Defne Belediyesi ve Akdeniz Arap Dili ve Kültürü Enstitüsü (ADENS-DER) işbirliğiyle “Çocukları iki dilli yetiştirme' adlı panel düzenlendi.
Antakya/SES
Turunçlu Defne Evi´ndeki panelde rehber öğretmen Mehmet Oral, ADENS-DER Eğitim Komisyonu Kurulu Üyesi Mehmet Ağbaht, Madenli Halk Kütüphanesi kurucusu Hüseyin Güven ve Yeniçağ Mahallesi kanaat önderlerinden Tahsin Yılmaz konuşma yaptı. 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında düzenlenen panelle, anadilin yaşatılması ve çocukların iki dilli yetiştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Defne Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, etkinliğin sunuculuğunu yapan Nazire Fırıncı, 21 Şubat´ın UNESCO tarafından ‘Dünya Anadili Günü´ olarak kabul edildiğini anımsattı ve dünyada yedi binden fazla konuşulan dilden yüzde 40´ının yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını, bölgede konuşulan Arapça´nın da lehçenin yeni nesil tarafından artık tercih edilmemesine bağlı olarak risk altında olduğunu, dili yeniden canlandırmak için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Arapça´nın dünyada en çok konuşulan diller arasında yer aldığını belirten Ağbaht ise Arapça´nın önemin gelecekte daha da artacağını, Arapça öğrenmenin kişiye sosyo-ekonomik olarak değer kazandırdığını söyledi. Nesiller arası kültür aktarılmasının dilin korunmasıyla ancak mümkün olabileceğini anlatan Oral da çocukların birden fazla dili öğrenebilecek kapasiteye sahip olduğunu, birden fazla dille yetiştirilen çocukların gelişime daha açık olduklarını, bu nedenle çocukların dili kullanmaya teşvik etmek gerektiğini kaydetti. Güven ise erken dönem öğrenilen iki dilliliğin çocukların beyin gelişimlerini olumlu yönde etkilediğini, iki dilli yetiştirilen çocukların tek dilli yetiştirilen çocuklara göre bilişsel, duygusal ve sosyal yönden daha üstün olduğunu belirtti.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55