İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, İntibak Yasası çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesini istedi.

TÜRKIYE 2.07.2024 18:24:00 0
İktidar,

Akın Bodur/İskenderun

Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklilerinin maaş artışlarının belirlenmesi öncesinde, İskenderun'da emekliler, en düşük emekli kök maaşının, en düşük memur maaşına eşitlenmesini istedi. AKP iktidarının refaha çıkılacağı masallarını anlattığını ifade eden 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, "İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin" açıklaması yaptı.

“Belirsizlikleri gidermekle yükümlü olan iktidardır”

Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, "Depremin ardından 16 ay geçmiş olmasına rağmen evi, işyeri, tüm mahallesi yıkılmış vatandaşlar, bırakın mahallesine, işyerine kavuşmayı; konutlarına kavuşamadığı için birçok yaşamsal sorunla baş etmeye çalışıyor. Yaratılan bu belirsizlikten kaynaklı toplumda rezerv alana dair farklı yönelimlerin ortaya çıkması, toplumun rezerv alanlarla ilgili bütünlüklü bir netleşme yaşamasının önünde büyük engel teşkil ediyor. Bu netleşmenin yaşanmamasının temel sorumlusu, belirsizlikleri gidermekle yükümlü olan iktidardır. Depremle birlikte bölgemizde oluşan çevre kirliliği, su,elektirik ve internet kesintileri artık yaşamı çekilmez kılıyor. Sorumlu kurumların bu kesintilere ve çevre kirliliğine bir an önce çözüm bulmalarını acil olarak istiyoruz" dedi.

“Dişimizi sıkarsak refaha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar”

Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de katılarak destek verdiği basın çıklamasında, "TUİK şaşırma, sabrımızı taşırma; Sefalete teslim olmayacağız; Sermayeye değil, emekliye bütçe; Yaşasın sendikal mücadelemiz; Emekliyiz haklıyız kazanacağız" sloganları arasında konuşan Çankaya, şunları söyledi: "Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği günlerdeyiz. Yakıcı enflasyon koşullarında bile asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi şeyler düşünmediğinin farkındayız. İktidar, 26 Mayıs 2024 tarihinde, Ankara'da gerçekleştirdiğimiz Büyük Emekli Mitinginde yaptığımız ciddi uyarıyı geçiştirmeye çalışıyor. Hâlâ bu yıl enflasyonu yüzde 38’e düşüreceklerini, az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize. Yani çalışanlar asgari ücrete ara zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara, işsizliğe pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar. İktidarın tam denetimindeki TÜİK'e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Yani, SSK ve Bağ-kur emeklilerine Haziran ayı için tahmin ettikleri yüzde 2.56 enflasyon oranını ekleyerek, gerçek enflasyonun yarısını dahi bulmayan, altı ay için yüzde 25.86'lik sahte artış ile biz emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler. 
Emekli Sendikaları Statü Yasasını kasten çıkarmayarak, emekli sendikamızı yargı sopasıyla baskı altına alarak, iktidara geldikleri 2002 yılında 185 lira olan asgari ücrete karşılık, 276 lira olan en düşük emekli maaşını bugün 17.000 lira olan asgari ücretin neredeyse yarısına 10.000 liraya düşürdü. İktidar derhal geçmiş yıllardaki kayıplarımızı da göz önüne alıp en düşük kök maaşı 2002 ve öncesinde olduğu gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkardıktan sonra emekli maaşlarına bağımsız kuruluşların açıkladıkları gerçek enflasyon rakamı üzerinden zam yapmalıdır."

“Emekliler, AKP'yi azınlık partisi yaptı”

"İnsanca, hakça bir yaşam için; Onurlu yaşam, hakça paylaşım; Yaşamda onur, emeklilikte huzur" dövizleri taşınan açıklamada konuşan Çankaya, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "31 Mart 2024 yerel seçimlerinde emekliler, düşürüldükleri derin yoksulluğun sorumlusu AKP'yi azınlık partisi yaptı. Peki AKP bu uyarıdan ders aldı mı? Ne yazık ki hayır, söylemleri ve uyguladıkları gölge IMF programı gösteriyor ki, Mehmet Şimşek'in tanımıyla biz yerel halkı daha da yoksullaştıracaklar, açlıkla imtihan edecekler. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Önümüzde seçimsiz geçecek altın gibi  dört yıl var diyerek uluslararası  tefecilere güvence veriyorlar, taksitleriniz için endişelenmeyin diyorlar. Emekliler bu durumdayken Mehmet Şimşek, iktidar mensuplarının şatafatına, sarayların har vurup harman savurmasına, çoklu maaşlara, geçiş garantili köprülere, müşteri garantili hastanelere değil, emekçinin lojmanına gözünü dikiyor. 'Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz' diyor. Aynı özelleştirmeci kafa, aynı aymazlık, aynı soğukkanlı duygusuzluk,aynı kibir; serbest piyasanın görünmez eli diyerek, yurttaşını sosyal ölüme sürükleme, altta kalanın canı çıksın bakışı.
Anayasamız, 1. ve 2. maddelerinde, Türkiye Devletinin bir Cumhuriyet olduğunu, demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devleti niteliklerini taşıdığını yazar. Demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devleti, yurttaşlarının tamamını insan onuruna uygun koşullarda yaşatmakla yükümlüdür."

