İskenderun/SES
Yangınla ilgili soruşturma talebi reddedilen malsahibi ise ihmali hukuk davası ile yargıya taşıyacağını belirtti.
Yangın önce değişik tarihlerde birkaç kez Enerjisa´ya yazılı başvuruda bulunarak elektrik tellerinin yaratacağı yangın tehlikesine dikkat çektiğini bildiren malsahibi Cemil Yüksel´ın yangında zarar gören ağaç ve ekinlerinin tazmini talebi reddedildi. Cumhuriyet Savcılığı´na ‘taksirle yangına neden olma´ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan Yüksel´in talebiyle ilgili ‘kovuşturmaya yer olmadığına dair´ karar verildi. Yüksel, ihmale dikkat çekerek, hukuk davası ile yargı sürecini sürdüreceğini belirtti. Yüksel, iletim hattının yangından yaklaşık 2 ay sonra yenilendiğini belirterek, komşu arsaya kadar ulaşan yangının hava mulahefeti sonucu olarak adlandırılamayacağını kaydetti.
Hava muhalefeti ihmalle birleşince….
11 Haziran´da yangın nedeninin hafa muhalefetine bağlanamayacağını göstererek fotoğrafla belgeleyen Cemil Yüksel, sorumlu bir yurttaş olarak konuyu takip etme kararında olduğunu ifade etti. Yüksel, olayı eski şebekenin bakımdan geçirilmeden ‘idareten´ kullanılmasının yarattığı ihmal olarak adlandırarak şunları kaydetti: “O gün de rüzgar vardı. Rüzgardan dolayı zaten gevşek bağlanan teller birbirine çarptı, patlama oldu. Teller koptu. Düşen ateş çevresindeki kuru otları tutuşturdu. Ateş bahçeye sıçradı. Bahçede incir, zeytin, nar ağaçları, üzüm ağaçları vardı. Buğday yeni hasat edilmiş, anızı duruyordu. Ağaçlar ve anız tutuştu. İtfaiye gelene kadar yangın kendiliğinden söndü. Komşu bahçeye kadar yayılmıştı yangın.”
Tellerden kaynaklanan arıza ve yangın tehlikesini kış ayı süresince yaşadıklarını da aktaran Cemil Yüksel, “Uzun bir süre fiziki şartlar iyileştirilmedi. Gevşek teller lalettayin bir şekilde telleri birbirine bağlayarak enerji verildi. En ufak bir rüzgar, sallantıda teller birbirine değiyordu” diye konuştu.
“Direkler yanlış yere dikilince yenileme de gecikti”
Yeni direklerin konulmasına karşın uzunca bir süre yeni hat çekiminin yapılmadığını da ifade eden Yüksel, “Çünkü imar yolu üzerinde yeni elektrik direkleri yanlış noktalara yerleştirilmişti. Bu da en az 3 aylık bir gecikmeye neden oldu. Direk yerleri işaretlenirken uyarıda bulunmuştuk. İletim hatları yeni direkler üzerinden çekilene kadar her an bir yangın korkusu yaşadık. Zaman zaman teller koptuğunda yerlerde sürünüyordu. Yoldan geçenler için hayati tehlike de oluşturuyordu. 10 tane yetişmiş asma ağacım üzümleriyle birlikte yandı. Yaklaşık 2 dönümlük tarlamda 8-10 yıldan bu yana ekimini yapım bakımını sürdürdüğüm ağaçların hepsini kaybettik. Bitişik komşu bahçe de zarar gördü. Artık bu durumların dikkate alınması gerekir. Enerjisa´nın böylesi sorunlara meydan vermemesi; milletin canı, malı, güvenliğini gözetmesi gerekirdi. Yangından sonra da uzunca bir sürede zaten yenileme yapılmamıştı. Teller en ufak bir rüzgarda dökülüyordu.
Yüksel, demir direk, çelik direk ile ahşap direklerin birarada durduğu görüntüye dikkat çekerek, değişikliğin yakın tarihte tamamlandığını söyledi. Yüksel, şunları ifade etti: “Şebekeyi zamanında yapsalardı, bitirseler, direkler yerlerine zamanında dikilebilmiş olsaydı telleri birkaç gün içinde döşeyebilirlerdi ve bu felaket yaşanmazdı. Direklerin yanlış yere dikildiğinin farkına varıldıktan sonra yaklaşık 2 ay gecikti iş. Yaşatılan mağduriyet ve kayıplardan dolayı hukuk davası açacağız. Enerjisa işsahibi gözüküyor. Enerjisa ise ihaleye çıkarıp, başka bir şirkete işi devretmiş, bu şirkette bir taşerona… biz hakkımızı Enerjisa´dan talep edeceğiz; görünen, işi sahibinden.”