İHD´den yangın raporu

İHD´den yangın raporu

İnsan hakları Derneği İskenderun Şubesi, 9 Ekim´de başlayan ve 33 saat sonra kontrol altına alınabilen yangınla ilgili araştırma raporunu kamuoyuyla paylaştı. Şube Sekreteri Adil Bahtiyar, yanan bölgelerin iyileştirilmesi talebi yanında

Coşkun Selçuk, Ayten Kılınç ve Adil Bahtiyar´dan oluşan komisyonun yangın mağdurları ile yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucu hazırladığı komisyon raporunu sunan İHD Şube Sekreteri Adil Bahtiyar, “Komisyon olarak yaptığımız inceleme ve görüşmelerde hasarın resmi verilerden çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Yangına yeterli müdahale ve tedbir alınıp alınmadığı, maddi ve manevi zararların karşılanması, yangın yerlerinin yeniden ağaçlandırılması, sosyal medyada yangınla ilgili yorumların etkisi ile yangın sırasında yöneticilerin tutumuna ilişkin yapılan görüşmeleri de paylaşan Bahtiyar, sosyal medyada kanıtlanmadan ve tam araştırılmadan çıkan söylentilerin halkı etkilediği, hatta kendilerince şüpheli gördükleri kişilere müdahale edildiği yönündeki tespitleri de aktardı.

Raporda hasara ilişkin resmi verilere, Türkiye Ormancılar Derneği açıklaması ile saha inceleme verileri karışılaştırması da yapılarak, “Yangın sonucu Tarım ve Orman Bakanlığı´nın açıklamalarına göre 300-400 hektarlık bir orman alanını kapsadığı 7 daire, 11 müstakil ev ,14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanının zarar gördüğü 70 vatandaşında duman ve alevden etkilenerek hastanede tedavi gördükleri belirtilmiştir. Ancak bu resmi verilere karşın Türkiye Ormancılar Derneği´nin yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 1000 hektarlık orman alanının zarar gördüğü belirtilmiştir. Komisyon olarak yaptığımız inceleme ve görüşmelerde hasarın resmi verilerden çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Bahtiyar, komisyon olarak yapılan görüşme ve inceleme sonucunda şu önerileri sundu: “Herkesin sağlıklı bir çevrede güvenlik içerisinde yaşama hakkı çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması. Yangına müdahale için özellikle yangın söndürme uçağı ve helikopterlerinin arttırılması ve gece uçuşlarının sağlanması. Orman içinde su vanalarının arttırılması. Orman alanlarına iskan izninin verilmemesi. Yanan bölgelerin iskana veya maden alanı olarak tahsis edilmemesi ve ağaçlandırılması için gerekli tedbirlerin alınması. Sosyal medyanın çok etkili olduğu bu nedenle gerçek bilgilerin bir an önce devlet yetkilileri tarafından halka duyurulması. Yangın sırasında ve sonrasında devlet yetkilileri tarafından zarar görmüş kişilerin zararlarının tespit edilip karşılanması ve psikolojik destek sunulması.”



Anahtar Kelimeler: yangın raporu

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

İlkokul öğrencileri vali koltuğunda

Sembolik başkan 'denetim' istedi

CHP il başkanı istifa etti

"Mücbir sebep hali en az bir yıl uzatılmalı"

Prof. Görür: Faylardaki stres transfer oldu

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62