Antakya Belediyesi´nden yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde her mahallede haftada iki defa yapılan uçkunla mücadelenin yanı sıra, 95 mahallede önceden tespit edilmiş olan 5000´e yakın açık üreme alanı ve 20 dere ve Asi Nehri´nde periyodik larva ilaçlaması da yapıldığı belirtildi. Açıklamada, “Asi Nehri´nin kirliliğinden kaynaklı titrek sineğe karşı yapılan mücadelenin yanı sıra ihtiyacın görüldüğü yerler ile vatandaştan gelen talepler doğrultusunda hamamböceği, fare, kene, pire mücadelesi de Antakya Belediyesi ekiplerince yürütülüyor” denildi.
Titrek sineğe karşı büyük park ve Dostluk Parkı´nın Asi Nehri´nin kıyısına yakın kısımları ve nehrin iki yakası boyunca ekili olan sarmaşıklarda her gece saat 02.00-05.00 arası yoğun mücadele yapıldığı da ifade edilen açıklamada, Antakya´nın başta eski mahalleleri olmak üzere, Uzun Çarşı, pazar yerleri, Balıkçılar Çarşısı vb. yerlerde başta karasinek olmak üzere ihtiyaca göre haşere mücadelesi yapıldığı; okullar, ibadethaneler ve resmi kurumlardan gelen haşere ile ilgili taleplerin de değerlendirildiği kaydedildi.
“Ciddi bir altyapı sıkıntısı olan kentte, içinden lağımın aktığı onlarca deresi, kirli asi nehri, üremenin olduğu binlerce apartman bodrumuna rağmen halkın rahat bir yaz geçirmesi yönünde haşereye karşı çalışmalar aralıksız devam edecek” ifadesinin de yer aldığı yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ile de polemik sürdürüldü. Sivrisinek ve haşereyle mücadelede ilaçlama hizmeti karşılığı yapılacak harcamanın Büyükşehir Belediyesi´nce karşılanması şartıyla Vali Erdal Ata, ilçe belediyelerinden, ilaçlamanın başlatılmasını Haziran ayı sonunda talep etmesine karşın, Antakya Belediyesi açıklamasında, “İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valilik makamının talimatlarıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna geçen ve 30 Haziran 2017 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi´nce yapılması kanuni zorunluluk olan ancak yapılmayan haşereyle mücadele hizmeti, Antakya Belediyesi tarafından 95 mahallede aralıksız sürdürülüyor” değerlendirmesi yapıldı.
Haziran ayı sonunda Vali Ata bildirimde bulunmuştu
Hatay Valiliği´nin 23 Haziran´a kadar mücadeleye başlanması ya da mücadelenin İlçe belediyeleri tarafından yapılarak harcamanın HBB tarafından karşılanmasına yönelik bildiriminin ardından HBB Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Haziran ayı sonunda yaptığı bilgilendirmede, haşere ile mücadelede sorumluluk alanı ile ilgili belirsizliğin yılsonuna kadar çözüme kavuşturulduğunu belirtmişti. İlaçlama hizmeti karşılığı yapılacak harcamanın Büyükşehir Belediyesi´nce karşılanması şartıyla Vali Ata, yetkiyi İl İdare Yasası´na dayandırarak, ilaçlamayla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında koordinasyon oluşturarak, ilaçlamanın başlatılmasını sağlamıştı. İskenderun Belediyesi, Valilik bildiriminin ardından ilaçlama çalışmasını temmuz ayının ilk günlerinden itibaren başlatarak sürdürmüştü.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55