Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Açıköğretim Fakültesi´nin Milli Mücadelede ilk kurşunun sıkıldığı günün 102. yıldönümü olan 19 Aralık 2020 günü gerçekleştirdiği sınavdaki skandalı soru önergesiyle meclise taşıdı.
Nesrin Geyik/İskenderun
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından 19 Aralık 2020 Cumartesi günü yapılan sınavda İnkılap Tarihi dersinde “Mondros Mütarekesi´nden sonra işgallere karşı ilk direnişin başladığı yer aşağıdakilerden hangisidir?” sorusu sorulmuş, cevap şıkları ise A) Urfa/Şanlıurfa, B) Hatay/İskenderun, C) Adana, D) Antep/Gaziantep, E) Maraş/Kahramanmaraş olarak belirtilmiş ve doğru cevap ise B) Hatay/İskenderun olarak açıklanmıştı.
Milletvekili Şahin bu bilginin hatalı olduğu belirterek, 'Milli mücadelede işgallere karşı ilk silahlı direniş olarak kabul edilen tarihi olayın, 19 Aralık 1918´de Hatay ili Dörtyol ilçesi Karakese Köyünde gerçekleştiği, 29 Ocak 1992 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından Hatay Valiliğinin 18 Aralık 1991 gün ve 2325/4407 sayılı yazısına cevaben gönderilmiş olan resmi yazısı ile onaylandığını söyledi. Şahin, 'Genelkurmay uzmanlarınca ATASE Başkanlığı arşivinde gerekli incelemeler yapılmış olup, 1.Dünya Savaşı´ndan sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu, buna bağlı olarak da ilk silahlı direniş hareketinin, İzmir´den 5 ay önce, Dörtyol´da 19 Aralık 1918´de, yiğit Dörtyolluların cesur evladı Mehmet Çavuş tarafından Karakese Köyü´nde atıldığını tespit edilmiştir' değerlendirmesini yaptı.
Şahin´in, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´un şu sorulara cevap vermesini istedi: 'Milli Mücadelede ilk kurşun gibi önemli bir tarihi olayın yeri ve zamanı Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında nasıl yer almaktadır? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından yaygınlaştırılan hatalı bilginin doğru olduğunu düşünüyor musunuz? Bakanlığınız onaylı kitaplarda ya da ders dokümanlarından bu konuda hatalı bilgiye rastlanmış mıdır? Rastlanmışsa düzeltme yapılmış mıdır? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından sorulan sorunun yanlış olduğunu düşünüyor musunuz? Yanlış olan sorunun kaldırılması konusunda bir işlem yaptınız mı? Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından soru hazırlayan heyet nasıl belirlenmektedir? Hazırlanan sorular başka bir heyet tarafından denetlenmekte midir? Tarihi bir bilginin hatalı aktarılması konusunda herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Tarihimizde önemli olan böylesi bilgilerin yanlış aktarılması konusunda başka tespitler olmuş mudur? Olmuşsa nedir?'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55