İki ilçeye bağlı yaşıyorlar

İki ilçeye bağlı yaşıyorlar

İskenderun ve Belen arasındaki bölgede bulunan, İskenderun´un İsmet İnönü mahallesinin Şahintepesi bölgesinde oturan sakinler, mücavir alanda hizmet sıkıntısını yaşıyor.

21 yıl önce; 1998 yılında Şahintepesi´nde yapılan referandumla yöre sakinlerinin İskenderun´a bağlı olmak istediklerini yönünde oy kullanan bölge sakinleri, sağlık ocağı, okul, tapu işleri ve güvenlik açısından Belen´e; güvenlik, yol ve su gibi hizmetlerde ise İskenderun´a bağlı olduklarını belirtti ve Hatay Valiliğinin ´Açık Kapı´ birimine yaptıkları başvuruyla sağlık ve eğitiminde de İskenderun´a bağlanmak istediklerini belirtti. Yaşadıkları bölgede hizmet, idare, sağlık ve güvenlik açısından sorun yaşayan sadece 6 bine yakın Şahintepesi sakinleri değil, hemen yanında bulunan ve 5 bine yakın nüfusu bulunan Zirve Kent, Çakır Kooperatifi, Şekerköy, Ada Kent sakinleri de aynı sıkıntıyı en az 21 yıldır yaşamayı sürdürüyor... Eğitimin Belen´e bağlı olması nedeniyle her seçimde 30-50 metre ilerideki okul yerine iki kilometre uzaktıkları okula gitmek zorunda kaldıklarını, bu durumun ise engelli, yaşlı ve hastaların oy kullanmasını zorlaştırdığını belirtti.

Akın Bodur/İskenderun
21 yıl önce yapılan referandumla İskenderun´a bağlı olmak istediklerini belirten İsmet İnönü mahallesinin bir yerleşim bölgesi olan Şahintepesi´nde oturan sakinler, aradan geçen yıllar sonrası kullandıkları oyların sonucunu alamamaktan şikayetçi. 'Madem isteğimiz olmayacaktı, o zaman referandumda niye ´nereye bağlı olmak istersiniz?´ diye sordular' değerlendirmesini yapan Şahintepesi sakinlerinden Mükremin Kurtcephe, dönemin valisinin de ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını ancak oturlan yerleşim alanındaki statü karmaşayı yöre halkının yaşadığını ifade etti.

İki ilçeye bağlı yaşıyorlar
Şahintepesi sakinleri, Hatay´ın büyükşehir olması ve ilçe sınırlarının yeniden belirlenmesine karşı idari, tapu, sağlık, eğitim açısından Belen´e; güvenlik, yol ve su gibi hizmetlerde ise İskenderun´a bağlı olduklarını söylüyor. Yöre halkı, yaşadıkları soruna çözüm getirilmesini, sağlık ve eğitim açısından da İskenderun´a bağlı olmak istediklerini ifade ediyor. Eğitim Belen´e bağlı olması nedeniyle seçimlerde 30 metre okul yerine iki kilometre ilerideki okulda oylarını kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti. 6 bine yakın kişinin yaşadığı bölgede, seçim dönemlerinde engelli, hasta ve yaşlıların yakınlarındaki okulda değil, iki kilometre ileride bulunan okula gidip oy kullanmak zorunda kaldıklarını, bu durumun ise araç olmaması nedeniyle baz i kimselerin oy kullanamamasına yol açtığını belirtiyor.

Valiliğe yazılı başvuru yapıldı
İskenderun´un İsmet İnönü mahalesine bağlı yerleşim alanı olan Şahintepesi´nde oturan yöre halkı, idari olarak farklı, hizmette daha farklı bir ilçeye bağlı olmalarının sorun yarattığını belirtti. Gazetemizde de köşe yazarlığı yapan ve Şahintepesi´nde oturan Mükremin Kurtcephe, Hatay Valiliğine yaptığı başvuru ile sorunun çözülmesini istedi. Hatay Valiliğinde oluşturulan ´Açık kapı´ brimine yazılı başvuru yapan yöre sakini Kurtcephe, başvurusunda şunlara yer verdi: '1998 yılında yapılan referandumda oturanlara ´idari olarak nereye bağlanmak istersiniz?´ diye soruldu. Ezici çoğunluk Belen´i değil İskenderun´u istedi. İstemesine istedi de istediklerinin birçoğu verilmedi nedense. Sağlık ocağı, okul, tapu işleri ve güvenlik Belen´de kaldı. Gerektiğinde Belen kolluk güçleri zamanında yetişemediğinden, birkaç yıl sonra güvenlik sorumluluğu İskenderun´a verildi. Diğer birimler ve okul Belen´de kaldığından ve seçim zamanlarında 20 metre yakınındaki okul kapalı olduğundan, hastası, yaşlısı ve özürlülerini oy kullanmak için aşağıdaki İsmet İnönü mahallesine taşıdılar, halen de taşımaya devam etmekteyiz. Kasım 2008´de sağlık ocağının açılışına gelen o zamanki valimiz Nusret Miroğlu, yaptığı konuşmasında ´Ben ilk defa böyle bir şeye tanık oluyorum. Belen Kaymakamımız buranın köy olduğunu söylerken, buranın yol, su, kaldırım, alt yapı, park gibi hizmetlerinin ise İskenderun Belediyesi tarafından yapıldığını öğrendim. İdari olarak Belen´e bağlı olup belediye olarak bir başka yere bağlı olması hoş bir durum da değil. Ben bunu yeni öğrendim. Ben inceleyeceğim ve bir çözüme kavuşturulması için çalışmaları başlatacağım´ dedi. Dedi de nedense arkasını getiremedi, dediğiyle kalmış oldu. Seçimlerde okulumuzda oy kullanmak, tapu işlerimiz içinde Belen´e değil İskenderun´a gitmek istiyoruz. Nasıl olsa vergimizi de İskenderun´a vermekteyiz. Sağlık ocağı ve okulumuzun da İskenderun´a bağlanmasını dilemekteyiz.'
Şahintepesi´nde yaşayan yöre sakinleri Hatay Valiliğine yaptığı başvuru üzerine ilişkin nasıl yanıtı bekliyor.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

Paskalya'da dualar sağlık ve barış için

Muhtar Taş'ın adı oturduğu sokağa

İsraillin toprak alımına soru önergesi

İskenderun zemini çöküyor

Belediye "kariyer.net"le iş bulacak

12 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı

Denizciler'e 5 kat sınırı

İskenderun’da Katoni binası yandı

Deprem yargılamaları mercek altına alındı

Güzelmansur: Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı

AKP'li Yılmaz'dan 'deprem' yorumu: Olanda vesile vardır, rabbim öyle uygun gördü

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10247,71%-0,86
  • DOLAR

    32,22% -0,06
  • EURO

    34,64% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2393,78% 0,04
  • Ç. ALTIN

    3878,05% -0,38