İmarda ´termik düzenlemesine´ iptal kararı

Erzin sahillerinden Aşağı Burnaz mevkiinde kurulmak istenilen termik santrallere ilişkin bakanlık tarafından yapılan imar düzenlemesine karşı açılan davada, mahkeme, işlemi, kamu yararı olmadığı gerekçesiyle ptal kararı verildiği açı

GÜNCEL 27.11.2019 11:19:03 0
İmarda ´termik düzenlemesine´ iptal kararı

 

İskenderun/SES
 Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Aşağı Burnaz mevkiinde kurulmak istenen termik santrale karşı 2014 yılında dava açmıştı. Dava, Hatay 1. İdare Mahkemesinde görüldü.
Erzin´de yaşayan Necdet Sökmen, mahkemenin verdiği iptal kararını, sosyal paylaşım sitesinden, avukat Ü. Arif Özsoy´un açıklamasını paylaşarak, duyurdu. Sekmen, paylaşımında şunlara yer verdi: 'Doğu Akdenizde, Erzin de Burnaz kumullarına, 1. sınıf tarım, zeytinlik ve sulak alanlarının yanı başına kurulması düşünülen kömürlü termik santrallere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar düzenlemesini, sivil toplum kuruluşları adına açtığımız davada idari yargı kamu yararı olmadığı gerekçesiyle iptal etti. Kararda, kömürlü termik santrallerin sadece kurulan parselle etki alanının sınırlı olmadığı, yanı başındaki zeytin, narenciye tarım arazileri, burnaz kumulları, sulak alanlarla birlikte etki alanının değerlendirilmesi gerektiği, imar düzenlemesinin bu yönleriyle bilimsel ve hukuksal dayanaktan yoksun olduğu belirtildi. Hem merkezi yönetimin hem de yerel yönetimlerin kararda ayrıntılı belirtilen gerekçeler dikkate alarak politikalar geliştirmesini talep etmeye devam edeceğiz.'
Erzin Gönüllüleri de sosyal paylaşım sitesinden yaptığı paylaşımda, 'İnandık, savaştık ve başarıyoruz. Selena kömürlü santrale bir iptal daha' paylaşımını yaptı.
Öte yandan, geçen yıl ülkedeki termik santraller tarafından 7,9 milyar metreküp suyun çekildiği bildirildi. TÜİK´ten yapılan açıklamaya göre, Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarının 2018 yılında termik santraller tarafından yüzde 98,2´si denizden, yüzde 1,8´i ise baraj, akarsu, kuyu ve diğer kaynaklardan olmak üzere toplam 7,9 milyar metreküp su çekildiğini, çekilen suyun yüzde 93,4´ün soğutma suyu olarak kullanıldığı, termik santraller tarafından 7,5 milyar metreküp atıksu deşarj ettiği belirtildi. Açıklamada, 'Termik santraller tarafından 2018 yılında deşarj edilen 7,5 milyar metreküp atık suyun yüzde 96,6´sını soğutma suyu oluşturdu. Toplam atıksuyun yüzde 99,5´i denize, yüzde 0,5´i ise kül barajı, düzenli kül depolama sahası, akarsu ve diğer alıcı ortamlara deşarj edildi' ifadesine yer verildi.

 


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04