız rasyonel, ülke çıkarlarını gözeten bir politika izlemedi. Hayallerle dolu, şahsi duygularla şekillenen bir politika izlediniz. Bu politikanın geçici koruma altındaki Suriyelilere yapılan harcamaları, ticaret kaybını, güvenlik harcamalarını ve diğer kayıpları üst üste koyduğumuzda ülkemize maliyeti yaklaşık 350 milyar dolar. Suriye'de ayakları yere basan doğru bir politika izleseydiniz, bu millî servet devletin kasasında olurdu. 103 milyar dolar olarak açıkladığınız depremin maliyetini devlet zorlanmadan, vatandaşın cebine göz dikmeden rahat bir şekilde karşılayabilirdiniz, en azından mücbir sebebi sorgusuz sualsiz uzatabilirdiniz. En az 350 milyar dolarlık bir millî serveti çöp hâline getirdiğiniz için bu halka bir özür borcunuz yok mu? İktidarın ayakları yere basmayan Suriye politikası, Hatay’ı onlarca alanda mağdur etti. İktidarınızın maceraperest Suriye politikasının faturasını en ağır ödeyen illerin başında Hatay geliyor. Sizin yanlış Suriye politikanız nedeniyle Hatay savaşın gölgesinde on üç yıldır yaşıyor. Sizin yanlış Suriye politikanızla, Hatay'ın 138 kilometrelik sınır komşusu olan İdlib şu an dünyanın terörist çöplüğü olarak nitelendiriliyor. Hatay'ın Suriyeli komşuları vardı ama iktidarın yanlışları yüzünden şu anki komşuları IŞİD veya Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) örgütüdür. IŞİD lideri El Bağdadi, sınırımızdan 5 kilometre içeride öldürüldü. Sizin yanlış Suriye politikanızla Hatay nüfusunun üçte 1'i kadar Suriyeliyle on üç yıldır ekmeğini, aşını, işini paylaşıyor. Yanlış Suriye politikanızın bir devamı olarak da 14 Orta Doğu ülkesine açılan 2 sınır kapımızı kapattınız, ihracat yollarımız daraldı, lojistik-nakliye sektörü geriledi. Bu sektörler için hayati önemde olan sınır kapılarımızı on bir yılı aşkın bir zamandır ısrarla neden kapalı tutuyorsunuz? Suriye devletine doğrudan açılan Yayladağı Sınır Kapısı'nı neden açmak için girişimlerde bulunmuyorsunuz? Hatay ekonomisine zarar vermeye neden devam ediyorsunuz? Tüm bunlar için Hatay insanına bir özür borcunuz yok mu, sayın bakanım?"
"Dediğimize geldiniz, Esad'la görüşmek için hamleler yapıyorsunuz"
Suriye’de barışı sağlamanın yolunun Esad ile görüşmekten geçtiğini ifade ettiklerinde hakaret ve saldırılara maruz kaldıklarını anlatan milletvekili Güzelmansur, "13 yılı aşan Suriye krizinde izlediğiniz yanlış politikaları terk etmeniz için yıllarca iktidarınızı uyardım. 'Suriye'de gittiğiniz yol, yol değildir', dedim, 'Esad'la görüşün' dedim. 'Suriye'de barışı sağlayın', dedim ama bizi dinlemediğiniz gibi trollerinizle bize söylemediğiniz laf kalmadı, etmediğiniz hakareti, suçlamayı bırakmadınız. Şimdi dediğimize geldiniz, Esad'la görüşmek için hamleler yapıyorsunuz. Geç de olsa doğruyu yapıyorsunuz, ancak bize de bir özür borçlu olduğunuzu hatırlatmak isterim" değerlendirmesinde bulundu.
Güzelmansur: Vize soruna kalıcı çözüm üretilmeli
Vize konusunun her kesimden insanı perişan ettiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, soruna kalıcı çözüm üretilmesini istedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimiz vize alamıyor. Okulları kazanan, üniversiteden kabul alan, burs kazanan öğrencilerimiz o ülkeden vize alamadıkları için gidemiyorlar. Kara yoluyla uluslararası taşımacılık yapan şoförlerimiz vize alamıyor. Nakliyecilerimiz çok ciddi sıkıntı yaşıyor. Bakanım, nakliye sektörü Hatay için hayati bir önem taşıyor. Bugün Türkiye'de üçüncü tır filosu Hatay'da. Bugün öyle bir noktaya geldik ki Avrupa'ya yük taşıyacak şoförlerimizin vize süreci iki-iki buçuk ay gibi çok uzun sürüyor, iki buçuk ay sonra da ret çıkıyor ve 12 veya 12-40 günlük vize veriliyor. Bu sürede bir tırın gitme dönme ihtimali hiç yok. Vize alamadığı için şu an tırlar parkta bekliyor, nakliyeci zarar ediyor. Ülkemizin sebze ve meyve ihracatının yüzde 40'ının yapıldığı Hatay'ın bu vize çilesinde yaşadığı mağduriyeti tahayyül edebiliyor musunuz? İhracatçımız, nakliyecilerimiz tırlarını satma noktasına geldi. Vize sorununa acilen kalıcı bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Aslında bunu son dört-beş yıldır bekliyoruz. Girişimde bulunuyor musunuz? Önceliğiniz mi değil, yoksa girişimde bulunup da başarı mı sağlayamıyorsunuz? Bu hususlarda açıklamalarınızı bekliyoruz.”
10085,50%0,10
35,28% -0,20
36,67% 0,52
2992,58% -0,26
4821,21% -0,78