Çankaya, "AKP, 22 yıllık iktidarında konut sorununda halkçı kamucu bir çözüm geliştirmedi. TOKİ asıl görevi olan, depreme ve afete dayanıklı kentsel dönüşümü tamamlamak; düşük gelirli yurttaşlara ferah, ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar yapmak olduğu hâlde, daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konutlar üretti. Bu politika eleştirildiğinde, biz lüks konut yapıp satarak kazandığımız parayı yoksullara konut yapmak için harcıyoruz, diyorlardı. Oysa ki gerçek böyle değildi. TOKİ kamu gücüyle sahip olduğu çok değerli hazine arazilerini, arsaları özel şirketlere kuşkulu ihaleler yoluyla devrediyor, lüks konutlar büyük paralarla alınıp satılıyor; kamudan şirketlere devasa servet transferleri yapılıyordu" dedi. Emeklilerin çalışma ve üretmede tecrübeli, mücadelede deneyim sahibi olduğunu ifade eden 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Çankaya, "Sorumluluğumuz sadece kendimizle sınırlı değil; çocuklarımıza, torunlarımıza, doğaya, çevreye, kurda kuşa da borcumuz var. Asıl olarak merkezi iktidarın görevi olan konut sorununu çözmeyi yerel iktidarlar eliyle çözmek için gereken büyük dayanışmaya katılmaya hazırız. Bu konuda uygulanabilir halkçı kamucu projelerimizi birlikte yaşama geçirebiliriz. Orta vadeli programla  halka kemer sıktıran, emekliyi yoksunluğa mahkum eden; kaynaklarımızın rantiyeye, tefeciye,döviz milyarderlerine  aktarılmasına hayır diyoruz. Vergide ve gelirde adalet diyenler olarak, 'Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca yaşayalım''dileğimizi gerçekleştirmek için, emekli bilgeliği ve onuruyla mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz" diye konuştu.

Emekliler, taleplerini sıraladı

Çankaya, emeklilerin dokuz maddelik talepleri arasında, "Aylık bağlama oranının yeniden yüzde 70'e çıkarılsını, güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmesini, en düşük emekli kök maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesini, emekli, dul ve yetimlere  Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödenmesini, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarının 2002 öncesi gibi asgari ücretin yüzde 50'sinin üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulanmasını, toplu sözleşme yapma hakkının anayasal güvence altına alınmasını, emeklinin, emekçinin ucuz ekmege ulaşması için HBB'nin halk ekmek fabrikası kurmasını, İntibak Yasası'nın çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesini, emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilmesini" de sıraladı.


Anahtar Kelimeler: İktidar 'refah masalını' anlatıyor

İSTE'nin yeni rektörü MKÜ'den

Yükseliş, Hacı Ahmetli'yi yendi

Sözleşmeyi 'hakem kurulu' bağıtladı

40 kuruluş ve kişiden 'kaygılıyız' açıklaması

Hatay heyetinden Sağlık Bakanı'na ziyaret

İskenderun AKP'de gençlerin başkanı değişmedi

Kutlu'nin ilk öykü kitabı okuruyla buluştu

AFAD, "Sednaya hapishanesinde çalışıyor"

'Hak sahipliği başvurusuna 15 günlük itiraz süresi

Deprem inşaatında 'tarihi mezar' çıktı

TMMOB kamu denetimi istedi

Soylu bu kez kongreyle görevde

Derin: Standart dışı üretim konutlarda kullanıldı mı?

CHP İlçe Başkanı Derin havayı kirleten firmalara denetim istedi

Yolbulan grevi, 180 günü geçti

  • BIST 100

    10075,17%1,14
  • DOLAR

    35,36% 0,13
  • EURO

    36,47% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2999,46% -0,71
  • Ç. ALTIN

    4874,55% 0,35